ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ είναι βαθύ….



Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, γράφει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ :



Ζούμε σε μία χώρα με μία πραγματικά μοναδική και σπάνια φύση, που αν και χαρακτηρίζεται ως η «κιβωτός της Ευρώπης», συχνά εμείς την αγνοούμε. Πολλοί Έλληνες γνωρίζουν πιο πολλά για την αφρικανική πανίδα και χλωρίδα, παρά για τα σπάνια είδη που ζουν γύρω μας. Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε λοιπόν τη μοναδική βιοποικιλότητά του τόπου μας, όταν αγνοούμε ότι υπάρχει.
Η οικολογία στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, προβλήθηκε συχνά με στρεβλό τρόπο, από ανθρώπους που δεν βίωσαν την ελληνική φύση, αλλά την αντιμετώπισαν είτε με φιλολογική, είτε ακόμα και με κερδοσκοπική προσέγγιση. Έτσι πολλοί θεώρησαν την ενασχόληση με τα περιβαλλοντικά ως κάτι το ελιτίστικο, ή το ύποπτο, ή απλώς ένα ενοχλητικό εμπόδιο για επενδύσεις.
Όμως οι πραγματικοί μας φυσικοί πόροι απαρτίζονται από τη σπάνια και μοναδική βιοποικιλότητα της στεριάς και των θαλασσών μας, καθώς επίσης το νερό που πίνουμε και την τροφή που παράγουν η γη και οι θάλασσές μας. Οι φυσικοί μας πόροι, μας επέτρεψαν εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια να επιβιώσουμε ως λαός, ενώ χωρίς αυτούς δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον.
Είναι καιρός λοιπόν να διεκδικήσουμε την πραγματική τους προστασία. Με σεβασμό, με γνώση και ουσιαστική δράση και όχι με όρους συγκαλυμμένης ή απροκάλυπτης οικονομικής εκμετάλλευσης, τύπου…fast track.
Είναι καιρός να σταματήσουμε τώρα την αιμορραγία του φυσικού μας πλούτου και να προστατεύσουμε παράλληλα τα θεμέλια, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η πολιτιστική μας κληρονομιά.