ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Η Αλίκη στη χώρα της ΜΑllακίας


Στο μυθιστόρημα του Λιούϊς Κάρολ «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», η βασίλισσα, δίνει εντολή : «Κόψτε του το κεφάλι και μετά δικάστε το» …. Ο συγγραφέας   κάνει με το δικό του τρόπο πολεμική στον αυταρχισμό εκείνης της εποχής(1865), αλλά δεν είναι και πολύ ανεπίκαιρος……

 Με δεδομένη την αδυναμία επανασυγκόλλησης κεφαλιού και σώματος, τι μπορεί να κάνει περισσότερο  μια τέτοια δίκη, από το να επικυρώσει το θάνατο; Πάντως τη τελευταία περίοδο της μεταμοντέρνας νεοφιλελεύθερης τυραννίας, υπάρχει μια τάση για «κατόπιν εορτής» δικαιώσεις. Έτσι λ.χ. και ο Άρειος Πάγος έκρινε παράνομη (;) την εκτέλεση των έξη, ύστερα από τη μικρασιατική τραγωδία του 1922. Έτσι και «κατόπιν οικοδόμησης» κρίθηκε άκυρη  από την ολομέλεια του ΣτΕ η άδεια για την ανέγερση  του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens» στο Μαρούσι.

Λένε οι ειδήσεις :

…. οι σύμβουλοι Επικρατείας, μετά από μια δικαστική διαδρομή μιας δεκαετίας και πλέον, καθώς η υπόθεση απασχόλησε και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με μεγάλη πλειοψηφία έκριναν ότι ο Ν. 3207/2003 που επέτρεψε την κατασκευή του μεγαλύτερου στην νοτιοανατολική Ευρώπη εμπορικού κέντρου 75.000 τετραγωνικών μέτρων, δεν είναι νόμιμος, καθώς δεν προηγήθηκε - όπως απαιτεί το Σύνταγμα - η έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης…… δικαστικοί κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχει νομική λύση, προκειμένου να αποφευχθεί η κατεδάφιση του επίμαχου εμπορικού κέντρου. Η λύση είναι να συνταχθεί εκ των υστέρων η μελέτη περιβαλλοντικών όρων, έτσι ώστε να θεραπευτεί η νομική αδυναμία που προέκυψε. Μάλιστα, οι δικαστικοί κύκλοι, επικαλούνται σχετική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που επιτρέπει παρόμοιες λύσεις.
Να μια ακόμη «τούμπα» στη φυσική ροή των πραγμάτων : Πρώτα θίγεις το δομημένο περιβάλλον μιας περιοχής, μετά κάνεις μελέτη των επελθόντων εις βάρος του επιβαρύνσεων. Κοντολογίς , ο  ευτελισμός της έννοιας « μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων» πλήρης…..