ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Οι μεγαλοεργολάβοι αναλαμβάνουν όλα τα δημόσια έργα;


 Αιφνιδιαστική τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοεργολάβους να αναλαμβάνουν δημόσια έργα, τα οποία μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν λόγω περιορισμών στο συνολικό προϋπολογισμό ενός έργου, κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η ρύθμιση συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Φάροι, στρατολογία και άλλες διατάξεις».

Με βάση το ισχύον καθεστώς, οι τεχνικές εταιρείες καταχωρούνται σε ένα μητρώο, όπου ταξινομούνται σε κατηγορίες βάσει της εμπειρίας των υπεύθυνων μηχανικών τους. Π.χ. ένα μικρό τεχνικό γραφείο μπορούσε να αναλάβει ένα έργο έως ένα συγκεκριμένο ποσό, ενώ οι πιο μεγάλες εταιρείες δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έργα μικρότερου βεληνεκούς.

Η ρύθμιση αυτή  είχε στόχο την προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών και των μικρών γραφείων, ώστε να μην κυριεύσουν στην αγορά τα μεγαθήρια που μονοπωλούν τα τελευταία χρόνια όλα τα μεγάλα έργα, σύμφωνα με  δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».



Με την κυβερνητική τροπολογία…. καταργούνται  οι δικλείδες ασφαλείας και τα κατώτατα όρια προϋπολογισμού των έργων κάτω από τα οποία απαγορευόταν η συμμετοχή των «μεγάλων». Με τον τρόπο αυτό, π.χ. ακόμη και για  μια απλή κατασκευή  πεζόδρομου, ένα μικρό γραφείο πολιτικού μηχανικού  πρέπει να ανταγωνιστεί μια μεγάλη εταιρεία.

Ο λόγος που επικαλείται η κυβέρνηση στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας είναι «η συμμόρφωση της Ελλάδας με την αιτιολογημένη γνώμη και αντίστοιχα με την προειδοποιητική επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες διατυπώθηκαν ύστερα από καταγγελίες», χωρίς να διευκρινίζεται ποιος προέβη σε αυτές τις καταγγελίες. Η Επιτροπή έκρινε ότι παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές δικαίου της Ε.Ε. περί διαφάνειας, ίσης μεταχείρισης και αναλογικότητας.

ΠΗΓΗ : Γ. Καφρίτσας, «Έργα προστασίας περιβάλλοντος & Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ΓΕΩΡΥΘΜΙΚΗ Α.Τ.Ε.
Σχετικά με τον μνημονιακό "εκσυγχρονισμό" δες http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2014/07/blog-post_9168.html