Διαβάζω τον «οδηγό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως δημοσιοποιήθηκε στις 17.5.13 από το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, και στέκομαι σε ένα σημείο του όπου λέει :
«Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα εκπροσωπείται από μια παράταξη ανά δήμο. Αυτό απορρέει από την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα, από τις συλλογικές θέσεις μας στην Τ.Α., καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης του αναπτυξιακού μας προγράμματος μας στα πλαίσια της Τ.Α.»
Μεγάλο παιδί που είμαι, μπορώ να ανακαλώ στη μνήμη μου εκείνες τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου όλοι – συμπεριλαμβανομένου καμιά φορά και του ΚΚΕ – υποστήριζαν ότι είναι «ανεξάρτητοι» , αλλά στη συνέχεια , στα τηλεοπτικά αποτελέσματα, παρουσιάζονταν ως δείκτες της απήχησης ή της υποχώρησης του Χ ή Ψ κόμματος - υπό τους καγχασμούς της σοβαρής κοινωνίας που ήξερε να μετράει τα λόγια της…..
Να υποθέσω ότι πρόκειται να παιχθεί η ίδια φάρσα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ ως συμπαίχτη ;
Και όλα αυτά που λέγονταν κατά καιρούς από ανανεωτές και ελευθεριακούς αριστερούς για την αυτονομία του αυτοδιοικητικού κινήματος;
Φυσικά δεν θέλω να υποστηρίξω ότι οι άνθρωποι που συμμερίζονται κάποιες αυτοδιοικητικές αρχές αποδεκτές μέσα στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, δεν θα ήταν ευκταίο να αντιμετωπίσουν τις τοπικές ιδιαιτερότητες με ένα ενιαίο τρόπο και να προβούν σε κοινές αυτοδιοικητικές δράσεις. Από την άλλη όμως πλευρά η αντιμετώπιση των τοπικών κοινωνιών ως πεδίων κατάληψης, ανεξάρτητα από τις τοπικές εκλεκτικές συγγένειες και συσπειρώσεις, δημιουργεί εξ αρχής μια απώθηση και αποτρέπει εκείνη την «όσμωση» των δυνάμεων, που έχει τόσο ανάγκη το δημοκρατικό αντιμνημονιακό κίνημα.
Στη σύνοδο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ της 18.5.13 υποστήριζα :
http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2013/05/blog-post_1264.html
Ένα ακόμη θέμα, το οποίο θα ήθελα να θίξω, είναι οι προβλεπόμενη από το καταστατικό κύρωση της διαγραφής για τα μέλη, που διαφοροποιούνται από τη θέση του κόμματος στα αυτοδιοικητικά και συνδικαλιστικά θέματα. Πρόκειται για μια ρύθμιση μονολιθικότητας, που καταστρατηγεί την αυτονομία των αντίστοιχων κοινωνικών χώρων. Μια ρύθμιση που επιεικώς αξίζει να χαρακτηριστεί «νεοσταλινική», που πρέπει να απαλειφθεί και να μην τεθεί ενώπιον του συνεδρίου του Ιουλίου…..
Θα έλεγα λοιπόν στους κκ γραφειοκράτες , που επιθυμούν διακαώς να παίξουν το ρόλο του σταλινικού «ιμάντα μεταβίβασης» : Οι αρχές της αυτονομίας του αυτοδιοικητικού, συνδικαλιστικού και κάθε άλλου μαζικού κινήματος, αποτελούν δομικό στοιχείο της ριζοσπαστικής, αντιαυταρχικής και δημοκρατικής αριστεράς. Ας έχουν κατά νου ότι η πολιτική της ρίψης συριζαίων «αλεξιπτωτιστών» σε τοπικά ή κοινωνικά πεδία απειλείται με δεινή ήττα , που θα κάνει τους ίδιους να τρίβουν τα μάτια τους.
Όλος ο οδηγός
Τμήμα τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αθήνα 17.5.2013
Να προωθηθεί στις:
Οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
και Αυτοδιοικητικά στελέχη
Εισαγωγικό σημείωμα
Στις περιφερειακές συσκέψεις του τμήματος Αυτοδιοίκηση καταθέσαμε χρονοδιάγραμμα ενεργειών για το πώς πορευόμαστε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, για τις οποίες υπήρξε ενημέρωση και συμφωνία στην γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Παρόλα τις προσπάθειες που γίνονται όλο αυτό το διάστημα, υπάρχουν οργανώσεις του κόμματος που δεν είναι πλήρως ενημερωμένες για το πως βαδίζουμε το επόμενο διάστημα. Παρατηρούνται επίσης φαινόμενα όπως σε Νομαρχιακή οργάνωση, η οποία μη ακολουθώντας την κατεύθυνση του κόμματος, έδωσε σε δημοσιότητα την στήριξη δημάρχου, ενώ το κόμμα δεν έχει συζητήσει καν το πολιτικό πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Τέτοιες ενέργειες θεωρούμε ότι δεν βοηθούν την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη μεριά του κόμματος, μειώνουν το κύρος του, και συνειρμικά επαναφέρουν παλαιότερες πρακτικές που είναι διαμετρικά αντίθετες με την δική μας αντίληψη και τις επιδιώξεις μας, ως αριστερά στην αυτοδιοίκηση και στην κοινωνία.
