ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΛΗΜΝΟΣ : ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ


Του Δημήτρη Σταυρόπουλου

Ο Σταυρόπουλος αναφέρεται στους  τέσσερεις βασικούς πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την Λήμνο...

1.     Το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Λήμνου συνενώνεται με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης

2.    Καταργούνται τα Γραφεία Διεύθυνσης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγχωνεύονται σχολεία. Καμιά μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών

3.    Κλείνει η ΔΟΥ Λήμνου. Κλείνει το Τελωνείο Λήμνου. Η Λήμνος δεν είναι πια πύλη εισόδου στην Ελλάδα.

4.    ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η Λήμνος, το 8ο σε έκταση νησί στην Ελλάδα, με 20000 μόνιμους κατοίκους, εξυπηρετείται μόνο από δύο καράβια ηλικίας περίπου 40 ετών! Φυσικά η συγκοινωνία δεν είναι καθημερινή. Αεροπορικώς συνδέεται με Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ένα μικρό ελικοφόρο και αυτό όχι κάθε ημέρα. Λόγω της μονοπώλησης της γραμμής Αθήνας-Λήμνου, ο ναύλος αυτός είναι ο ακριβότερος στην Ελλάδα.

Αυτό δεν είναι σχέδιο ανάπτυξης. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ!

Και όλα αυτά  σχετίζονται  με την

«επένδυση του ομίλου ΡΟΚΑΣ που προβλέπει την τοποθέτηση περίπου 120 ανεμογεννητριών, των 100 μ ύψους, στο χερσαίο κομμάτι της Λήμνου. 120 γίγαντες των ΑΠΕ θα στηθούν σε διάφορα μέρη του νησιού. Ακόμα και δίπλα στην αρχαία Πολιόχνη (το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη), ακόμα και στις Αμμοθύνες (το μοναδικό αυτό παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο)…..» 

Όλο το κείμενο του Σταυρόπουλου :

Ο Ήφαιστος, ο πιο έξυπνος και καλλιτέχνης θεός του Ολύμπου, ήταν ο πρώτος εξόριστος στη Λήμνο. Εκεί τον έριξε ο Δίας επειδή προσπάθησε να βοηθήσει τη μάνα του την Ήρα. Εξαντλημένος και με σπασμένα τα δυο του πόδια κατάφερε, με τη βοήθεια των ντόπιων, να θεραπευτεί και να στήσει στο νησί το μόνιμο εργαστήρι του όπου δημιούργησε τα πιο θαυμαστά του έργα.

Στη διάρκεια του πολέμου της Τροίας, στη Λήμνο παράτησαν το Φιλοκτήτη οι συμπολεμιστές του άρρωστο μετά από δάγκωμα φιδιού. Όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά κατάφερε να θεραπευτεί με τη «Λημνία γη» και μετά από χρόνια να βοηθήσει στην άλωση της Τροίας.

Το 1948 στη Λήμνο εξορίζεται ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, ο Γιάννης Ρίτσος. Η ελεύθερη σκέψη του, το αγωνιστικό του πνεύμα και η πίστη του στη δημοκρατία τον ρίχνουν, ως άλλο Ήφαιστο, στο νησί όπου συνεχίζει το έργο του.

1970-1990: Η Λήμνος τόπος θητείας για περίπου 15000 φαντάρους «τρίτης κατηγορίας». Τάγμα ανεπιθύμητων για τα κακά παιδιά λόγω φρονημάτων, «κακών συνηθειών» ή απλά λόγω έλλειψης «μέσου».

2013: Μπαίνει σε εφαρμογή από την Ελληνική Κυβέρνηση, με την καθοδήγηση και εποπτεία των Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ., το σχέδιο «ανάπτυξης και ανάκαμψης από την οικονομική κρίση»! Συγκεκριμένα και ανά τομείς:

5.    ΥΓΕΙΑ: Το Γενικό Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Λήμνου συνενώνεται με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Μειώνεται η δυναμικότητά του σε κλίνες και προσωπικό κατά 20%. Δεν έχει δική του Διοίκηση, ΑΦΜ, προϋπολογισμό, σύστημα προμηθειών. Καταργείται κάθε κίνητρο (οικονομικό, εξέλιξης, θεσμικό) για γιατρούς και νοσηλευτές που θέλουν να δουλέψουν στη Λήμνο.

