ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Mητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως : Περί φωτοβολταϊκών και περί αξιοπιστίας Κράτους-Πρωθυπουργού…

Με έκπληξη ενημερώθηκα για την καταφανέστατη αδικία που επιχειρείται, ενώ έχουν υπογραφεί συμβάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών οικιακών φωτοβολταϊκών και της ΔΕΗ (ως επί το πλείστον), με συγκεκριμένους όρους (όπως η τιμή της κιλοβατώρας και η χρονική διάρκεια της σύμβασης), σήμερα αυτοί οι όροι να καταστρατηγούνται μονομερώς. Θεωρώ ηθικά ανεπίτρεπτο, να εξαγγέλλει ο Πρωθυπουργός της Χώρας μας κ. Αντ. Σαμαράς στην ΔΕΘ, αλλά και στην ομιλία του στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης, ότι «χρειάζεται να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε το Κράτος μας να γίνει αξιόπιστο» και να αθετεί στη συνέχεια το ίδιο το Κράτος την υπογραφή του!
Οι παραπάνω «νοικοκυραίοι», όπως προσφυέστατα απεκλήθησαν δημοσίως, εμπιστευόμενοι το Κράτος και την Κυβέρνησή μας, προχώρησαν στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των σπιτιών τους, είτε καταβάλλοντας τις οικονομίες τους, είτε υποθηκεύοντας την όλη επένδυση ή και την οικία τους ακόμη.
Η «μόδα» εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες σπιτιών, επεκτάθηκε γρήγορα, επειδή α) προέτρεπε για την επένδυση το ίδιο το Κράτος, β) εγγυάτο η ΕΕ με τα κηρύγματά της για εναλλακτικές πηγές ενέργειες και γ) προσέφερε ένα επιπλέον έσοδο στις οικογένειες, σε μια περίοδο τόσο δυσχερή για τη Χώρα μας.
Δυστυχώς, οι περίπου 40 χιλιάδες αυτοί Έλληνες συμπολίτες μας συνάντησαν την αναξιοπιστία, την αφερεγγυότητα και την μονομερή αθέτηση των όρων της συμφωνίας που υπέγραψαν με το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι κατά μέσο όρο 27% (από 15 έως 40+%) μειώσεις των τιμών, οι οποίες μονομερώς αποφασίστηκαν, οδηγούν πλέον αρκετούς συμπολίτες μας στην απελπισία, στην αγανάκτηση και στην άρση της εμπιστοσύνης που επέδειξαν στις Κυβερνητικές εξαγγελίες και στον Κρατικό-Δημόσιο μηχανισμό. Ωθούνται πλέον στην οικονομική ανέχεια, στην ψυχική επιβάρυνση, στην άποψη «ότι ήταν κι αυτό ένα καλοστημένο κόλπο για κορόϊδα», όσο σκληρή κι αν ακούγεται η έκφραση.
Σαν Έλληνας και Ευρωπαίος πολίτης, αλλά και σαν Ορθόδοξος Κληρικός, αισθάνομαι πολύ άσχημα
όταν συμπατριώτες μας, οι οποίοι είχαν το σθένος, τη δύναμη, το θάρρος  και την αποφασιστικότητα σε περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης, να προχωρήσουν σε (μικρο) επενδύσεις, συμβάλλοντας, κατ’ αναλογία, στην πολυπόθητη ανάκαμψη  και ανάπτυξη της Χώρας μας και στην αποτελμάτωση της κοινωνίας, να αναγκάζονται να διεκδικήσουν το δίκιο τους με κάθε νόμιμο τρόπο, ακόμα και προσφεύγοντας, ενάντια στην Πατρίδα μας, στα όργανα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου,  όπου οι πιθανότητες δικαιώσεως για το συγκεκριμένο θέμα, είναι μεγάλες, αν όχι βέβαιες.
Παρακαλώ δημόσια την προσωπική παρέμβαση του κ. Πρωθυπουργού, επειδή πιστεύω ακράδαντα ότι θα συντελέσει αποφασιστικά στην επικράτηση της λογικής, για να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος να διορθωθεί αυτή η πολιτειακή αδικία που εγγίζει στα όρια της παρανομίας.
Και οι ιδιοκτήτες των φωτοβολταϊκών στέγης (που δεν είναι χρηματιστές, ούτε μεγαλο-επενδυτές) να συνεχίσουν να συναλλάσονται με τους  όρους των αρχικών συμβάσεων που υπέγραψαν, με χρονικό ορίζοντα 25ετίας.
Το κυριώτερο που θα προκύψει από την πρωθυπουργική παρέμβαση είναι ότι οι Έλληνες πολίτες δεν θα καταφάσκουν πια στην επικρατούσα άποψη ότι ο μεγαλύτερος «μπαταχτσής», είναι το ίδιο το Κράτος μας!
Δείτε σχετική ανάρτηση στο site της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως:  http://www.imalex.gr/4706D4B7.el.aspx