ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Χαιρετισμός στο συνέδριο του ΔΗΚΚΙ

Αγαπητοί συναγωνιστές

Το συνέδριο του ΔΗΚΚΙ έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή του κινήματος για την απελευθέρωση της χώρας . Ταυτόχρονα έρχεται σε μια στιγμή επιβεβαίωσης του κυρίαρχου πολιτικού ρεύματος μέσα στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Με δεδομένο όμως ότι κανένα συνέδριο από μόνο του δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αυτό που μπορεί να κάνουμε στη συγκεκριμένη στιγμή είναι η απογραφή και αποσαφήνιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Καθαρές ιδέες, καθαρή εικόνα της πραγματικότητας, καθαρά λόγια : Να ένας στόχος που μπορούμε να συν-υπηρετήσουμε, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του λαϊκού και δημοκρατικού κινήματος.

Τα μεγάλα προβλήματα του χώρου μας είναι μπροστά. Είναι πριν από όλα η υποεκπροσώπηση των δυνάμεων του 23%, που στοιχήθηκαν με την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ : Υποεκπροσώπηση ή και περιθωριοποίηση ενίοτε, έστω και αν κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ εμφανίζονται διατεθειμένοι να εκφράσουν ακόμη και αυτούς που παραμένουν σιωπηλοί.


Είναι η αρνητική στάση έναντι των συλλογικοτήτων ( λεγόμενων «συνιστωσών») που αποτελούν μικρές πολιτικές οικογένειες στα μέτρα των ατόμων, που μπορεί να αναδυθούν με νέες μορφές ακόμη και στο μέλλον, και που είναι φυσικοί υποδοχείς του ρεύματος της πολιτικής διαμαρτυρίας .

Είναι κάποια φαινόμενα αρχηγισμού και πολιτικού νεοπλουτισμού, που δημιουργούν κινδύνους για το μέλλον της κοινής μας προσπάθειας.

Είναι η ασάφεια όσον αφορά τις συμμαχίες μας, εν αναμονή της μεταστροφής κάποιων (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ)που μπορεί να μη μεταστραφούν ποτέ, και επί τη βάσει επιπόλαιων και ανιστόρητων συλλογισμών περί αδυναμίας άλλων λαϊκών δυνάμεων να συμπράξουν στο έργο της χειραφέτησης της χώρας.



Είναι η αβάσταχτη ελαφρότητα των θεωρήσεων περί μεσαίας τάξης , η παραγνώριση των ριζοσπαστικών, εναλλακτικών, πολιτιστικών και δημοκρατικών στοιχείων που εγκλείονται σε αυτήν .



Είναι ο ηγεμονισμός, γκραμσιανός ή μη, με τον οποίο νομίζουμε ότι θα ρυμουλκύσουμε τα μεσαία στρώματα , στα οποία περιλαμβάνεται το 90% των στελεχών του σημερινού χώρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ…



Είναι η σταλινοειδής θέση που προτείνεται στο συνέδριο του Ιουλίου – κανονική λογική «ιμάντα μεταβίβασης» ! - σύμφωνα με την οποία οι διαφωνούντες με την επίσημη γραμμή του κόμματος σε συνδικαλιστικό ή αυτοδιοικητικό επίπεδο διαγράφονται !



Είναι το μεγάλο πρόβλημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της αναδιανομής του εισοδήματος, που θα έπρεπε να συνεκφωνούνται και να αλληλοπροωθούνται, αντί της μονομερούς και αφελούς αντίληψης ότι η αναδιανομή από μόνη της θα οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση.



Είναι η απουσία ξεκάθαρης αντίληψης για την πιθανότητα μιας άλλης νομισματικής πολιτικής , βασισμένης αποκλειστικά ή παράλληλα σε εγχώριο νόμισμα . Είναι η απουσία ενός μηνύματος στη πολιτική διαπασών, ότι η χώρα μπορεί να μπει σε τροχιά από-αποικιοποίησης μόνο αν ισοφαρίσει το ισοζύγιο πληρωμών και ιδιαίτερα το εμπορικό ισοζύγιο, μόνο αν καταναλώνει μέσα στα πλαίσια των οικονομικών της δυνατοτήτων, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να συζητήσει για τις διεθνείς υποχρεώσεις – τις δικές της αλλά και των άλλων.



Είναι η υποκατάσταση της αυριανής πραγματικής ρήξης, που μπορεί να σημαίνει περιορισμούς στις εισαγωγές, στη κίνηση κεφαλαίων, μη εκπλήρωση υποχρεώσεων έναντι του ΠΟΕ ή της ΕΕ, από μια ακαθόριστη φαντασιακή ρήξη, της οποίας η περιγραφή απουσιάζει ή εξαντλείται στην πολιτική υπονόμευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ



Είναι ακόμη η ανεπαρκής κατανόηση των λεγόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων , που είναι στην ουσία προβλήματα ποιότητας ζωής, που εκπροσωπούν πλευρές του πολιτιστικού, αισθητικού, καλλιτεχνικού και δημιουργικού κεφαλαίου της χώρας, που κάνουν τη ζωή διαφορετική από την επιβίωση.



Το κοινό πολιτικό μας εγχείρημα με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και όσες δυνάμεις της ευρείας Αριστεράς και της ευρείας δημοκρατικής παράταξης συμπαραταχθούν μαζί μας, θα ευοδωθεί μόνο στο βαθμό που θα αφοπλίσει τους εθνοκάπηλους νεοφασίστες και την δεξιά που τελεί σε κατάσταση συγκοινωνούντων δοχείων μαζί τους, από βασικά πολιτικά επιχειρήματα :

Για τα εθνικά ζητήματα, με την αταλάντευτη εμμονή μας στη διεθνή νομιμότητα και στην απόκρουση του επεκτατισμού στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια.

Για τη μετανάστευση, με την επανεπιβεβαίωση του δικαιώματος της χώρας να δέχεται ή να μη δέχεται ξένους υπηκόους, και φυσικά με την ανάλυση της φέρουσας ικανότητας της χώρας όσον αφορά την υποδοχή και εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών προσφύγων.

Για τον πολιτισμό, με την αντιμετώπιση των συνδρόμων της υποτέλειας και του ευρωεπαρχιωτισμού, με την καταγγελία του εθνικιστικού ναρκισισμού αλλά και της ιδιοτελούς εθνοαποδόμησης, από οπουδήποτε και αν προέρχεται.

Αγαπητοί συναγωνιστές

Ο δρόμος που έχουμε διανύσει ως ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι μεγάλος, όμως απομένει πολύ περισσότερος . Η αρτιότητα και ποιότητα των επιχειρημάτων μας θα είναι όρος όχι μόνο για τη δική μας απήχηση, αλλά και για την επιτυχία του όλου αντιμνημονιακού εγχειρήματος.

Σας ευχαριστώ

Γιάννης Σχίζας

Μέλος της  Ριζοσπαστικής Οικολογικής Αριστεράς.