ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

«Θα ανατρέψουμε τη λιτότητα, πριν αυτή καταστρέψει τη δημοκρατία…..»

Η Εναλλακτική Σύνοδος των Ευρωπαϊκών Κινημάτων θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή εκατοντάδων συλλογικών φορέων από την Ευρώπη και την Ελλάδα.  Ήδη στην ευρωπαϊκή επιτροπή προετοιμασίας συμμετέχουν περισσότεροι από 150 φορείς, μεταξύ των οποίων μεγάλα ευρωπαϊκά συνδικάτα, Ινστιτούτα που συνδέονται με τις δράσεις εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, οργανώσεις όπως η ATTAC, το Δίκτυο για την Καταπολέμηση της Φτώχειας (Anti Poverty Network), η CADTM (Επιτροπή για την Ακύρωση το Χρέους του Τρίτου Κόσμου), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, οικολογικά, περιβαλλοντικά δίκτυα, κοινωνικά κινήματα, κινήματα πλατειών με τους “αγανακτισμένους”, οργανώσεις δικαιωμάτων, διεθνείς και εθνικές φεμινιστικές οργανώσεις, κινήματα αλληλεγγύης, κινήματα ανέργων, μεταναστευτικές συλλογικότητες και αντιρατσιστικά κινήματα. Πολιτικά κόμματα δεν προβλέπεται να συμμετέχουν στη διοργάνωση, προσκαλούνται όμως να τη στηρίξουν όσα από αυτά συμμερίζονται τους στόχους της.


 

Σε συνέντευξη τύπου στις 4 Απριλίου, τη μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση παρουσίασε ο εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού Ινστιτούτου TRANSFORM και δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργάνωσης, Walter Baier, ο οποίος τόνισε τη σημασία αυτού του γεγονότος, που φιλοδοξεί να συσπειρώσει εκείνες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας της Ε.Ε., αλλά και να φέρει κοντά τα κοινωνικά κινήματα με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα σε μια κατεύθυνση αντίστασης στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Στη συνέχεια μίλησε ο Ζώης Πεπές, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΓΣΕΕ, ο οποίος τόνισε ότι τα συνδικάτα δεν θα μπορούσαν να είναι απόντα από μια τέτοια διοργάνωση και ότι δίνεται μια δυνατότητα στους εργαζόμενους/ες της Ελλάδας να έρθουν σε επαφή με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα για περαιτέρω συνεργασία και κοινή δράση. Η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, αλλά και δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις παρακολουθούν από την αρχή τις εξελίξεις, και σύντομα θα λάβουν αποφάσεις για το συγκεκριμένο τρόπο συμμετοχής τους. Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Σίσσυ Βωβού, μέλος της "Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών" και της ελληνικής ομάδας εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής λειτούργησε με 25 οργανώσεις ή παρατηρητές και τώρα βρίσκεται σε πορεία διεύρυνσης και συγκρότησης της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της την Τετάρτη 10 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή για νέες συμμετοχές.

 

Αναμένεται να καταφθάσουν στην Αθήνα τον Ιούνιο χιλιάδες ακτιβιστές και ακτιβίστριες από την Ευρώπη, και η συμμετοχή πολύ περισσότερων από την Ελλάδα.  Επίσης οργανώνονται καραβάνια αλληλεγγύης από διάφορες χώρες, που θα καταλήξουν στην Αθήνα.

 

Η Εναλλακτική Σύνοδος αποτελεί μια δικτύωση των ευρωπαϊκών κινημάτων για την αντίσταση στο νεοφιλελευθερισμό και τις επιπτώσεις του στον κόσμο της εργασίας και στις κοινωνίες. Συγκροτήθηκε από τον περασμένο χρόνο, ενώ η πρόταση για τη Σύνοδο του Ιουνίου έγινε τον Νοέμβριο του 2012 στη συνάντηση της Φλωρεντίας. Αποτελεί μια νέα μορφή, που υπερβαίνει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ που λειτούργησε για 10 χρόνια στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Η σύνοδος της Αθήνας θα αποτελέσει το πρώτο μεγάλο βήμα της. Τον Ιούνη θα ψηφιστεί το Μανιφέστο των ευρωπαϊκών πληθυσμών ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και τις επιπτώσεις της, και για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων και τον αγώνα εναντίον της ακροδεξιάς, του ρατσισμού και του φασισμού. Το μανιφέστο ήδη βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση και η τελική του μορφή θα καταληχθεί στην ευρωπαϊκή συνάντηση στο Ζάγκρεμπ, στις 11 Μαϊου. Με βάση αυτό το μανιφέστο θα αποφασιστούν οι επόμενες ευρωπαϊκές κινητοποιήσεις.

 

Η επιλογή της Ελλάδας είναι συμβολική, και στοχεύει να καταδείξει έμπρακτα ότι τα ευρωπαϊκά κινήματα εκτιμούν τους αγώνες που έχουν γίνει, αντιστέκονται στις βάρβαρες αντικοινωνικές πολιτικές με αλληλεγγύη και προτάσεις για μια άλλη Ευρώπη.

 

Το Alter Summit της Αθήνας, αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα της χρονιάς για την Ευρώπη και να αποτελέσει μια νέα, αναβαθμισμένη αφετηρία αντίστασης.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.altersummit.eu

Επικοινωνία: 6946-689314, 6974-569239