ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Η Άγκυρα τηρεί αδιατάρακτα επιθετική στάση απέναντι στην Κύπρο"

Σημείωση ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : Προσοχή στην υπογράμμιση στο β εδάφιο της δήλωσης :  Εκφράζει την πεμπτουσία της τουρκικής πολιτικής, που είναι πολιτική συναλλαγών και συσχετισμών δύναμης - δηλαδή όχι αρχών....

Με αφορμή τις δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν η βουλευτής Β΄ Αθηνών και Υπεύθυνη της Εξωτερικής Πολιτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

«Οι δηλώσεις του νεοεκλεγέντα Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αναδεικνύουν ένα γεγονός: Η Άγκυρα προτιμά να καλλιεργεί μια αδιατάρακτα επιθετική στάση απέναντι στην Κύπρο παρά να συνεισφέρει στην δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επίλυση του Κυπριακού. Αν το ζητούμενο όσον αφορά στην επίλυση του Κυπριακού είναι η επίδειξη «ειλικρίνειας», ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει – δεδομένης της στάσης που τηρεί η Άγκυρα - να διασαφηνίσει από πλευράς του κατά πόσον είναι «ειλικρινώς» προσηλωμένος στην επίλυση του ζητήματος στη βάση μιας βιώσιμης και ανεξάρτητης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, χωρίς ξένα στρατεύματα, στην οποία ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα ζουν μαζί και ειρηνικά χωρίς εξαρτήσεις από τρίτους. 

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με ζητήματα που αφορούν στην επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκη ή τα τεμένη στην Αθήνα, αντανακλούν μια ευρύτερη λογική «αμοιβαιότητας», που δεν συνάδει με τον αυτονόητο ρόλο που – σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ - πρέπει να έχει κάθε σύγχρονο κράτος, εκπλήρωσης των διεθνών του υποχρεώσεων και ικανοποίησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των πολιτών του. 

Στο πλαίσιο αυτό και σε σχέση με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται ωσάν να γεννηθήκανε «κάτω από το δένδρο του πάρε», εξ ου και είναι καιρός να δώσουν και κάτι, μένει να διασαφηνιστεί από τον κ. Ερντογάν τι ακριβώς θεωρεί ότι ο Ελληνικός λαός έχει «πάρει» αυτά τα χρόνια.»