ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Μπάρμπαρα Σπινέλι: Τα "ψηφοδέλτιο Τσίπρας" σφήνα ανάμεσα σε Ρέντζι και Γκρίλο

                                  

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

Πρόλογος ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ :  Η Μπάρμπαρα Σπινέλι, δημοσιογράφος και συγγραφέας που εκλέχτηκε πανηγυρικά στις πρόσφατες ευρωεκλογές, έχει οπωσδήποτε  ευθύβολη και αντικομφορμιστική σκέψη.  Ήταν αυτή που πρόσφατα έβλεπε, μακριά από «διεθνιστικές» αγκυλώσεις, ότι  
«oρισμένες χώρες, με επικεφαλής την Τουρκία χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για να προωθήσουν τον εθνικισμό τους και να προκαλέσουν περιφερειακή αστάθεια, χωρίς ποτέ να αναγκάζονται να λογοδοτήσουν». http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2014/05/barbara-spinelli.html

Τώρα η Σπινέλι επανέρχεται με μια συνέντευξή της στην ΑΥΓΗ και χωρίς να κολακεύει τους ευσεβείς πόθους κάποιων, κάνει πολύ καίριες επισημάνσεις : Για τον μεγάλο νικητή των ιταλικών εκλογών (Ρέντζι), εκφράζει αμφιβολίες όσον αφορά το ξεφούσκωμά του… Για  το «κίνημα των 5 αστέρων» (Γκρίλο), δηλώνει ότι πολλά από τα αιτήματά του είναι σωστά. Για τις επιτροπές βάσης που πρόσκεινται στην «Άλλη Ευρώπη», υποστηρίζει πως πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα – κάτι που είναι απολύτως χρήσιμο για το δικό μας «ξεστράβωμα»

Όλη η συνέντευξη της Σπινέλι στον Αργύρη Παναγόπουλο


* Πώς είδατε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών;
Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. Στην Ιταλία υπάρχει ένα κόμμα που συμμετέχει στη σοσιαλιστική ομάδα, αλλά που δεν μπορούσα να το χαρακτηρίσω ακριβώς κόμμα της Αριστεράς. Είναι ένα κόμμα που διεύρυνε τη συναίνεσή του, αλλά δεν θα το προσδιόριζα στην Αριστερά. Το μεγάλο νέο των ευρωεκλογών ήταν η ενίσχυση της συνιστώσας της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ή καλύτερα της Αριστεράς tout court σε όλη την Ευρώπη. Η Αριστερά αποτελεί τη μόνη ομάδα που καταγράφει άνοδο, εάν εξαιρέσει κανείς τα σχήματα που είναι εναντίον του ευρώ, της άκρας και νεοφασιστικής Δεξιάς και του λαϊκισμού.


* Πώς είδατε το αποτέλεσμα της  «Άλλης Ευρώπης»  στην Ιταλία;
Θα μπορούσαμε να είχαμε ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα εάν υπήρχε ένας περισσότερο ανεξάρτητος και λιγότερο κομφορμιστικός Τύπος. Ξεπεράσαμε το όριο του 4% και αυτό αποτελεί ένα θετικό γεγονός για τη ριζοσπαστική Αριστερά, που για χρόνια είχε περιθωριοποιηθεί εντελώς στην Ιταλία, με τη βοήθεια ακόμη και επαίσχυντων εκλογικών νόμων. Αυτή η Αριστερά κατάφερε να ζυμωθεί σε μεγάλο βαθμό με την κοινωνία των πολιτών, τις επιτροπές για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών και των κοινωνικών και δημοσίων υπηρεσιών, που περισσότερο από οτιδήποτε έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την Ευρώπη των τραπεζιτών. Η Άλλη Ευρώπη έφερε στην επιφάνεια τα αιτήματα για πραγματική απασχόληση και ισχυρές κοινωνικές δημόσιες υπηρεσίες.

