ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

O ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σε συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στο Onalert (Πάρις Καρβουνόπουλος) τίθενται με απόλυτη  - με αποστομωτική θα έλεγα – σαφήνεια, οι απόψεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  για τα εθνικά θέματα, και ιδιαίτερα για την Εθνική Άμυνα. Αυτή τη συνέντευξη πρέπει να την διαβάσουν ΟΛΟΚΛΗΡΗ  όχι μόνο οι διάφοροι πλειοδότες αριστερωσύνης και διεθνιστικής ευαισθησίας, αλλά και οι ψευτοπατριώτες   που ενδίδουν ασύστολα  στις απαιτήσεις της μνημονιακής Κόζα Νόστρα.....

Αποσπάσματα από τις θέσεις του Τσίπρα :

……Πρώτη και θεμελιώδης προϋπόθεση, πριν φθάσουμε καν στο επίπεδο της Άμυνας, είναι να εξαντλούμε όλες τις δυνατές επιλογές στο επίπεδο της πολιτικής

……. στο στρατιωτικό επίπεδο χρειαζόμαστε στρατηγική αποτροπής που να υπερβαίνει τη λογική της αντιπαράθεσης

……..Άμεση προτεραιότητα στις τραγικές συνθήκες που βιώνει η χώρα σήμερα, είναι να διατηρήσουμε τις κρίσιμες δυνατότητες του στρατεύματος.
(σχετικά δες http://oikonikipragmatikotita.blogspot.gr/2013/02/blog-post_23.html)

…….. ως γενική αρχή, η χώρα δεν πρέπει να προχωρά σε νέους κύκλους εξοπλισμών, εάν δεν εξαντλεί πρώτα τις δυνατότητες των μέσων που ήδη διαθέτει 

…..στοχεύουμε στην διεθνοποίηση του λεγομένου «Ελληνικού προβλήματος», που στην ουσία δεν είναι ελληνικό αλλά αντικατοπτρίζει τη πολυεπίπεδη και σύνθετη κρίση που περνά η Ευρώπη σήμερα.

…….Το" πάρτυ" στα εξοπλιστικά προγράμματα τελειώνει. Η νέα αμυντική πολιτική θα έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό ώστε η αποτρεπτική μας ικανότητα να είναι πρακτικά αποτελεσματική και ποιοτικά αναβαθμισμένη

…….Το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και η γενικότερη παρουσία της χώρας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε έχει την ανάγκη σαφών άμεσων, μεσοπρόθεσμων και στρατηγικών στόχων, που θα εντάσσονται σε μια νέα φιλοσοφία. Η βάση είναι το διεθνές δίκαιο, Οι ιστορικές συνθήκες που έχει υπογράψει η χωρά μας και θα πρέπει να τηρούνται από όλες τις πλευρές 

Για τους Χρυσαυγίτες  :

 Υμνούν όλους αυτούς που στην τραγωδία της Κύπρου έφευγαν σαν τα ποντίκια από τα κέντρα επιχειρήσεων, εγκαταλείποντας στην τύχη του το στρατό, παίρνοντας μαζί τους και τα ημερολόγια για να μην μάθουμε όλοι εμείς τον προδοτικό ρόλο που έπαιξαν.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ




 

Π. ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΣ : •Σ΄ όλη την μεταπολίτευση η Αριστερά ήταν πάντα απέναντι στους εξοπλισμούς. Και το πάρτυ που αποκαλύφθηκε δικαιώνει αυτή την αρνητική στάση η οποία όμως θα μου επιτρέψετε να πω ήταν υπερβολική κάποιες φορές. Γιατί νομίζω ότι θα συμφωνείτε ότι η χώρα πρέπει να εξοπλίζεται όταν και όπως χρειάζεται. Τώρα είστε ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει. Έχετε στο μυαλό σας το “εξοπλιστικό μοντέλο” που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα, ώστε να μην πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ στους εξοπλισμούς;

Κύριες Καρβουνόπουλε, το ερώτημα σας μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ σε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που εμείς θεωρούμε ως απολύτως αναγκαίες για να «νομιμοποιούνται», αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την έκφραση, στη συνείδηση του συνόλου της κοινωνίας-και όχι μόνο της Αριστεράς- οι όποιες επιλογές για εξοπλισμούς. Οι προϋποθέσεις αυτές, όπως αντιλαμβάνεστε, ορίζουν και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η δική μας στρατηγική .

