ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτής


Μη χάσετε τη συγκλονιστική μαρτυρία της Κωνσταντίνας Κούνεβα, που νοιάζεται  πραγματικά για τους συμπατριώτες της στη Βουλγαρία :

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει με τη βία και την επιστράτευση των απεργών την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των άλλων δημόσιων αγαθών. Και, δυστυχώς, οι ευρωπαϊκές αρχές παρακολουθούν απαθείς αυτή την εξέλιξη, υποστηρίζοντας το ψέμα - ή την ψευδαίσθηση - ότι η λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας θα ωφελήσει τους πολίτες. Ας ρωτήσουν εμάς, τους πολίτες από τις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, πόσο τρομερές και αληθινά τραγικές συνέπειες είχε το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών σε ιδιωτικά μονοπώλια».
Στη Βουλγαρία, όπου την ενέργεια την ελέγχουν πια τρία ξένα μονοπώλια (Τσέχοι, Γερμανοί, Αυστριακοί) και έχουν μοιράσει τη χώρα σαν φεουδάρχες του Μεσαίωνα, εκατομμύρια πολίτες αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ελάχιστα το ηλεκτρικό ρεύμα. Αποφεύγουν ακόμη και να ανάψουν το φως, γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Τους χειμερινούς μήνες ένας βασικός μισθός δεν φτάνει για να πληρώσει κανείς έναν λογαριασμό.
Χιλιάδες νοικοκυριά, ακόμη και ολόκληροι οικισμοί, όπως των Ρομά, είναι εδώ χρόνια χωρίς ρεύμα. Άνθρωποι αυτοπυρπολήθηκαν, σε μια απελπισμένη διαμαρτυρία για τα υπέρογκα τιμολόγια ρεύματος. Ακόμη και απίστευτες οικογενειακές τραγωδίες- αυτοκτονίες και συζυγοκτονίες- καταγράφτηκαν εξ αιτίας της αδυναμίας των ανθρώπων να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη στις οικογένειές τους: φως και νερό. Και να μην ξεχνάμε ότι πέρσι, περίπου τέτοιο καιρό, η κυβέρνηση Μπορίσοφ αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά την εξέγερση του βουλγαρικού λαού κατά των μονοπωλίων της ενέργειας.
Αυτό πρέπει να το σταματήσουμε και να μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί σε καμιά χώρα της Ευρώπης. Το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και των δημόσιων αγαθών στα μονοπώλια, αργά ή γρήγορα, εξελίσσεται σε εξαθλίωση για μεγάλα τμήματα του λαού. Πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για να μη ζήσουμε και στην Ελλάδα τις σκοτεινές εμπειρίες της  Βουλγαρίας και άλλων χωρών.


--