ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Aφορισμοί


Εισαγωγή ΟΙΚΟΝΙΚΗΣ : « Όταν διασκεδάζεις με τον Ανδρουλάκη, κάτι δεν πάει καλά ». Έλα όμως που ο Ανδρουλάκης είναι διασκεδαστικός , έστω και αν οι «αφορισμοί» του έχουν αφενός κυνισμό και αφετέρου μια αοριστία όση  και οι αστρονομικές προβλέψεις του μεθεπόμενου  μήνα για τους τοξότες …Από όλο αυτό το ευμέγεθες σύνολο ανθολογώ – ε, συγγνώμη, ήθελα να πω διαλέγω – τα παρακάτω, περί αδίκων και δικαίων….

ο ανοιχτός γάμος
Η κεντροαριστερά είναι στην πολιτική ότι ο “ανοιχτός γάμος” στον ιδιωτικό βίο: βασίζεται στο αμοιβαία αποδεκτό δικαίωμα των συζύγων για παράλληλες εξωσυζυγικές περιπέτειες.
αριστερά και κρεβατοκάμαρα
Η σύγκρουση “Αριστεράς – Δεξιάς” -ρητόρευε με πάθος- “φτάνει μέχρι και την κρεβατοκάμαρά μας”! Ο αδιάλλακτος σύντροφος επιδίωξε δι΄ όλων των μέσων έναν πλούσιο γάμο για να γ… τη μεγαλοαστική τάξη!
η προσποίηση στις ουτοπίες
Ιερός Αυγουστίνος: “με το να προσποιούνται ότι πιστεύουν θα πιστέψουν στο τέλος”. Ο χρυσός κανόνας για τις θρησκείες και τις ουτοπικές ιδεολογίες.
η ροπή στην υποκρισία
Η παράδοξη ροπή των ουτοπιστών προς τον συντηρητισμό και την υποκρισία. Ο ουτοπιστής ιδεολόγος Ρουσσώ –οπαδός της αδιάλλακτης μονογαμίας, πολέμιος της μοιχείας- θεωρούσε τρισκατάρατο όποιον παραβίαζε το ιερό και απαραβίαστο συμβόλαιο της γαμήλιας ένωσης αλλά διατηρούσε παράλληλες ερωτικές σχέσεις με αρκετές παντρεμένες κυρίες.

η δύναμη της πολυδιάσπασης
Αμάν πια με τη νεύρωση για μια και μόνη ενιαία Αριστερά! Φανταστείτε τον ολοκληρωτικό εφιάλτη ενός δόγματος, μιας θρησκείας, μιας εκκλησίας! Η πολυδιάσπαση της χριστιανικής πίστης -ορθόδοξη, καθολική, λουθηρανική, καλβινιστική, αθεϊστική- ευνόησε την εξάπλωση, την εκλογίκευση και ανεκτικότητά της.
η αντίσταση στον εαυτό της
Αλίμονο αν η Αριστερά δεν μπορεί να αντισταθεί στον ίδιο της τον εαυτό.
το τάλαντο του Όθωνα
“Λίγο μυαλό!”, τον υποτιμούν. Όχι, έχει το τάλαντο του Όθωνα. Αμβλύνους “πιάνει” ωστόσο τα ελαττώματα των ικανότερων, -των χαρισματικών- και με κουτοπόνηρη ραδιουργία τους φθείρει στα δίκτυα της πλεκτάνης του.
το σύνδρομο Μαυροκορδάτου
Όταν είναι εκτός ηγεσίας ή εξουσίας οι πάντες τον νοσταλγούν σαν αναντικατάστατο και συνομολογούν ότι ουδέποτε υπήρξε άνθρωπος του οποίου η ευφυΐα να του παρέχει το αυτονόητο δικαίωμα για τα ανώτατα αξιώματα της χώρας. Κι οσάκις αναλάμβανε την άσκησή τους οι πάντες πάλι συμφωνούσαν ότι αποτύγχανε με τον πλέον επονείδιστο τρόπο.
χαρισματικά άδειος
Χαρισματική έλλειψη ιδιοτήτων. “Άνθρωπος δίχως ιδιότητες”, δανείζεται κατά περίπτωση όποιες “πουλάνε” και επιχειρεί όλες τις δυνατές μεταμφιέσεις. Χαρισματικά άδειος.
βουλιμικός
Η σπουδή και η πολιτική του βουλιμία δεν αφήνουν καρπό να ωριμάσει. Οι φίλοι του ωστόσο παρηγορούνται με την ιδέα ότι η βουλιμία δεν εμπόδισε τον Μπαλζάκ να γίνει μεγάλος συγγραφέας. Λησμονούν ότι η λογοτεχνία -σε αντίθεση με την πολιτική- απευθύνεται με τις χαμένες προσδοκίες.
κάνε το αντίθετο
Κάνε το αντίθετο, -το διαφορετικό- απ’ ότι προσδοκά ο αντίπαλος, συμβούλευε ο Παλαιός. Να φαίνεσαι κοντά όταν είσαι μακριά και μακριά όταν είσαι κοντά. Αδύναμος όταν είσαι ισχυρός και ισχυρός όταν είσαι αδύναμος.
όταν ο Κολοκοτρώνης ήταν προβλέψιμος
Ο Ιμπραήμ διάβασε με ακρίβεια τον προβλέψιμο πλέον Κολοκοτρώνη. Ο Γέρος του Μοριά ήταν σίγουρος ότι οι Οθωμανοί έχουν πάρει το μάθημά τους και μετά την πανωλεθρία του Δράμαλη στα Δερβενάκια δε θα τολμήσουν να ξαναπεράσουν από στενό πέρασμα. Κι όμως ο Αιγύπτιος μ’ έναν επιδέξιο ελιγμό πέρασε την αδικαιολόγητα αφύλακτη κρημνώδη ατραπό της Σορώκας, αιφνιδίασε και πλευροκόπησε την ελληνική δύναμη. Σύνηθες λάθος και στην πολιτική.