Πρώτη και θεμελιώδης προϋπόθεση, πριν φθάσουμε καν στο επίπεδο της Άμυνας, είναι να εξαντλούμε όλες τις δυνατές επιλογές στο επίπεδο της πολιτικής. Πάγια θέση της Αριστεράς, και νομίζω ότι κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση σ’ αυτό, είναι ότι θα πρέπει να επιδιώκουμε με συνέπεια και συνέχεια την ειρηνική επίλυση των διαφορών μας με τους γείτονες . Ακόμα και όταν αυτός ο στόχος δεν διαφαίνεται ως σύντομη προοπτική, οφείλουμε με την πολιτική μας να ενισχύουμε την θέση της χώρας στο παγκόσμιο σύστημα για να μπορέσουμε να τον διεκδικήσουμε από πλεονεκτικότερη θέση. Η ένσταση η δική μας είναι, ότι η εξωτερική πολιτική που είχαμε και έχουμε ακόμα και τώρα, κονταίνει τη χώρα αντί να την ψηλώνει. Δείτε που φτάσαμε σήμερα, και ότι η πολιτική αυτή εγκλώβισε και την Άμυνα σε ένα πλέγμα εξαρτήσεων και πιέσεων με μόνη διέξοδο το διαρκές κυνήγι των εξοπλισμών. Απαιτείται, λοιπόν, μία νέα ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που θα δημιουργήσει και ευνοϊκές προϋποθέσεις και για την Άμυνα.

Δεύτερη, και είναι κι’ αυτή ουσιαστική προϋπόθεση, είναι να εξαντλούμε όλες τις πιθανές επιλογές στο επίπεδο της οικονομίας – κοινωνίας. Η καλύτερη άμυνα της χώρας είναι η πρόοδος και η ευημερία της σε όλους τους τομείς. Κι αυτό όχι γιατί τότε υπάρχουν περισσότερα λεφτά για την Άμυνα, αλλά γιατί η πρόοδος γεννά συνεχώς νέες υποδομές αλλά και εισροές από όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που είναι ζωτικής σημασίας και για την Άμυνα. Θα πρέπει αντιληφθούμε, και νομίζω ότι δεν χρειάζεται να το αναλύσω περισσότερο, ότι το να μην έχουμε γιατρό στο Καστελόριζο και να έχουμε επενδύσει αυτά που επενδύσαμε στους εξοπλισμούς είναι δύο πραγματικότητες εκ διαμέτρου αντίθετες από τον στόχο που επιδιώκουμε.

Όσο αφορά τις επόμενες τρείς προϋποθέσεις: στο στρατιωτικό επίπεδο χρειαζόμαστε στρατηγική αποτροπής που να υπερβαίνει τη λογική της αντιπαράθεσης των αριθμών, για τις προμήθειες στρατηγική προμηθειών και τέλος στο επίπεδο των θεσμών θεσμούς που να ελέγχουν και να επιτηρούν όλο αυτό το πλαίσιο για να μην πηγαίνει χαμένο ούτε ένα ευρώ, όπως είπατε και σεις.
Έτσι λοιπόν όπως αντιλαμβάνεστε, για να αξιολογήσουμε το πόσες και ποιές ενστάσεις της Αριστεράς ήταν βάσιμες θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσες και ποιες από τις προμήθειες που έγιναν μέχρι και σήμερα κάλυπταν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Δεν το κρύβω ότι μπορεί να φταίμε και μεις που δεν τις προβάλαμε όσο θα έπρεπε.

