ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 4 Μαΐου 2013

Πολιτικός σουρεαλισμός….


Από τις τοπικές οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δ.Τριφυλλίας



Εδώ και μέρες ζούμε απίστευτες στιγμές πολιτικού σουρεαλισμού, όσον αφορά την συζήτηση για την περιοχή NATURA της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου, την «επένδυση Ν.Κότινος» και τον καταιγισμό «συνεδριάσεων - διαβουλεύσεων».

Η συζήτηση στο Δημ.Συμβούλιο και στην σύσκεψη που ακολούθησε, κατέδειξε ορισμένα κρίσιμα ζητήματα:

1. η μονότονα επαναλαμβανόμενη πίστη στην «νομιμότητα, στο σεβασμό στο περιβάλλον και στην ανάπτυξη» - στην οποία ορκίζονταν πολλοί από μέρους της Δημοτικής Αρχής - ήταν προσχηματική. Δεν μπήκαν στον κόπο να μας εξηγήσουν ότι η «επένδυση» (εμπόριο το χαρακτήρισε Δημ.Σύμβουλος, real estate άλλος) βρίσκεται «στον πυρήνα προστατευόμενης περιοχής NATURA» (αμμοθίνες, παράκτια βλάστηση, δάσος πεύκης). (ΣΧΕΤΙΚΑ για τις αμμοθίνες ανάρτηση http://oikologein.blogspot.gr/2013/04/k.html )

2. έγινε πανηγυρικά αντιληπτό ότι την προστασία της περιοχής δεν την επιζητούν δυο - τρεις γραφικοί αλλά μεγάλο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, το οποίο αντιδρά στην τσιμεντοποίηση και στην διαφαινόμενη «εξυπηρέτηση» του «επενδυτή» από τον κρατικό μηχανισμό και το πολιτικό προσωπικό.

Η περιβόητη «σύσκεψη» με ΥΠΕΚΑ, Γεν.Γραμματέα Αποκεντρωμένης κ.Αγγελάκα και τον Περιφερειάρχη κ.Τατούλη μοιάζει σαν στημένο σκηνικό προκειμένου, ίσως να κερδίσουν χρόνο και να δημιουργήσουν τετελεσμένα; Είναι αδιανόητο η κ.Γεν.Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ που δεσμεύτηκε εγγράφως, εκπροσωπώντας την Ελληνική Δημοκρατία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα προβεί στην άμεση Αναστολή Οικοδομικών Αδειών (με Υπουργική Απόφαση), να μην δεσμεύεται ότι θα το κάνει άμεσα και να μην δεσμεύεται ούτε για το περιεχόμενο ούτε για το χρόνο που θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία της περιοχής.

Νοιώθουμε την υποχρέωση απέναντι στους πολίτες της Τριφυλίας, μετά την ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Μεσσηνίας Θανάση Πετράκου και την κοινοβουλευτική παρέμβαση ομάδας βουλευτών του κόμματός μας, να ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Tο «κτήμα Παππά» (που όπως έχει γίνει δημόσια σαφές και αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται ολόκληρο από αμμοθίνες και δασική έκταση) εντάσσεται στον πυρήνα της NATURA και συγκεκριμένα στην «Περιοχή Προστασίας της Φύσης», όπως περιγράφεται στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και στην οριοθέτηση της περιοχής από την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Στην περιοχή αυτή είναι υποχρεωμένη η Ελληνική Πολιτεία να απαγορέψει κάθε οικοδομική δραστηριότητα (εκτός των «νομίμως υφισταμένων»!!!).

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να σταθεί υπεύθυνα, με αρχές ισονομίας και ισοπολιτείας, προάσπισης του δημόσιου συμφέροντος και των δημοσίων αγαθών (και τέτοια είναι οι προστατευόμενοι οικότοποι), πραγματικού σεβασμού στο περιβάλλον και ουσιαστική και όχι προσχηματική εφαρμογή της νομιμότητας: Να μην προβεί στην έκδοση οικοδομικών άδειών του κ.Παππά, που θα οδηγήσουν στην τσιμεντοποίηση και καταστροφή την περιοχή.

Καλούμε το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μην υποστεί η Ελλάδα και οι χειμαζόμενοι πολίτες της πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ:

1. εντός των επόμενων ημερών να εκδώσει Υπουργική Απόφαση αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών, όπως έχει δεσμευθεί στην Ε.Ε. και όπως έχει υποχρέωση,

2. άμεσα να προβεί στην θεσμοθέτηση, μετά από διαβούλευση, της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και του Προεδρικού Διατάγματος. Όπου σύμφωνα με το περιεχόμενο της οριοθετημένης (από το 2002) περιοχής NATURA θα υπάρξει προστασία της ζώνης του πυρήνα (παραλία, αμμοθίνες, παράκτια βλάστηση, πευκοδάσος) από κάθε οικοδομική ή άλλη οχλούσα δραστηριότητα και έξω από αυτή τη ζώνη θα υπάρχουν επάλληλες ζώνες που θα επιτρέπεται υπό όρους η ήπια οικιστική και τουριστική ή ακόμα και βιοτεχνική χρήση, όπως συμβαίνει δηλαδή σε κάθε αντίστοιχη περιοχή, όπως συμβαίνει και στην περιοχή της NATURA Πύλου.