ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

Οριζόντια Συνεργασία Κοινωνικών Συνεταιριστικών ΕπιχειρήσεωνΟι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις-ΚοινΣΕπ της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν μια μακροχρόνια διαδικασία συναντήσεων, συζητήσεων, ενημερώσεων, ανταλλαγής εμπειριών και διαμόρφωσης συναντίληψης, μεταξύ των οποίων η συνάντηση στην Θεσσαλονίκη (15/12/2013, ΔΟΣΚΟΚΕΜ), στην Κατερίνη (12/1/2014, ΠΙΕΡΙΩΝ ΜΟΥΣΕΣ), στον Λαγκαδά (9/3/2014, ΜΥΓΔΟΝΙΑ), στην Θεσσαλονίκη (17/6/2014, VICTORYFARM) και στην Θεσσαλονίκη, στις 9/7/2014, στην αίθουσα της Β’ Δημοτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 93).
Οι συμμετέχουσες ΚοινΣΕπ, με συντονιστή της συνάντησης τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη (μέλος της ΠΡΩΣΚΑΛΟ και του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού BiosCOOP)  δημιούργησαν  το ΔΙΚΤΥΟ Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Κεντρικής Μακεδονίας, ως μια άτυπη πλατφόρμα συνάντησης, συζήτησης, ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών, συναντίληψης, σύνθεσης προτάσεων και προώθησης από κοινού θέσεων των ΚοινΣΕπ Κεν. Μακεδονίας, τόσο μεταξύ τους, όσο και με όσους θα ήθελαν να προβάλλουν και να προωθήσουν την κοινωνική & αλληλέγγυα οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κεν. Μακεδονίας, όπως συναποφάσισαν, δεν υποκαθιστά τις ΚοινΣΕπ που δρουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ούτε δημιουργεί κάποιας μορφής ομοσπονδία ή κάποιας τυπικής μορφής νομική δέσμευση ή εκπροσώπηση. Αποτελεί πρωτοβουλία που θέλει να θέσει ως προτεραιότητα την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία, τις δομές μορφής Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και τις Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και τα θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΚοινΣΕπ.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ Κεν. Μακεδονίας προωθεί την συνεργασία με όλους τους φορείς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που αναγνωρίζουν, ενισχύουν και υποστηρίζουν την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία και τις δομές της, όπως οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, οι Συνεταιρισμοί, οι Ηθικές Τράπεζες, η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Γεωργία κλπ.
Μεταξύ των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας, οι ΚοινΣΕπ δραστηριοποιούνται για να δώσουν λύση στην απασχόληση, σε κοινωνικά προβλήματα και για να βελτιώσουν τις προοπτικές των ανθρώπων, τις τοπικές κοινωνίες ή το περιβάλλον. Οι ΚοινΣΕπ ανταποκρίνονται σε ανάγκες που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί προάγοντας την κοινωνική καινοτομία και έχοντας μακροπρόθεσμο όραμα. Τα κέρδη τους επενδύονται ξανά στην ΚοινΣΕπ με σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινωνικού σκοπού τους. Πρόκειται για έναν διαφορετικό τρόπο του «επιχειρείν», που δίνει έμφαση στον άνθρωπο και στην κοινωνική συνοχή.
Για τον καλύτερο συντονισμό τους, διαμορφώσανε τριμελή Συντονιστική Ομάδα, εξάμηνης εντολής (Ιουλ-Ιαν), με Συντονιστή την κα Στέλλα Γκουδίνογλου (ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ, 6976855676), Υπεύθυνο Επικοινωνίας τον κ. Χρήστο Βοζίκη (ΚοινΣΕπ VICTORYFARM, 6932835265) & Τεχνικό Σύμβουλο τον κ. Γιώργο Φαρφαρά (ΚοινΣΕπ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, 6936 888967), στην οποία θα συμμετέχουν, με κυκλική εναλλαγή, όλες οι ΚοινΣΕπ Κεν. Μακεδονίας. Το ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ θα συναντάται τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα, και οι επόμενες ανοικτές στην τοπική κοινωνία συναντήσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ ΚοινΣΕπ Κεν. Μακεδονίας προγραμματίσθηκε να γίνουν στις 26/8/2014, 9/9/2014 & 14/10/2014, κυρίως τις δεύτερες Τρίτες κάθε μήνα.