Επανερχόμενος στο ερώτημά σας, τα όσα ανέλυσα προηγούμενα συνιστούν μία συνολική στρατηγική για τους εξοπλισμούς και η στρατηγική αυτή, όπως και κάθε άλλη στρατηγική, έχει τόπο, χρόνο και προτεραιότητες.

Άμεση προτεραιότητα στις τραγικές συνθήκες που βιώνει η χώρα σήμερα, είναι να διατηρήσουμε τις κρίσιμες δυνατότητες του στρατεύματος.
Μεσοπρόθεσμα, και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας, θα πρέπει να δούμε τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μέσων που ήδη διαθέτουμε, με στοχευμένες παρεμβάσεις που θα κλείσουν τα κενά που άφησαν αποσπασματικές πολιτικές προμηθειών ετών . Ζήτημα κλειδί για τη βιωσιμότητα της Αμυντικής Βιομηχανίας είναι το πόσο αποτελεσματικά θα εμπλακεί και στα δύο αυτά στάδια.

Πάντως ως γενική αρχή, η χώρα δεν πρέπει να προχωρά σε νέους κύκλους εξοπλισμών, εάν δεν εξαντλεί πρώτα τις δυνατότητες των μέσων που ήδη διαθέτει. Και για να αναφερθώ και στην πρόσφατη συγκυρία, το ίδιο ισχύει και όταν μας «χαρίζουν» ή μας «δανείζουν» συστήματα. Η «δωρεά» και ο «δανεισμός» είναι προμήθειες από τις οποίες απλά έχει αφαιρεθεί το κόστος απόκτησης ενώ παραμένει ακέραιο το κόστος της υποστήριξης το οποίο όπως υποψιάζεστε θα είναι μεγαλύτερο από το κανονικό. Ο «δανεισμός» επίσης στρώνει το έδαφος για να ολοκληρωθεί και η απόκτηση σε εύθετο χρόνο με όρους κατά πολύ ευνοϊκότερους για τον «δανειστή».

•Θα έχετε διαβάσει όσα έχουν γραφτεί. Για επαφές σας που είχαν να κάνουν με την αμυντική βιομηχανία μας, στην Λατινική Αμερική, αλλά ακόμη και για προτάσεις που σας έγιναν στην Αμερική για μαχητικά αεροσκάφη . Πόσο βάση έχουν όλα αυτά, τα οποία θα μου επιτρέψετε να πω ότι δείχνουν πως οι έξω έχουν αρχίσει να σας “μετράνε” πια.

Πολλά γράφονται. Έξαλλου ζούμε στην εποχή όπου μεγάλο μέρος των κυριάρχων ΜΜΕ, υπηρετούν στενά τις μνημονιακές πολιτικές, με αντάλλαγμα οικονομικά δάνεια από τράπεζες που διαπλέκονται και με το σύστημα εξουσίας, είναι αυτό που έχω κατά καιρούς ονομάσει το «τρίγωνο της αμαρτίας», ( Τράπεζες, ΜΜΕ, Κόμματα). Στο ερώτημα σας τώρα.

Η δικιά μας αντίληψη για την ανάγκη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, μας επιβάλει να αποκτούμε εμπειρίες από διαφορές χώρες που έχουν βρεθεί σε παροιμίες καταστάσεις με την δικιά μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξισώνουμε, εντελώς διαφορετικές πραγματικότητες. Επίσης στοχεύουμε στην διεθνοποίηση του λεγομένου «Ελληνικού προβλήματος», που στην ουσία δεν είναι ελληνικό αλλά αντικατοπτρίζει τη πολυεπίπεδη και σύνθετη κρίση περνά η Ευρώπη σήμερα.