* Πού οφείλεται η μεγάλη επιτυχία του Ρέντζι;
Η επιτυχία του Ρέντζι μοιάζει αρκετά με την επιτυχία της πρώτης νίκης του Μπλερ στη Βρετανία. Ο Μπλερ κέρδισε καταπίνοντας τη Δεξιά. Καταβρόχθισε όλα της τα συνθήματα και τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία της Μάργκαρετ Θάτσερ. Στην Ιταλία συνέβη μια ανάλογη διαδικασία, γιατί στη θέση της Θάτσερ είχαμε τη νεοφιλελεύθερη φιλοσοφία του Μάριο Μόντι, τον δεξιό νεοφιλελευθερισμό, που ο Ρέντζι τον κατατρόπωσε απορροφώντας τον.

* Απορρόφησε όμως και ένα τμήμα του λαϊκισμού του Γκρίλο...
Αυτή είναι μια ειδοποιός διαφορά του από τον Μπλερ, γιατί δεν είχε να αντιμετωπίσει λαϊκιστικά κινήματα. Ο Ρέντζι είναι λαϊκιστής. Είναι προφανές ότι για τον λόγο αυτόν κέρδισε ένα τμήμα του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

* Αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο Ρέντζι θα «ξεφουσκώσει» σύντομα, γιατί θα κάνει περικοπές το επόμενο διάστημα...
Το ξέρει ότι θα κάνει περικοπές. Θα πρέπει να κάνει περαιτέρω περικοπές για να βρει τα χρήματα για να πληρώσει τα 80 ευρώ τον μήνα που έδωσε ως προεκλογικό δώρο σε αρκετές κατηγορίες. Θα πρέπει πληρώσουν οι πολίτες με περικοπές στην Υγεία, την Παιδεία και το κοινωνικό κράτος.
Θα «ξεφουσκώσει» σύντομα; Διατηρώ τις αμφιβολίες μου, γιατί ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος βρίσκεται σε απόγνωση και αναζητά τον άνθρωπο της Θείας Πρόνοιας. Στην Ιταλία είχαμε για ένα μεγάλο διάστημα ανθρώπους από τη Θεία Πρόνοια. Από τον Μουσολίνι και μετά είχαμε μονίμως εθνοσωτήρες κάθε στιγμή που ο κόσμος βρέθηκε σε απόγνωση.
Αντί να βγουν στον δρόμο, να διαδηλώσουν και να αγωνιστούν, πολλοί παραδίδονται στην ιδέα να εναποθέσουν τις ελπίδες τους σε αυτούς που πουλάνε παραμύθια.

* Ένας άλλος "παραμυθατζής" είναι και ο Γκρίλο, που τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους...
Ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος του Γκρίλο, ίσως το μισό, προέρχεται από τον κόσμο της ριζοσπαστικής Αριστεράς που χάθηκε στον δρόμο. Ένα μεγάλο μέρος από αυτούς απείχε στις εκλογές, γιατί δεν καταφέραμε να το πείσουμε εμείς. Υποστήριξα ότι θα πρέπει να ακούμε τι λένε οι βουλευτές του Γκρίλο και οι ψηφοφόροι του και όχι ο Γκρίλο. Πολλά αιτήματα της διαμαρτυρίας του Κινήματος Πέντε Αστέρων είναι σωστά. Πρέπει να κατακτηθούν, γιατί μεταξύ άλλων αποτελούν και χρόνια αιτήματα της Αριστεράς.
Η μεγάλη ήττα του Γκρίλο πρέπει να μας κάνει να σκεφτούμε ότι ένα μεγάλο τμήμα του εκλογικού του σώματος μας ανήκει και πως θα πρέπει να το κατακτήσουμε χωρίς να δαιμονοποιούμε ό,τι έχουν κάνει μέχρι τώρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κίνημα του Γκρίλο σε συγκεκριμένα πράγματα, όπως τη μάχη μας εναντίον του Διατλαντικού Συμφώνου ΤΤΙΡ. Μετά την ήττα του Γκρίλο βουλευτές και ευρωβουλευτές του ίσως προσπαθήσουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, κάτι που θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε.
Στο Ευρωκοινοβούλιο μπορούν να δοθούν κοινές μάχες εναντίον της λιτότητας, για την κατάργηση της τρόικας, για την υπεράσπιση της αξιοπρέπειας των χωρών που πλήττονται από την τρόικα, για το ΤΤΙΡ. Πρέπει να δημιουργήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο μια τεράστια πλειοψηφία εναντίον του ΤΤΙΡ. Οι εθνικές κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί οδηγούν τους λαούς μας στην καταστροφή.

