ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ KONTRANEWS


""...η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι ούτε λάφυρο ούτε αυτοσκοπός.........
Τη συνέντευξη πήρε  η  Στέλλα Γκαντώνα
Ερ: Οι επιθεωρητές της τρόικας αναμένονται στην Αθήνα εντός του μήνα για την μεγάλη αξιολόγηση. Τι περιμένετε από αυτές τις συνομιλίες;
Οι υπαλληλίσκοι της τρόικας , όπως πάντα, θα έρθουν στην Αθήνα ως το μεγάλο «αφεντικό» που δίνει εντολές σε μια «παραδομένη» κυβέρνηση μιας χώρας που Σαμαράς – Βενιζέλος, μετά τους Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμο, την έχουν καταντήσει «μπανανία» της Γερμανικής ΕΕ. Η τρόικα θα θέσει στο προσκήνιο ένα νέο πακέτο μέτρων σε βάρος μισθών και συντάξεων και πρώτα απ' όλα για την άρση των «περιορισμών» και «εμποδίων» που αφορούν τους μαζικούς πλειστηριασμούς ακινήτων ιδιαίτερα της πρώτης κατοικίας των νοικοκυριών. Τρόικα και κυβέρνηση βαδίζουν για γενικές δημεύσεις ακινήτων και ξεσπίτωμα των νοικοκυριών.
Ερ: «Πολιτική αυτοκτονία οι πρόωρες εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ...
Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει ως «πολιτική αυτοκτονία» τις εκλογές , ανεξαρτήτως του χρόνου διεξαγωγής τους, τότε είναι προφανές ότι όχι μόνο βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο αλλά και τελεί υπό πανικό.
Η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, πρόωρα ή μη , με δύο λόγια η προσφυγή στο λαό , ποτέ δεν μπορεί να τη χαρακτηρίζει κάποιος αυτοκτονία, παρά μόνο όταν τρέμει την κρίση των πολιτών και φοβάται τη δημοκρατία.
Ερ: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποδίδει στον ΣΥΡΙΖΑ «πάθος για εξουσία». Έχετε πάθος για εξουσία κ. Λαφαζάνη;
Το ποιοι έχουν πάθος για την εξουσία είναι προφανές στον λαό μας. Είναι αυτοί που κυβέρνησαν αδιαλείπτως όλες τις προηγούμενες δεκαετίες και έχουν ταυτιστεί με τις κυβερνητικές καρέκλες σε αυτή τη χώρα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και μένα προσωπικά, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι λάφυρο ούτε αυτοσκοπός αλλά βαρύτατη ευθύνη για να αλλάξουμε αυτόν τον τόπο και να δούμε μια Ελλάδα χωρίς τρόικα, μνημόνια και λιτότητα. Μια Ελλάδα πραγματικά λεύτερη , ανεξάρτητη, δημοκρατική, προοδευτική και σοσιαλιστική.
Ερ: Στελέχη σας, επικαλούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει ανοίγματα προκειμένου να κατακτήσει την αυτοδυναμία. Μπορείτε να μας πείτε σε ποιες συγκεκριμένα πολιτικές δυνάμεις απευθύνεστε; Με δεδομένο ότι το ΚΚΕ απορρίπτει αυτή την πρόσκληση...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικό και θεμιτό να διεκδικεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κοινοβουλευτική πλειοψηφία , όμως, δεν σημαίνει σώνει και καλά «αυτοδυναμία». Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξει συνεργασίες. Και συνεργασίες θα επιδιώξουμε πρώτα απ' όλα στο χώρο της Αριστεράς. Εμείς δεν ξεγράφουμε την υπόθεση της συνεργασίας με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από τη σημερινή στάση της ηγεσίας του. Από κει και πέρα οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να γίνουν με όλες εκείνες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα που ριζοσπαστικοποιούνται, δεν έχουν ευθύνη για τη ψήφιση και εφαρμογή νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών και μπορούν αξιόπιστα να συμφωνήσουν στην αταλάντευτη και σταθερή προώθηση ενός συνεπούς αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος
Ερ: Ας έρθουμε τώρα, στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Από ποιον πολιτικό χώρο θα θέλατε να προέρχεται ο υποψήφιος;
Εμείς έχουμε κατηγορηματική θέση ότι η παρούσα Βουλή δεν θα πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί κάτι τέτοιο θα ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης και «φιλί ζωής» σε μια κυβέρνηση που υποθηκεύει τον τόπο και τη νεολαία μας.
Η συζήτηση σχετικά με το πρόσωπο και τον πολιτικό χώρο προέλευσης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας θα ανοίξει για μας μετά τις εκλογές με κυβέρνηση της Αριστεράς. Τότε με ευρύ πνεύμα θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε και να ακούσουμε προτάσεις για το πρόσωπο και τα πολιτικά χαρακτηριστικά του Προέδρου της Δημοκρατίας με αφετηριακό γνώμονα τον πλήρη και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό της λαϊκής βούλησης.
Ερ: Βουλευτές από άλλους χώρους, που δεν θα ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα μπορούσαν να βρουν μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;
Έχω ήδη απαντήσει για τα χαρακτηριστικά και την προγραμματική κατεύθυνση των δυνάμεων και των προσώπων που ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προωθεί με τόλμη τις συνεργασίες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα έχει ως σημαία την ευρύτερη δυνατή αριστερή προοδευτική συμπόρευση με σοσιαλιστικό ορίζοντα. Αυτή όμως η ενωτική κατεύθυνση δεν είναι σημαία ευκαιρίας αλλά έχει ως εμβλήματα την αξιοπιστία, τη συνέπεια, τη φερεγγυότητα και την κινηματική δράση και αγωνιστική προσήλωση.

Ερ: Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, υποστηρίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ζει στην εποχή του 'θα'». Τι απαντάτε;
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμμία απολύτως σχέση με τον παλαιοκομματισμό, τις πελατειακές σχέσεις και την προεκλογική δημαγωγική παραχολογία. Αυτά τα χαρακτηριστικά ανήκουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει πρώτα απ' όλα πολιτικές για την προοδευτική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της χώρας με την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ενεργό λαϊκή συμμετοχή. Αυτό ουσιαστικά είναι το μόνο «θα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ: Ο κ. Σταθάκης πρόσφατα είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απομείωση του χρέους κατά 50%, δεν έχει σημασία η μορφή με την οποία γίνεται». Συμφωνείτε;

Η Ελλάδα πνίγεται από ένα εκρηκτικό δημόσιο χρέος και από ένα απίστευτο ιδιωτικό χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Η διαγραφή του δημόσιου χρέους είναι όρος επιβίωσης της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας μας. Θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή του πραγματικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Τίποτα λιγότερο.
Ερ: Με τα «κόκκινα δάνεια» τι πρέπει να γίνει;
Με τα «κόκκινα δάνεια» πρέπει να υπάρξει μια αληθινή σεισάχθεια πρώτα απ' όλα για τα πιο αδύναμα λαϊκά στρώματα και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Προϋπόθεση για μια τέτοια γενναία και τολμηρή ρύθμιση έως και διαγραφή «κόκκινων» δανείων είναι η εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση των τραπεζών, η οποία είναι ,άλλωστε, προϋπόθεση και για μια νέα προοδευτική αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Ερ: Οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, πιστεύετε ότι είναι επαρκώς κοστολογημένες;
Είναι ασφαλώς κοστολογημένες και βεβαίως τεκμηριωμένες.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Kontranews", 14/09/14
Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014