Προς εξέταση, επίσης, είναι και απόπειρες από προσεγγίσεις δημάρχων που υπηρέτησαν η υπηρετούν την Τ.Α. και ζητούν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.
Για τους παραπάνω λόγους θεωρήσαμε σκόπιμο να σας αποστείλουμε το παρακάτω κείμενο “οδηγό” προς τις οργανώσεις και αυτοδιοικητικά στελέχη, ώστε να αποφευχθούν λάθη και κινήσεις που μόνο σε δύσκολη θέση μπορούν να φέρουν το κόμμα μας. Επίσης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το τμήμα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του είναι στη διάθεση των οργανώσεων του κόμματος να συμβάλει στην πολιτική εξειδίκευση των θεμάτων αυτοδιοίκησης αλλά και στην στήριξη όσον αφορά στην εκπόνηση των Περιφερειακών προγραμμάτων.
Πώς πορευόμαστε στην πρωτοβάθμια Τ.Α.
Οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία, ανεξάρτητα από το πότε και με ποια χρονική στιγμή θα γίνουν. . Η προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ τέθηκε με έμφαση σε όλες τις περιφερειακές συσκέψεις. Άξονας μας αποτελεί ότι “το προοδευτικό αυτοδιοικητικό κίνημα το οποίο οφείλει να….. οδηγήσει στη δημοκρατική μεταρρύθμιση ολόκληρης της δομής της τοπικής αυτοδιοίκησης”.
Α. Διαπιστώσεις
Από την μέχρι τώρα εικόνα στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση προκύπτει ότι :
1. Στο μεγαλύτερο μέρος των Δήμων της χώρας δεν έχουμε δημοτικές παρατάξεις. Από τις παρατάξεις που πήραν μέρος στις εκλογές του 2010, πολλές από αυτές δεν συνέχισαν να λειτουργούν, ενώ κάποιες άλλες υπολειτουργούν. Παρατάξεις με συνεχή παρουσία και δράση κυρίως έχουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα.
2. Δεν υπάρχει αυτοδιοικητικό κίνημα ικανό που να παρεμβαίνει στους θεσμούς και αλλά και στην κοινωνία και να διαμορφώνει εναλλακτικές πολιτικές.
3. Παρότι ως αριστερά έχουμε προγραμματικές θέσεις πρωτοποριακές στην αυτοδιοίκηση, υστερούμε σε επεξεργασίες και προτάσεις ανά δήμο, παραμένοντας τις περισσότερες φορές σε ένα λόγο καταγγελίας και γενικής απεύθυνσης.
Β. Πώς πορευόμαστε
1. Άμεσα να παρθούν πρωτοβουλίες για δημόσια συγκρότηση παράταξη σε κάθε Δήμο, και να τεθούν οι στόχοι της. Αυτή η προσπάθεια χρειάζεται την βοήθεια και την πολιτική στήριξη των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Για όσες παρατάξεις εκτιμούμε ότι υπάρχει δυνατότητα επανεκκίνησης, προτείνεται να ανασυγκροτηθούν, για όσες θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό, να προχωρήσουμε σε συγκρότηση νέας.
Η συγκρότηση παράταξης δεν πρέπει να συνδέεται με την συγκρότηση του εκλογικού σχήματος (ψηφοδελτίου, επικεφαλής κλπ). Ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ακριβές πολιτικό τοπίο και τα δεδομένα που θα έχουμε ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όταν το κόμμα πάρει αποφάσεις , για το πολιτικό πλαίσιο και τους στόχους που θα θέσουμε, τότε θα καταλήξουμε και θα ανακοινώσουμε πρόσωπα και εκλογικά σχήματα που θα στηρίξουμε. Μέχρι τότε γίνονται διεργασίες και διαβουλεύσεις χωρίς καμία επίσημη ανακοίνωση.
Στην παρούσα φάση θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι:
α. θα διαμορφώσουμε τον δικό μας αυτοδιοικητικό λόγο.
β. η παράταξη θα γίνει αναγνωρίσιμη με δράσεις και πρωτοβουλίες στην κοινωνία.
γ. θα διαμορφώσει πρόγραμμα που θα αποτελέσει τον άξονα για οποιαδήποτε εκλογική συμμαχία.
2. Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα εκπροσωπείτε από μια παράταξη ανά δήμο. Αυτό απορρέει από την ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο κόμμα, από τις συλλογικές θέσεις μας στην Τ.Α., καθώς και την υποχρέωση υλοποίησης του αναπτυξιακού μας προγράμματος μας στα πλαίσια της Τ.Α.
3. Στην συγκρότηση των κινήσεων παίρνουν μέρος όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη και αιρετοί του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ανεξάρτητα με ποιο σχήμα κατέβηκαν στις προηγούμενες εκλογές και χωρίς να τίθεται άμεσα θέμα αποχώρησης, ανεξαρτητοποίησης από το σχήμα που εκλέχθηκαν. Παρόλα αυτά, επιθυμητό είναι, βαδίζοντας προς τις εκλογές η ανεξαρτητοποίηση τους και δήλωση τους ότι εντάσσονται στη νέα παράταξη. Είναι δεδομένο ότι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που βρίσκονται σε παρατάξεις διοίκησης δήμων δεν μπορεί να συμπλέουν σε μνημονιακές πολιτικές και να μην αντιτίθενται έμπρακτα σε αυτές.
4. Στη συγκρότηση παράταξης καλούμε κινήματα, φορείς, οικολογικές οργανώσεις , ενεργούς πολίτες, πολίτες από όλο το φάσμα της πολιτικής κάθε Δήμου κλπ.
Οφείλουμε να αποτελέσουμε, σύμφωνα και με την διακήρυξη, ένα “ευρύ αυτοδιοικητικό κίνημα”. Το κάλεσμα θα πρέπει να δίνει το στίγμα μιας Αντιμνημονιακής, Ριζοσπαστικής , κινηματικής, δημοκρατικής και οικολογικής παράταξης.
Αυτή η συγκρότηση θα μπορεί να εστιάζεται:
- Σε μια αντικυβερνητική κατεύθυνση σε όσα υλοποιούνται στην Τ.Α.
- Στην κατάργηση του Καλλικράτη και σε ένα νέο αυτοδιοικητικό χάρτη.
- Σε θεσμικές αλλαγές όπως:
• Στην καθιέρωση της απλής αναλογικής
• Στη συμμετοχική διακυβέρνηση
• Στη διαφάνεια και στον Έλεγχο.
• Στην Κοινωνική Αλληλεγγύη
• Σε μια αναπτυξιακή προοπτική του κοινωνικού κράτους
• Στην Οικολογική προστασία και στην αειφόρο ανάπτυξη
Γ. Άξονες συγκρότησης και λειτουργίας των παρατάξεων
Στη δημόσια συγκρότηση της παράταξης, οι παρευρισκόμενοι και όσοι ακόμα στη συνέχεια δηλώσουν και επιθυμούν, αποτελούν τα μέλη της και συμμετέχουν στην λειτουργία της . Κύρια προσπάθεια μας είναι να έχουμε εκπροσώπηση από κάθε δημοτικό διαμέρισμα και από κάθε δημοτική κοινότητα. Οι διαδικασίες που ακολουθούνται προτείνονται να είναι :
• Έγκριση της Διακήρυξης της παράταξης
• Εκλογή, χωρίς αποκλεισμούς, Γραμματείας της παράταξης(συναινετικά), και συντονιστής αυτής(που δεν θα είναι υποχρεωτικά και ο επικεφαλής στις επόμενες εκλογές)
• Καθορισμός πολιτικής της παράταξης από την ολομέλεια (συναινετικά)
• Επεξεργασία των προγραμματικών θέσεων, η οποία πρέπει να γίνεται με τεκμηρίωση, αξιοποιώντας ανθρώπους που γνωρίζουν και μπορούν να βοηθήσουν
• Η παράταξη δηλώνει την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο ζητά θεσμική ενημέρωση από το Δήμο, παρακολουθεί τα θέματα του Δημοτικού συμβουλίου οργανώνει παρεμβάσεις κλπ. Αντιπαρατίθεται συγκροτημένα στο δημοτικό και τα κοινοτικά συμβούλια, στα νομικά πρόσωπα, τις εταιρείες και τις επιτροπές του δήμου.
Ασκεί κριτική, παρεμβαίνει, προτείνει, παρουσιάζει εναλλακτικές λύσεις, δίνει δημοσιότητα στα τεκταινόμενα.
Σε κάθε περίπτωση δρα σε πλήρη συνεννόηση με τους εργαζόμενους, τους κοινωνικούς φορείς και τους δημότες, συμβάλλοντας στη δημιουργία εστιών παρέμβασης και αντίστασης.
Συνεχίζοντας και εμβαθύνοντας τη δημοτική και κοινωνική μας παρουσία επιδιώκουμε να γίνουμε μέρος του σχεδίου ανατροπής των κυβερνητικών δημοτικών διοικήσεων και τον αποκλεισμό επανάληψης παρόμοιων «λύσεων».