Στόχος, λοιπόν, των ταξιδιών μας ήταν μεταξύ άλλων και η διερεύνηση των δυνατοτήτων αναβάθμισης των διακρατικών σχέσεων της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας έμφαση στην ενεργεία, στα προϊόντα πρώτης ανάγκης ( φάρμακα, διατροφικά, κλπ), σε μια πρώτη φάση όπου βιώνουμε τραγικές διαστάσεις στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τον λαό μας. Αυτή είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Ανάμεσα σε αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναδούμε από μηδενική βάση τα εξοπλιστικά προγράμματα, τις αμυντικές μας συνεργασίες στον τομέα των προμηθέων και συνεργασιών. με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση τους, όπως εξήγησα σε προηγούμενη ερώτηση, αλλά και την αναζωογόνηση της αμυντικής βιομηχανίας με την διατήρηση του δημόσιου καθεστώτος τους και την απόκτηση τεχνογνωσίας ώστε να μεγιστοποιούνται οι εγχώριες ανάγκες μας και η εξαγωγικές μας δραστηριότητες. Αυτό προϋποθέτει εταίρους σε ισότιμη και αμοιβαία βάση. Η νέα κοινοβουλευτική και νομοθετική βάση για την απολυτή διαφάνεια και έλεγχο είναι αναγκαία όσο ποτέ. Να το πω όπως το λέει ο λαός. Το" πάρτι" στα εξοπλιστικά προγράμματα τελειώνει. Η νέα αμυντική πολιτική θα έχει ολοκληρωμένο σχεδιασμό ώστε η αποτρεπτική μας ικανότητα να είναι πρακτικά αποτελεσματική και ποιοτικά αναβαθμισμένη.

•Τα όσα έγιναν στους εξοπλισμούς θα τα “κυνηγήσετε”; Γιατί η αίσθηση που υπάρχει στην κοινή γνώμη είναι ότι μετά από τον Άκη Τσοχατζόπουλο η “κάθαρση” κάπου κόλλησε, τουλάχιστον στο χώρο των εξοπλισμών.

Θεωρώ ότι αυτή είναι μία διαδικασία αυτονόητη. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν έχουμε κάποιας μορφής εκδικητική διάθεση απέναντι στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Όμως καμία κοινωνία δεν μπορεί να πάει μπροστά εάν δεν βρει τον τρόπο να διδάσκεται από τα λάθη και τις παραλείψεις της. Και από το χώρο της Άμυνας έχουμε να διδαχτούμε πολλά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να διερευνήσουμε σε βάθος τις κομβικές επιλογές που έγιναν και με τον τρόπο που έγιναν προκειμένου να καταγράψουμε τις πιθανές επιπτώσεις τους σε όλα τα επίπεδα - κύρια στο επιχειρησιακό, στο οικονομικό και στο οργανωτικό - αλλά και τα όποια θετικά παραδείγματα. Κατά τη φάση των διερευνήσεων αυτών όπου προκύπτουν ενδείξεις για διασπάθιση δημόσιου χρήματος είναι αυτονόητο ότι θα παραπέμπονται στην δικαιοσύνη. Η διαδικασία αυτή, η οποία είναι αναγκαία για να μπορούμε να βελτιώνουμε διαδικασίες, θεσμούς και μεθόδους, κανονικά θα έπρεπε να γίνεται αυτόματα μετά από κάθε κύκλο προμήθειας και όταν ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής μεγάλων συστημάτων. Να, λοιπόν, γιατί μίλησα για το αυτονόητο.

•Δέχεστε σε κάθε ευκαιρία μαζικά πυρά για δηλώσεις ή τοποθετήσεις μελών και στελεχών σας που έχουν να κάνουν με τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Δηλώσεις για τα Σκόπια, τα Ίμια και άλλα πολλά . Και μάλιστα σε μια περίοδο που ένας αρρωστημένος εθνικισμός έχει γίνει μίγμα με την απόγνωση του κόσμου κι έχει δημιουργήσει μια κατάσταση θα έλεγα περίεργη και επικίνδυνη. Δεν θέλω να κάνουμε τεστ πατριωτισμού εδώ ,αλλά μήπως πρέπει να εξηγήσετε με σαφήνεια τις θέσεις σας σ΄ αυτά τα θέματα; (Σκόπια-Θράκη-Ελληνοτουρκικά)