* Αναφερθήκατε στον άνθρωπο της Θείας Πρόνοιας. Υπάρχει όμως και το κόμμα της Θείας Πρόνοιας; Τι θα κάνει Η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα την «επόμενη μέρα»;
Κανείς μας δεν πιστεύει σε τέτοιου είδους λύσεις. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα είδος «Μανιφέστου» του «ψηφοδελτίου Τσίπρας» για τη δράση μας στην Ευρωβουλή. Θα πρέπει να εξηγήσουμε τι θέλουμε να κάνουμε και ότι αυτό θα το κάνουμε με τον Τσίπρα. Θα πρέπει να κάνουμε κάτι ανάλογο, όπως όταν αρχίσαμε με τα 10 βασικά σημεία της πολιτικής μας.
Αυτή τη φορά όμως θα πρέπει να απαντήσουμε συγκεκριμένα τι είδους Αριστερά θέλουμε να δημιουργήσουμε με όλες αυτούς τους πολίτες που στήριξαν τον προεκλογικό αγώνα μας. Θα πρέπει να διατηρήσουμε όλες τις επιτροπές που φτιάξαμε παντού, να τις πλαισιώσουμε με περισσότερο κόσμο, να δώσουμε καθήκοντα και προοπτικές στον αγώνα μας. Ήδη σε αρκετά μέρη ο κόσμος μας προχωρά στη διοργάνωση συγκεντρώσεων χωρίς να μας περιμένει! Θα πρέπει να ξαναπάρουμε τους δρόμους να μιλήσουμε μαζί τους, όπως έκανες και εσύ όλους αυτούς τους μήνες. Δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να αισθανθούν ότι είναι μόνοι τους. Οι επιτροπές μας θα πρέπει να λειτουργήσουν αυτόνομα από όλες τις άλλες πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συλλογικότητες, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι είμαστε ταυτόχρονα στον ίδιο αγώνα με τα κινήματα, τις συλλογικότητες και τους πολιτικούς οργανισμούς. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση στα μέλη των κομμάτων που μας στήριξαν, τους ακτιβιστές των κινημάτων και των συλλόγων ότι μπορούμε να γυρίσουμε ο ένας στον άλλο την πλάτη μας και να συνεχίσουμε όπως πριν από την Άλλη Ευρώπη. Πρέπει τώρα να κατακτήσουμε την ενότητα της Αριστεράς στην καθημερινή πρακτική και τους αγώνες που θα δώσουμε. Πρέπει να είμαστε συνεπείς με αυτά που δεσμευτήκαμε στις εκλογές.

* Οι ψηφοφόροι της Άλλης Ευρώπης σας ψήφισαν πανηγυρικά σε δύο εκλογικές περιφέρειες. Τι θα κάνετε; Θα πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο ή θα παραιτηθείτε;
Ακόμη δεν έχω αποφασίσει, γιατί δέχομαι μεγάλες πιέσεις από πολλούς ψηφοφόρους. Έχω ακόμη επιφυλάξεις. Το σίγουρο είναι ότι θα δώσουμε τη μάχη μας με τον Αλέξη Τσίπρα και την ευρωπαϊκή Αριστερά σε όλα τα επίπεδα.


ΠΗΓΗ : ΑΥΓΗ 1.6.14