ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Ρωσικές βάσεις στην Κύπρο;

Η  εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου αναφέρει   ότι η ρωσική κυβέρνηση υπέβαλε επίσημο αίτημα για χρήση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου»….
 
Η εφημερίδα  φιλοξενεί   σημείωμα του υπουργού Άμυνας Φώτη Φωτίου για την επίσκεψή του τον περασμένο Μάιο στη Μόσχα,  οπότε  ο υπουργός Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Σόιγκου αιτήθηκε :
α) τον ελλιμενισμό πλοίων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, τη χρήση υποδομών για τη φύλαξη ανταλλακτικών των πλοίων και τη χρησιμοποίηση της Κύπρου για την αντικατάσταση των πληρωμάτων τους,
β) τη χρησιμοποίηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Η ιδέα ορισμένων πρόσθετων «προσόδων» της κυπριακής δημοκρατίας μέσω συγκεκριμένων ενοικιάσεων «κρατικών ακινήτων», προφανώς  δεν είναι κακή ή ασύμβατη με τη συνθήκη του Μάαστριχτ…
Έλα όμως που ο καθαρόαιμος και  υγιής καπιταλισμός με τις πλήρως ανταγωνιστικές δομές, αποτελεί μια καθαρή ιδεολογική παραίσθηση της εποχής των  πολιτικών  γιγαντοδιαφημίσεων – για την Ευρώπη της συνοχής, της σύγκλισης των οικονομιών, της αλληλεγγύης.  Τώρα πλέον ο λούμπεν καπιταλισμός  παρεμβαίνει βάναυσα στη λειτουργία της αγοράς και εγκαθιστά τη  νέα πολιτική οικονομία της ληστείας -  συναρτήσει των αντιστάσεων του ληστευόμενου.
Είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η κυπριακή δημοκρατία θα αντέξει στις πιέσεις που θα ασκηθούν επάνω της με στόχο την μη παροχή διευκολύνσεων στους Ρώσους.  Οι κεντρόφυγες δυνάμεις από το δίκτυο της δυτικής αράχνης – Αμερική, ΝΑΤΟ, ΕΕ-   υστερούν σχετικά με τις κεντρομόλες, που εκπροσωπούνται στην Κύπρο και στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη ολόκληρη από  χεσμένους πολιτικούς, ανίκανους να συλλάβουν και να προωθήσουν μια εναλλακτική πολιτική συμμαχιών.
Λέγεται ότι το θέμα των ρωσικών διευκολύνσεων θα  αποφασισθεί  όταν πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στη Μόσχα. Μακάρι να γίνει έτσι. Το σίγουρο πάντως είναι, ότι όσο ο Αναστασιάδης πλευρίζεται από τις δυνάμεις που επιθυμούν την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάν,  τόσο θα καταλαβαίνει την  επικείμενη υποβάθμιση και της δικής του πολιτικής καριέρας μέσω της μετατροπής του σε εναλλασσόμενο περιφερειάρχη μιας χώρας  με ένα χαοτικό και ασυνάρτητο νομικό καθεστώς.
Θα σε τσούξει τότε, κύριε Πρόεδρε -κοινοτάρχη, αλλά θα είναι αργά….