ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για ενοποίηση θαλάσσιας περιοχής


ΟΙΚΟΝΙΚΙ : Λέγαμε (πολλοί δηλαδή το έλεγαν) ότι η Τουρκία θα πουλήσει εκδουλεύσεις προς τους Δυτικούς με ανταλλάγματα σχετικά με τα διαδραματιζόμενα στην Κύπρο……Λέγαμε δηλαδή ότι η Τουρκία κάνει ρεάλ πολιτική, άσχετα με οποιαδήποτε θέσμιση του Διεθνούς Δικαίου….
Κι εμείς πως κατανοούμε και πως προϊδεάζουμε την  ευρύτερη, ελλαδίτικη και κυπριακή κοινωνία πολιτών ; Μα φυσικά ….με ψευδαισθήσεις και βλακώδεις λεγκαλισμούς ! Γιατί έτσι  γίνεται, όταν οι  Βενιζέλος και Κασουλίδης δηλώνουν  « ότι η συμφωνία αυτή (Ελλάδας –Κύπρου για ενοποίηση θαλάσσιας περιοχής) στην ουσία θωρακίζει την Ελλάδα και Κύπρο από ενέργειες επιθετικές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία»…..
Όχι πως η συγκεκριμένη συμφωνία δεν είναι «κάτι», αλλά απέχει παρασάγγες από το να είναι  θωράκιση……
ΟΛΗ Η ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ 13.10.14

«Με υπογραφή διμερούς διακρατικής συμφωνίας για έρευνα και διάσωση στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος απαντούν Αθήνα και Λευκωσία στις προκλήσεις της Άγκυρας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Όπως είπαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η σημασία της είναι ότι  ουσιαστικά ενοποιείται και υπάγεται στην δικαιοδοσία των δύο χωρών αλλά και του διεθνούς δικαίου, και ο θαλάσσιος χώρος μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου, κατά τα πρότυπα της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας του εναέριου χώρου μεταξύ των FIR Αθηνών και Λευκωσίας.
Σε δηλώσεις τους, οι κ.κ Βενιζέλος και Κασουλίδης ανέφεραν ότι η συμφωνία αυτή στην ουσία θωρακίζει την Ελλάδα και Κύπρο από ενέργειες επιθετικές, όπως αυτή που εκδηλώθηκε στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία.
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών της Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι στο Κάιρο - όπου ήταν χθες για την έκτακτη σύνοδο για την Παλαιστίνη -  έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο στους ηγέτες των παριστάμενων χωρών και ιδιαίτερα στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Τζο Κέρι και στον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.
Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε το παράπονο ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει αντιδράσει “όπως αναμέναμε” σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Μια εξήγηση που έδωσε, είναι ότι ενδέχεται η Τουρκία να αποσκοπεί σε ωφελήματα για την αναμενόμενη διάθεση των βάσεών της στην διεθνή επιχείρηση κατά του ISIS και ότι ένα από αυτά να είναι και η ανεκτικότητα της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της στην Κύπρο.»
Πηγή: Sigmalive (13/10/2014), «Συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου για ενοποίηση θαλάσσιας περιοχής»