ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Nτόπιο Στριπτίζ !


Ένα  ρεπορτάζ του Κώστα Μαρούντα σχετικά με τον Αστέρα Τρίπολης και  την επιτυχημένη συμμετοχή του  στο Γιουρόπα Λιγκ , αποδίδει το «θαύμα»  στην δράση  Έλληνα, πρωτάρη πλην καινοτόμου  προπονητή  , που υπόσχεται να εξελληνίσει ακόμη περισσότερο την ομάδα , προωθώντας   ντόπιο ποδοσφαιρικό δυναμικό….
Μια  κατακαμένη από τα χρέη της  χώρα όπως η Ελλάδα,  θα έπρεπε «να φυσάει και το γιαούρτι» - ήγουν να ακούει εισαγωγή προϊόντων, υπηρεσιών και κεφαλαιουχικού εξοπλισμού , και να το βάζει στα πόδια ! Μέχρι που  θα έπρεπε να ενστερνισθεί  και την  προτίμηση  γηγενούς στριπτίζ, σύμφωνα με μια κουβέντα που εκστόμισε κάποτε  ο Μάνος Στεφανίδης !
Οι  εκστρατείες για την προτίμηση εγχώριων προϊόντων και υπηρεσιών, και ιδιαίτερα για την επιλογή των συσκευασιών με  code bar 520,   είναι απολύτως σοβαρές, όπως και οι δράσεις για το μποϋκοτάρισμα συγκεκριμένων προϊόντων ή  χωρών .  Το μόνο ελάττωμά  τους  έγκειται στην ευκαιριακή ανάδυση και εν συνεχεία ύπνωση :  Οι «καταναλωτικοί» αγώνες είναι μαραθώνιοι και διαρκείς -  όσο η ανάγκη να πλένουμε καθημερινά το πρόσωπό μας- ή δεν υπάρχουν.
Ο Ξενοφών Ζολώτας υποστήριζε ότι η κατανάλωση είναι μια διαρκής και πολυσχιδής ψηφοφορία, και δεν είχε άδικο :
Ο «καταναλωτής»  μπορεί να είναι  δραστικός  όσο και ο  απλός «ψηφοφόρος».  Βέβαια μια  εκστρατεία για το ποιόν της κατανάλωσης,  ή ενάντια στον καταναλωτισμό, ή για μια λιτότητα οικολογικού τύπου , δεν μπορεί να είναι άσχετη με τα διαδραματιζόμενα στον διεθνή περίγυρο : Όπου  οι οικονομίες των «περιφερειακών χωρών»  τσαλακώνονται από τον διεθνή ιμπεριαλισμό και τα προδρομικά «σκίτσα»  του Άνταμ Σμιθ περί οικονομικής επιτυχίας  όσων ακολουθούν τα συγκριτικά  πλεονεκτήματά τους, μετατρέπονται σε γελοιογραφίες της πραγματικότητας  .

Στα μέσα του 19ου αιώνα οι Άγγλοι εισέβαλαν  στις Ινδίες και κατέστρεψαν την αναπτυσσόμενη ινδική  κλωστοϋφαντουργία, ενώ το 1882  κατέλαβαν  την Αίγυπτο, που είχε την ατυχία να υπερχρεωθεί !  Σήμερα ο  μεγαλομεσαίος Ιμπεριαλισμός    κάνει φύλλο και φτερό μια σειρά από χώρες, επιδιώκοντας να αξιοποιήσει τα υλικά της κατεδάφισής τους…Σε αυτό το σκηνικό η  Ελλάδα είναι στο απυρόβλητο όσο   η Χιλή του  Αλιέντε το 1973,  όταν  διάφοροι  εφησυχαστές  υπογράμμιζαν  ότι  είχε να υποστεί πραξικόπημα από τις αρχές του 19ου αιώνα ….

Σε μια πολιτικά υποτελή χώρα οποιοδήποτε νεωτεριστικό σχέδιο δεν πρέπει να προτάσσεται αλλά να συντάσσεται με την ανάγκη  της  δημοκρατικής ανατροπής – στην ίδια και στον ευρωπαϊκό της περίγυρο. Οι θεωρίες της αποανάπτυξης, της εσωτερίκευσης του περιβαλλοντικού κόστους από το μηχανισμό των τιμών, της οικολογικοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων, της ορθολογικής κατανάλωσης, μπορούν να  στοιχηθούν με την πραγματικότητα μόνο σε ένα δημοκρατικό  βιότοπο….