ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014

Ένας που δε μιλάει εύκολα για «προδοσία», τη χρησιμοποιεί ως τίτλο άρθρου…..


Του Αρχαιοπτέρυγος*

Ανθολόγηση από το άρθρο του Αρχαιοπτέρυγος :

-         Η σαλαμοποιημένη ΔΕΗ δεν είναι χρηματοδοτήσιμη


-         μερικοί από τους Έλληνες που παριστάνουν τους "Έλληνες" ενεργειακούς βαρώνους είναι λαμόγια, πλασιέ, σκοτεινοί τύποι, κάτι μεταξύ Μαφιόζων και κλεφτοκοττάδων

-         μετά τον Λαμπράκη δεν έχουμε κάπο ντι τούτι κάπι  για να έχει τα τσογλάνια σε κάποια πειθαρχία...

-         είμαι φιλελεύθερος του σκοτωμού, αλλά δεν εκχωρώ την αυτάρκεια, γιατί αυξάνει το ...συστημικό ρίσκο, και ο Sharpe είπε ότι αυτό είναι κακό. 

-         Οι ενδείξεις προδοσίας είναι πολλές. Κρατάω την επιφύλαξη επειδή δεν ξέρω πόσο ηλίθιοι, ή ελεγχόμενοι ή σε πραγματικό αδιέξοδο είναι μερικοί . 

-        
Φυσικά και είμαι υπέρ του να κατεβάσουν τους διακόπτες οι ΔΕΗτζήδες.
-          
ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟΈχω αποφύγει, από το 2010 που γράφω, να χρησιμοποιήσω την λέξη "προδοσία" γιατί είναι βαριά λέξη, και είμαι πάντα επιφυλακτικός, όταν δεν έχω το 100% των δεδομένων. Έτσι, δεν είπα ότι ο ΓΑΠ ήταν "προδότης", ούτε είπα τον Παπαδήμο "προδότη", ούτε λέω τον Σαμαρά "προδότη".

Αυτά που ξέρω πέρα από κάθε αμφιβολία είναι τα εξής:

1. Η ηλεκτροδότηση με φυσικό αέριο, στην Ελλάδα, είναι (τεχνικά και οικονομικά) παλαβή ιδέα. Το "οικονομικά" είναι προφανές το "τεχνικά" έχει δύο πτυχές:  (α) δεν υπάρχει πάντα αέριο, δεν πάει να χτυπιέται όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, ξέρω, από πολιτισμένες χώρες, ότι δεν υπάρχει πάντα αέριο. (β) Το αέριο δεν έχει νόημα παρά μόνο σε μονάδες διπλού κύκλου. Αυτό, επειδή μερικοί φαντάζονται και ...ΑΠΕ.  Το αέριο είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για πετροχημικά, θαύμα για θέρμανση σε αστικούς χώρους, συμπαθητικό για βιομηχανικές εφαρμογές, αλλά όποιος το προωθεί για ηλεκτροδότηση είναι διεστραμμένος.

2.  Η ΔΕΗ φτιάχτηκε για να έχουμε ηλεκτροδότηση στην χώρα.  Είχαμε και ηλεκτροδότηση πριν την ΔΕΗ, αλλά όχι στα χωριά του Ταμήλου (να μην πώ του μ... του Ταμήλου). Και δεν συμφέρει με δήθεν ιδιωτικά κριτήρια να ηλεκτροδοτούμε τους Φούρνους, ή την Μυτιλήνη, ή την Σύμη, ή την Ρόδο ή το Καστελόριζο.

3. Το σπάσιμο της ΔΕΗ είναι λάθος. Το πόσο λάθος είναι θα το καταλάβουμε κατόπιν εορτής. Εδώ δεν είναι Βέλγιο, ή Ολλανδία, ή έστω Πορτογαλία. Εδώ είναι ...Βαλκάνια.  Πέθανε πολύς κόσμος για να αποκτήσουμε το μικρό οικοπεδάκι μας. Και ο μόνος λόγος που δεν αποκαλώ κανέναν "προδότη" είναι γιατί δεν ξέρω όλες τις παραμέτρους των ...επιλογών τους. Αλλά βρωμάει ρε παιδί μου, βρωμάει...

4. Η σαλαμοποιημένη ΔΕΗ δεν είναι χρηματοδοτήσιμη. Δηλαδή, θέμα χρόνου, να πουληθούν τα κομμάτια της σε τύπους που δεν θα έχουν τις πρεμούρες που είχαμε το 1912, ή έστω το 1950.