Την πολύ ενδιαφέρουσα ημέρα ολοκλήρωσε η παρουσίαση του κ. Wolfgang Schreiber, φιλοξενούμενου της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, ο οποίος με την ιδιότητα του διευθυντή του συλλόγου επιχειρήσεων κοινωφελούς χαρακτήρα Neuen Arbeit, παρουσίασε τις πρακτικές και τα αποτελέσματα του δικτύου τους στη Γερμανία, όσον αφορά τη δημιουργία εποικοδομητικών γεφυρών συνεργασίας μεταξύ της αγοράς εργασίας και των χρόνια ανέργων. Βασικός στόχος του συλλόγου Neuen Arbeit είναι η υγιής επανένταξη ευπαθών ομάδων ανέργων στην αγορά εργασίας με αποτέλεσμα την ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία. Τα παραδείγματα ήταν:
RPG-Συνεταιρισμός Κοινωνικών Επιχειρήσεων, www.recyclingpartner.de, που είναι αν πανεθνικό δίκτυο από κοινωφελείς εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων ειδών ηλεκτρικού εξοπλισμού εμπορίας και προώθησης στην απασχόληση με την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων.
INTEG-Εταιρία ένταξης & ενσωμάτωσης για άτομα με ή/& χωρίς αναπηρίες, www.integ-ggmbh.de, που δημιουργεί θέσεις εργασίας και εκπαιδεύει άτομα από ευπαθείς ομάδες, στους τομείς: υπηρεσίες βιομηχανικής συναρμολόγησης, επεξεργασία μετάλλων, ζωγραφική, κατασκευές. καθαρισμός κτιρίων και διαχείριση κτιρίων.
Neue Arbeit Neckar Alb e.V.-μέλος Διακονικής Κοινωνικής Υπηρεσίας της Βυρτεμβέργης. www.neuearbeit.com, το οποίο προωθεί την δημιουργία δικτύων εταιριών για την υποστήριξη της απασχόλησης (αν κατάλαβα καλά, κάτι σαν τα δικά μας ΤΟΠΣΑ)
Η εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν συμβολικά από την 2η Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, περιοχή η οποία σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας εμφανίζει υψηλό δείκτη ανεργίας και φτώχειας και θα μπορούσε να είναι το επίκεντρο της προσπάθειας του Δήμου Θεσσαλονίκης να στηρίξει την κοινωνική οικονομία και να προωθήσει το θεσμό των ΚοινΣΕπ, που αποτελεί και κύρια προτεραιότητα της δημοτικής αρχής για την επερχόμενη νέα δημοτική περίοδο.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης κ. Διαμαντής Παπαδόπουλος, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Θεσσαλονίκης κα Καλυψώ Γούλα, ο πρώην Δήμαρχος Reutlingen Γερμανίας κ Holger Dembek, ο Δημοτικός Συμβουλος Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Βοζίκης, ο Δημ. Σύμβουλος Κορδελιού-Ευόσμου κ. Δημήτρη Αποστόλου, ο Συντονιστής του THESSΔικτύου των Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης κ. Αντώνης Καράγιωργας, ο κ. Σάκης Τζάκρης, εκπρόσωπος του ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών Κεν Μακεδονίας, η κα Γιάννα Πιλιτσίδου (ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ Θεσ/νίκης), ο καθ Αθανάσιος Μπελλίδης (Δομή Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας ΑΤΕΙΘ), ο πατέρας Αθηναγόρας από τον Δενδροπόταμο, οι κα Στέλλα Γκουδινογλου, κ. Παντελή Κοσμίδη & κ. Ανδροκλή Γιάτσογλου από την ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ, ο κ. Αντώνιο Ευσταθιάδη (ΚοινΣΕπ ΕΥ ΖΕΙΝ), η κα Δέσποινα Δριβάκου, ο κ. Παναγιώτης Σαμπάνης (ΚοινΣΕπ EuroRom), ο κ. Σάκης Καβακόπουλος (Οικολογική Κίνηση Θεσ/νίκης), η κα Ελένη Ιασωνίδου & κα Ευαγγελία Φαρίνη από την ΚοινΣΕπ ΜΕΡΙΜΝΑ ΥΓΕΙΑΣ, ο κ. Στέφανος Μήτρικας (ΚοινΣΕπ ΓΑΛΗΝΟΣ, Καβάλα), η κα Gabriela Sheiner (Γραφείο Δημάρχων Βορείου Ελλάδος), ο κ. Γιώργος Πετρίδης (ΑΝΕΘ), ο κ. Κώστας Ιορδάνου (Epsilon), η κα Έλσα Τατσίδου, η κα Ειρήνη Κωνσταντίνου, η κα Μ. Τοκμακίδου και πολλοί ακόμα συμπολίτες.


Καταγραφή :  Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382