6.    ΠΑΙΔΕΙΑ: Καταργούνται τα Γραφεία Διεύθυνσης σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συγχωνεύονται σχολεία. Καμιά μέριμνα για τη μεταφορά των μαθητών. Το μόνο Ειδικό Σχολείο στο νησί, αρχίζει να λειτουργεί τέλος Νοέμβρη. Το ΕΠΑΛ Μούδρου (αυτό με τους διαδραστικούς πίνακες που εγκαινίασαν ο Γιωργάκης κι η Αννούλα) τέλη Γενάρη δεν έχει τους μισούς καθηγητές. Το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λήμνο ανακοινώνεται ότι κλείνει.

7.    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Κλείνει η ΔΟΥ Λήμνου. Κλείνει το Τελωνείο Λήμνου. Η Λήμνος δεν είναι πια πύλη εισόδου στην Ελλάδα. Σταματούν οι επιδοτήσεις σε καλλιέργειες και κτηνοτροφία. Καμιά μέριμνα για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων, που έχουν αποψιλώσει τη μισή έκταση του νησιού.

8.    ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η Λήμνος, το 8ο σε έκταση νησί στην Ελλάδα, με 20000 μόνιμους κατοίκους, εξυπηρετείται μόνο από δύο καράβια ηλικίας περίπου 40 ετών! Φυσικά η συγκοινωνία δεν είναι καθημερινή. Αεροπορικώς συνδέεται με Αθήνα και Θεσσαλονίκη με ένα μικρό ελικοφόρο και αυτό όχι κάθε ημέρα. Λόγω της μονοπώλησης της γραμμής Αθήνας-Λήμνου, ο ναύλος αυτός είναι ο ακριβότερος στην Ελλάδα.

Αυτοί είναι οι τέσσερις βασικοί πυλώνες του Κυβερνητικού σχεδίου για τη Λήμνο.

Είναι όμως αυτό σχέδιο ανάπτυξης; Νομίζω ότι κι ο πιο δύσπιστος θεατής αυτού του έργου έχει πλέον πειστεί για το αντίθετο. Αυτό δεν είναι σχέδιο ανάπτυξης. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ!

Γιατί όμως να θέλει η Κυβέρνηση να εκκενώσει τη Λήμνο; Γιατί στο πιο εύφορο και πλούσιο σε νερό νησί του Αιγαίου δεν βοηθιέται η Γεωργία κι η Κτηνοτροφία; Γιατί το νησί με τα 260 χλμ υπέροχων αμμουδιών δεν έχει συγκοινωνία για τον τουρισμό; Γιατί 20000 έλληνες πολίτες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, δεν έχουν πρόσβαση σε Δημόσια Υγεία και Παιδεία; Γιατί καταργείται κάθε Κρατική Δομή πάνω στο νησί;

ΓΙΑΤΙ ;

Γι αυτό : Πρόγραμμα «ΑΙΓΑΙΑ ΖΕΥΞΗ». Ή αλλιώς η επένδυση του ομίλου ΡΟΚΑΣ που προβλέπει την τοποθέτηση περίπου 120 ανεμογεννητριών, των 100 μ ύψους, στο χερσαίο κομμάτι της Λήμνου. 120 γίγαντες των ΑΠΕ θα στηθούν σε διάφορα μέρη του νησιού. Ακόμα και δίπλα στην αρχαία Πολιόχνη (το πρώτο κοινοβούλιο στην Ευρώπη), ακόμα και στις Αμμοθύνες (το μοναδικό αυτό παγκόσμιο φυσικό φαινόμενο). 120, τη στιγμή που οι ενεργειακές ανάγκες της Λήμνου καλύπτονται με 5 από αυτές! Το αιολικό αυτό πάρκο προορίζεται να καλύψει το 25% των ενεργειακών αναγκών της χώρας.