5. Έχω γράψει αρκετές φορές, ότι εάν πρέπει να "ιδιωτικοποιηθεί" η ΔΕΗ θα έπρεπε (α) να μην σπάσει, και (β) να χαριστεί σε Έλληνα ή Έλληνες. Φυσικά, αυτό κολλάει στα ...Μνημόνια, και στο ότι οι μερικοί από τους Έλληνες που παριστάνουν τους "Έλληνες" ενεργειακούς βαρώνους είναι λαμόγια, πλασιέ, σκοτεινοί τύποι, κάτι μεταξύ Μαφιόζων και κελφτοκοττάδων. Σόρυ, αυτή την άποψη έχω και για να την έχω, κάπου την απεκόμισα.  Και δεν είναι ΑΥΤΟ το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι μετά τον Λαμπράκη δεν έχουμε κάπο ντι τούτι κάπι να έχει τα τσογλάνια σε κάποια πειθαρχία... Δεν συνεννοούνται μεταξύ τους. Έχουν διαφορετικά αφεντικά.

6.  Δεν ξέρω τι είναι "κοινωνικό αγαθό". Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κοινωνικά αγαθά ή κεκτημένα. Υπάρχουν utilities. Κοινή ωφέλεια.  Το έχω ξαναπεί το παράδειγμα. Εάν ερχόμαστε μετανάστες σε μια άδεια Ελλάδα, θα χτίζαμε το χωριό μας κάτω από μία πηγή. Μπορεί την πηγή να την φρόντιζε ο τάδε, ή εκ περιτροπής, ή επ΄ αμοιβή, με κάποια παρακολούθηση των υπολοίπων. Το νερό θα ήταν για να έχουμε όλοι, κι όποιος πήγαινε να το ιδιοποιηθεί για να το πουλάει, θα έτρωγε πολύ ξύλο.  Το ρεύμα είναι για να έχουν όλοι χαμηλή παιδική θνησιμότητα. Για να έχουμε κάποια βιομηχανία, κάποια αυτάρκεια. Ναι, είμαι φιλελεύθερος του σκοτωμού, αλλά δεν εκχωρώ την αυτάρκεια, γιατί αυξάνει το ...συστημικό ρίσκο, και ο Sharpe είπε ότι αυτό είναι κακό.  Το ρεύμα είναι κοινή ωφέλεια, τα δίκτυα είναι δικά μου, κι αν κάποιος τα θέλει για δικές του δουλειές, να το συζητήσω, αλλά δεν του τα δίνω. Αλλά ποιός ακούει εμένα;...

Οι ενδείξεις προδοσίας είναι πολλές. Κρατάω την επιφύλαξη επειδή δεν ξέρω πόσο ηλίθιοι, ή ελεγχόμενοι ή σε πραγματικό αδιέξοδο είναι μερικοί . 

Φυσικά και είμαι υπέρ του να κατεβάσουν τους διακόπτες οι ΔΕΗτζήδες. Αυτοί οι κακοί άνθρωποι που ηλεκτροδότησαν την Ελλάδα τα τελευταία 50-60 χρόνια. Που φρόντισαν να τους καλλιεργήσουν και συνδικαληστές, για να βρίζουμε αυτούς, και όχι αυτούς που τους καλλιέργησαν.  Είμαι υπέρ του να κατεβάσουν τους διακόπτες, απροειδοποίητα, για να δούνε μερικοί φωστήρες τι σημαίνει blackout. Να βγάλουν εκτός τις θερμικές μονάδες και να αφήσουν τις ΑΠΕ (μα δεν έχουμε περί τα 3,5 δις GW αιολικά και φωτοβολταϊκά?  Να... Φτάνει... με λίγη οικονομία, χαχαάχα!   Και τα Υ/Η δεν είναι ΑΠΕ είπε ο φον Σημίτης, να μείνουν εκτός και αυτά. Να καταλάβει και ο Ταμήλος κι ο Γιακουμάτος την διαφορά μεταξύ GW και Gbit.

Δεν ξέρω λοιπόν εάν είναι ή υπήρξαν προδότες οι λεβέντες μας.  Τα φαινόμενα, καμιά φορά, απατούν.

Όσο για την τόσο κακιά ΔΕΗ, έχω πει ότι ήξερα να πω, εδώ. Αυτό που κάνουν με την ΔΕΗ, πάντως, δεν είναι πολύ διαφορετικό από ότι έκαναν με την Ολυμπιακή... Αλλό το ένα, άλλο το άλλο βέβαια...Σχετικά :