ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Αντίσταση και προοπτική:Στήριξη υποψηφιότητας Λιλλήκα

Του Σταύρου Καράμπελα *

         Κατά τον πλέον τραγικό τρόπο οι Κύπριοι αδελφοί μας καλούνται, στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση, να επιλέξουν τον ηγέτη τους, βρισκόμενοι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του Μνημονίου, της Κολάσεως επί της Γης… 

         Οι ομοιότητες με την Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς : εδώ η πλήρως εξαρτώμενη από εξωχώριες και ταυτόχρονα νεοφιλελεύθερες δυνάμεις Δεξιά, στην Κύπρο να προηγείται η αγγλόδουλη, φοβική έναντι των Τούρκων και φυσικά νεοφιλελεύθερη υποψηφιότητα Αναστασιάδη. 

         Στην Ελλάδα ο δικομματισμός μάζεψε τα κουρέλια του στον συνασπισμό της τρόικας εσωτερικού, για να αντιμετωπίσει το νέο που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, την ουσιαστική θέληση του λαού για ανατροπή της μέχρι σήμερα καταστροφικής πορείας. Στην Κύπρο γίνεται προσπάθεια για παράδοση εξουσίας από έναν φιλο-ανανικό πρόεδρο και έχοντα την ευθύνη για τον ερχομό του Μνημονίου, σε έναν ανανικό και άξιο διαχειριστή νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών πολιτικών, για να εμποδίσουν τη γνήσια βούληση της λογικής του ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν και την αντίθεση στην επώμιση από το λαό των λαθών κυβερνώντων και τραπεζιτών, που εκφράζει η υποψηφιότητα Λιλλήκα. 

         Δεν μπορώ να φανταστώ, πως οι περήφανοι Έλληνες της Κύπρου που βροντοφώναξαν ΟΧΙ στην υποδούλωσή τους στον τουρκικό φασισμό, θα επιλέξουν σε πλήρη αντίθεση με αυτούς τους αγώνες. Δεν μπορώ να πιστέψω, πως δεν θα δουν αυτές τις εκλογές ως την ευκαιρία να τιμωρήσουν την πολιτική του απερχόμενου Προέδρου Χριστόφια για το Κυπριακό και συγκεκριμένα την πολιτική διμερών διαπραγματεύσεων με την τουρκική πλευρά με παραγνώριση των διεθνών θεσμίσεων, την παράκαμψη έως «αμνήστευση» της τουρκικής εισβολής και κατοχής της βόρειας Κύπρου, τις διαρκείς μονομερείς υποχωρήσεις, την ενδοτικότητα και παθητική προσαρμογή στις συνεχώς αυξανόμενες διεκδικήσεις της τουρκικής πλευράς. 

         Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα βρεθεί στο τιμόνι της Μαρτυρικής Νήσου ένας άνθρωπος που επιθυμούσε και επιθυμεί τη βοσνιοποίηση και κατ’ ουσίαν διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας,
με μια λύση τύπου Σχεδίου Ανάν, που παρέκαμπτε το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», έθετε ως ανώτατη πολιτειακή αρχή της Κύπρου  δικαστές, επέβαλε ρατσιστικές διακρίσεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, καταργούσε συνολικά την ισότητα της ψήφου μεταξύ των πολιτών και θεμελίωνε ένα δυσλειτουργικό κρατίδιο με θεσμικές διατάξεις πρωτοφανείς για οποιοδήποτε συνταγματικό χάρτη της μετααποικιακής περιόδου. 
         Η δεινή κατάσταση της Ελλάδας και η φοβική της εξωτερική πολιτική δεν προϊδεάζουν για θετικές εξελίξεις και στήριξη στην Κύπρο. Η ηγεμονική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή δεν επιτρέπει χαμόγελα και εξωτερική πολιτική δημοσίων σχέσεων και «καλού παιδιού». Μετά την απώλεια του Μεγάλου Έλληνα Τάσσου Παπαδόπουλου, δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον άξιο συνεχιστή των αγώνων και των οραμάτων του, από αυτόν που εκείνος επέλεξε να διαχειριστεί τον κρίσιμο τομέα της εξωτερικής πολιτικής. 

         Η υπερκομματική υποψηφιότητα Λιλλήκα εκφράζει τις αγωνίες των Κυπρίων που μπορούν ακόμα να σκέπτονται, είτε ανήκουν στην Αριστερά, το Κέντρο ή την Δεξιά. Απέναντι στα μνημονιακά προσχήματα που παραλλάσσουν από χώρα σε χώρα και στις μνημονιακές καλένδες στις οποίες παραπέμπεται η οικονομική ανάπτυξη, απέναντι στην επιστράτευση δεξιών και «αριστερών» διεκπεραιωτών των αντιλαϊκών μέτρων, πρέπει να αντιτάξουμε τον αγώνα του λαού στην Ελλάδα και Κύπρο για αξιοπρέπεια, Δημοκρατία και προκοπή, μέσα από ένα πολιτικό πρόγραμμα εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνο που επιβάλλει σήμερα το ακραία νεοφιλελεύθερο πολιτικό προσωπικό στην ΕΕ. 

         Αδελφέ συνΈλληνα της Κύπρου, η προσεχής αναμέτρηση δεν είναι μια ακόμα εκλογική μάχη, είναι η προσπάθεια του παλιού και πεθαμένου, που τόσο έντονα καταδίκασες, να επανέλθει με μανδύα εφησυχασμού και ιδεολογικών δήθεν αντιπαραθέσεων. Είναι η προσπάθεια του αρχαίου κατεστημένου να επιβιώσει και να μοιράσει τις καρέκλες της εξουσίας, έτοιμο να φορέσει και το φέσι του πασά, αδιαφορώντας για το αν θα γίνουν τα παιδιά σου πρόσφυγες οικονομικοί ή πολιτικοί κάτω απ’ την τουρκική μπότα της κατοχής.

         Η απάντηση σε όσους απεργάζονται την σκλαβιά σου, είναι η Αντίσταση, το Όραμα και η Προοδευτική Προοπτική, που γνήσια νιώθουμε να εκφράζει η υποψηφιότητα Λιλλήκα. Μην περιμένεις από κανέναν την σωτηρία, σπάσε τα δεσμά του παρελθόντος! 

(* Ο Σταύρος Καράμπελας είναι Πρόεδρος της Ένωσης Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ), μέλους του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο – karabelas@edik.gr ).

Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  της Κύπρου στις 2.2.213