Η διατύπωση δημόσιου λόγου για τα εθνικά θέματα πρέπει να γίνεται με την επιβεβλημένη προσοχή έτσι ώστε να μην δίνει λαβή και επιχειρήματα σε όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αλλά σε επίπεδο εσωκομματικών διεργασιών θέλουμε και επιζητούμε να υπάρχει αντίλογος, έτσι ώστε συλλογικά να οδηγούμαστε σε ευνοϊκές και συμφέρουσες επιλογές για τα εθνικά μας θέματα. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις, άλλωστε, δεν μπορούν να καταργηθούν με διοικητικά μέτρα.
Το σύνολο των εθνικών μας θεμάτων, όχι μόνο στην περιοχή αλλά και η γενικότερη παρουσία της χώρας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που συμμετέχουμε έχει την ανάγκη σαφών άμεσων, μεσοπρόθεσμων και στρατηγικών στόχων, που θα εντάσσονται σε μια νέα φιλοσοφία. Η βάση είναι το διεθνές δίκαιο, οι ιστορικές συνθήκες που έχει υπογράψει η χωρά μας και θα πρέπει να τηρούνται από όλες της πλευρές.

Η συνθήκη για τα δικαιώματα της θάλασσας, αποτελεί απαραβίαστη βάση για την όποια διαπραγμάτευση με όλες τις όμορες χώρες σε ότι αφορά την κοινή οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η εδαφική ακεραιότητα της χώρας, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, είναι άξιες αδιαπραγμάτευτες. Ο τρόπος αποτελεσματικότερης υπεράσπισής της είναι το ζητούμενο. Και η απάντηση για μας είναι η ολοκληρωμένη οικονομική, κοινωνική, πολιτισμική, περιβαλλοντολογική μας πρόταση που ενώνει στρατό και λαό σε μια τιτάνια εθνική και κοινωνική προσπάθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα υπηρέτηση αυτές τις αρχές χωρίς μισόλογα και ταλαντεύσεις.

Η θωράκιση της οικονομίας της χώρας σε κάθε γωνία της, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές. Η αποφυγή της μαζικής μετανάστευση των νέων, ο τερματισμός του ξεκληρίσματος της αγροτιάς, η θεσμοθέτηση στοιχειώδους κοινωνικής πολίτικης στην υγεία και την παιδεία, η προστασία του περιβάλλοντος, η αναβάθμιση της ποιοτικής τουριστικής αξιοποίησης.
Ένα συνολικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης σε κάθε τοπική κοινωνία, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική και ποιοτική αμυντική μας αποτρεπτική πολιτική, αποτελεί την βάση μιας πραγματικής πατριωτικής και λαϊκής δύναμης.
Αυτός είναι ο δικός μας οδικός χάρτης. Θα τον συζητήσουμε μαζί με όλες της ενδιαφερόμενες πλευρές, ώστε όλοι να συνεισφέρουν σε ένα τόσο ελπιδοφόρο και αναγκαίο στρατηγικό σχεδιασμό, από τον οποίο δεν μπορούν να λείπουν οι στρατευμένοι σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας.

•Τα μηνύματα που φθάνουν και από τις Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να σας πω ότι δεν είναι ευχάριστα σ΄ ότι αφορά στην διείσδυση της Χρυσής Αυγής. Και σ΄ αυτό νομίζω ότι ευθύνεστε κι εσείς, με την “αποχή” σας από το χώρο. Νέοι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ΕΠΟΠ που βρίσκονται σε πραγματική απόγνωση και ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, θυμωμένοι, απογοητευμένοι, στρέφονται προς την οργάνωση της ΧΑ. Έχετε να τους πείτε κάτι για να τους πείσετε ότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην απόλυτη καταστροφή; Και κυρίως έχετε να τους δείξετε άλλο δρόμο;

