ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

O Αλέξης Τσίπρας στο Άγιο Όρος – και ένα υπόρρητο νόημα…



Δεν ξέρω αν ο Αλέξης Τσίπρας προσχώρησε στη μεταφυσική, ή αν αποφάσισε να διατηρήσει το προνομιακό καθεστώς της Ορθοδοξίας στην ελληνική πολιτεία. Υποθέτω ότι τίποτε από τα δυο παραπάνω δεν συμβαίνει, αλλά και να συνέβαινε, οι επιπτώσεις του μεσοπρόθεσμα θα ήταν μικρές.
Υπάρχει όμως ένα  υπόρρητο νόημα που  «εκπέμπει» η συγκεκριμένη επίσκεψη ενός κορυφαίου αριστερού σε ένα κορυφαίο εκκλησιαστικό χώρο :  Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη διάχυση  του αντιμνημονιακού μηνύματος, από το  λαϊκοδημοκρατικό  πρόταγμα  προς  όλες τις κοινωνικές συνιστώσες,  που δηλώνουν το παρών τους στο σύγχρονο δράμα του Ελληνισμού. Που δηλώνουν ενάντιες στη  σύγχρονη χρηματοπιστωτική αποικιοκρατία και στα νέα ιμπεριαλιστικά δεσμά…..

Ο Στάλιν το 1942 επέτρεψε την «επανεκκίνηση» της Ρωσικής Ορθοδοξίας και τη συστράτευσή της στον  μεγάλο πατριωτικό πόλεμο… Ακόμα και εάν δεν υπάρχει κάποιο «σχέδιο» στην περίπτωση της επίσκεψης Τσίπρα, το σίγουρο είναι ότι αυτή   προωθεί μια ακόμη δυναμική   συμπαράταξης με όλους όσους αγωνιούν για το μέλλον της χώρας. Που θέλουν αυτή τη χώρα με τα όλα της, με την ιστορία και τον πολιτισμό της :   όχι «χώρο» εκποιήσιμο και οικοπεδοποιήσιμο, αλλά Πατρίδα.....