ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Επώνυμα ή ωφέλιμα έργα – η περίπτωση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου


Οι μεγαλοπαράγοντες της   εξουσίας ή της κοινωνικής ισχύος  έχουν μια ακαταμάχητη έλξη για τα μεγάλα, επώνυμα, εντυπωσιακά έργα, ανεξάρτητα από τη κοινωνική τους χρησιμότητα.   Κι αυτό δεν προέρχεται  από την αναζήτηση    υστεροφημίας, αλλά κυρίως και προπάντων από τη διεκδίκηση κύρους στην ενεστώσα κατάσταση : Οι Ελίτ στην εποχή μας γράφουν δεόντως  το μέλλον και επαφίενται απολύτως στο παρόν, αντιλαμβανόμενοι πλήρως την αλληλουχία  φήμης, διασυνδέσεων, χρήματος, κοινωνικής και πολιτικής επιρροής.

Η περίπτωση της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου θα συνεπαγόταν  για κάποιους  ανταποδοτικά οφέλη – ανεξαρτήτως των «εισπράξεων» της σημερινής κοινωνίας και ανεξαρτήτως των αγιοποιήσεων του μέλλοντος.  Όμως φαίνεται ότι η ΕΕ εξέφρασε άλλη γνώμη, δια της οποίας ημείς «το πόπολο» μαθαίνουμε ότι η υπόθεση δεν περιλαμβάνει καθαρόαιμη ευεργεσία, αλλά και εμπλοκή ευρωπαϊκών πόρων…



Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας ΒΗΜΑ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, απαιτώντας την απένταξη των συγκεκριμένων έργων από το «νέο ΕΣΠΑ» καθώς πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατό να χρηματοδοτηθούν «διακοσμητικά έργα», σε περίοδο έλλειψης πόρων και ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διευρωπαϊκών δικτύων της χώρας, αλλά και άλλων έργων προτεραιότητας.

Λέγεται ακόμη ότι το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο χρηματοδότησε τις μελέτες του Rethink Athens για την πεζοδρόμηση του κεντρικού άξονα της Αθήνας, εξέφρασε με ανακοίνωσή του τον προβληματισμό και τη λύπη του για τις εξελίξεις.  Αναρωτήθηκε δε,  για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την περαιτέρω επιδείνωση του κέντρου των Αθηνών, «που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ακύρωση του Rethink Athens». 
Σχετικά