Είναι πράγματι τραγικό, στη χώρα που έζησε όσο καμία άλλη τη φρίκη του ναζισμού, μία εγκληματική και ναζιστική οργάνωση, εκμεταλλευόμενη τη φτώχεια, την οργή και την απόγνωση του κόσμου να διακηρύσσει ως ελπίδα σωτηρίας το ναζισμό.
Έχουμε ευθύνη να αποκαλύψουμε τον πραγματικό της ρόλο μα πάνω απ’ όλα έχουμε ευθύνη να δώσουμε στον κόσμο προοπτική.
Συμμερίζομαι και την οργή και την αγανάκτηση των στελεχών μας που υπηρετούν σήμερα την Άμυνα και αυτών που την υπηρέτησαν μέχρι χτες.
Όχι απλά δεν είναι λύση η Χρυσή Αυγή, αλλά είναι η συνταγή για την απόλυτη καταστροφή της χώρας και θα ήθελα με την ευκαιρία να τους καλέσω όχι απλά να της γυρίσουν την πλάτη αλλά να την ξεσκεπάσουν.
Κατ’ αρχήν δεν έχουν ανάγκη ούτε από τις πλαστές ταυτότητες «πατριωτισμού» που μοιράζει η Χρυσή Αυγή, ούτε τις κάλπικες υποσχέσεις ότι θα δώσουν δήθεν πίσω τη χαμένη περηφάνια στον κόσμο και στο στρατό. Οι ένστολοι έχουν ήδη τα γνήσια «πιστοποιητικά». Ο λαός τους εμπιστεύτηκε μία ξεχωριστή αποστολή, να φυλάνε την πατρίδα, και την εμπιστοσύνη του αυτή, παρά τις δύσκολες ώρες που περνά σήμερα, δεν την έχει αποσύρει ούτε στο ελάχιστο.

Είναι θέμα τιμής λοιπόν να μην περάσει η Χρυσή Αυγή, όχι απλά σε στρατόπεδο αλλά ούτε καν έξω από την πύλη. Δεν μπορεί στην ιδεολογία αυτού που υπερασπίζεται τη χώρα να έχει θέση η ιδεολογία του κατακτητή της. Επαναλαμβάνω ότι είναι θέμα τιμής. Υμνούν όλους αυτούς που στην τραγωδία της Κύπρου έφευγαν σαν τα ποντίκια από τα κέντρα επιχειρήσεων, εγκαταλείποντας στην τύχη του το στρατό, παίρνοντας μαζί τους και τα ημερολόγια για να μην μάθουμε όλοι εμείς τον προδοτικό ρόλο που έπαιξαν. Τα ανιστόρητα ιδεολογήματα της Χρυσής Αυγής κανονικά θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται σαν παραδείγματα στις Στρατιωτικές Σχολές για το πώς θα μπορούσε να καταστραφεί η χώρα μας.
Δυστυχώς η πολιτική της τρικομματικής όχι μόνο αδυνατεί να τους αντιμετωπίσει αλλά τους δημιουργεί ζωτικό χώρα. Εμείς θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, άλλωστε ιστορικά η αριστερά αποδείχτηκε ο πιο συνεπής αντίπαλος του φασισμού. Όμως θέλω να σας πώ καθαρά ότι η προσπάθεια αυτή αφορά κάθε δημοκράτη, κάθε πατριώτη και κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο
Θα ήθελα για άλλη μια φορά κύριε Καρβουνόπουλε να τονίσω το πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς, τη δική μας ευθύνη απέναντι στη συγκυρία και απέναντι σε φαινόμενα όπως είναι αυτό της Χρυσής Αυγής. Η δική μας ιστορική ευθύνη είναι να δείξουμε στην κοινωνία και στα στελέχη της Άμυνας ότι υπάρχει μία άλλη προοπτική. Αυτό περιμένουν από μας οι συμπατριώτες μας και οι προοδευτικοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Μέσα από την κρίση όχι μόνο να μην αναβιώσει ο φασισμός, όπως έγινε στο παρελθόν, αλλά μέσα από την κρίση να γυρίσουμε σελίδα.
Εμείς δηλώνουμε έτοιμοι να αναλάβουμε την ιστορική ευθύνη που μας αναλογεί. Γιατί εμείς οι ελληνίδες και οι Έλληνες αξίζουμε ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που μας επιφυλάσσουν οι πολιτικές των μνημονίων και της υποτέλειας.