Ας δούμε όμως τι πρόκειται να συμβεί στη Λήμνο προκειμένου να στηθεί αυτό το αιολικό πάρκο. Τέσσερις μεγάλοι κόλποι, ιδιαίτερου κάλους θα μεταβληθούν σε λιμάνια μεταφόρτωσης των μηχανημάτων και των ανεμογεννητριών. Τέσσερις μεγάλοι κόλποι θα καταστραφούν!

Θα ανοιχτούν και θα ασφαλτοστρωθούν 52 χλμ δρόμου 10 μ πλάτους για τη μεταφορά των υλικών και των ανεμογεννητριών. Αυτοί οι δρόμοι θα εξυπηρετούν ΜΟΝΟ τις ανεμογεννήτριες. Όχι τις συγκοινωνιακές ανάγκες των κατοίκων.

Θα γίνουν εκσκαφές θεμελίων με ενδεικτικές διαστάσεις 12μ x12μ και βάθος 2-5 μ. Γύρω από τα θεμέλια θα γίνει διαμόρφωση πλατειών διαστάσεων 40μ x 40μ, για να πραγματοποιούνται ελιγμοί των οχημάτων μεταφοράς του εξοπλισμού και των οχημάτων ανέγερσης καθώς και για τη συντήρηση και επισκευή του εξοπλισμού.

Θα γίνουν εκσκαφές καναλιών καλωδιώσεων μέσης τάσης και σημάτων ελέγχου πλάτους 0,7μ και βάθους 1,2μ.

Κι όταν αρχίσουν να λειτουργούν;

Η όψη τους θα αλλοιώσει το τοπίο; Ο ήχος τους και η ρυθμικά εναλλασσόμενη σκίασή τους θα επηρεάσει την υγεία των κοντινών κατοίκων; Θα επηρεάσει τον προσανατολισμό των μελισσών και επομένως τη γονιμοποίηση των φυτών και την ανθοφορία; Τα χιλιάδες αποδημητικά πουλιά θα επισκέπτονται τη Λήμνο;

Λήμνος 2035 : Το συμβόλαιο της ΡΟΚΑΣ έχει πλέον λήξει. Η εταιρεία ότι ήταν να βγάλει το ΄βγαλε. Ο Παρθενόμυτος και το Γομάτι τσιμενταρισμένα. Πάνω από τις αμμοθύνες χάσκει νεκρή μία από τις 120! Άλλες δύο συνεχίζουν να κάνουν αέρα στα φαντάσματα του κοινοβουλίου της Πολιόχνης!

Στον Καραγκιόζη καμιά τριανταριά φαντάροι σερφάρουν στο Internet. Λείπουν οι φοιτήτριες! Ο Μάνος αργά σερβίρει τους πέντε Άγγλους που επιμένουν να έρχονται Αυγουστιάτικα στη Λήμνο. Το Porto κλειστό! Ο Δημήτρης με τη Μαρία ξαναγύρισαν στην Αθήνα. Τα παιδιά τους για διακοπές πάνε στην Κρήτη!

Ο παπάς, ο γιατρός κι ο δάσκαλος αναβιώνουν την παλιά τους αίγλη! Ελείψη ανταγωνισμού είναι και πάλι οι αρχές του νησιού.

Μόνο το ηλιοβασίλεμα είναι ίδιο υπέροχο! Το ίδιο που έβλεπε ο Ήφαιστος, ο Φιλοκτήτης, ο Ρίτσος, ο φαντάρος το΄70, το ίδιο ακριβώς βλέπει κι ο μοναχικός ψαράς ανοιχτά στον Αη-Γιάννη. Γυρνά και βλέπει ψηλά πίσω του, στη Βίγλα, όρθιους τους νεκρούς γίγαντες του ΡΟΚΑ!

Μνημεία της νίκης του κέρδους !

Μνημεία της βλακείας μας !