ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Κύπρος : Η ΕΔΕΚ σε ανησυχία για το Μνημόνιο…


Όταν  καεί ένας από το χυλό, ο διπλανός του πρέπει να φυσάει και το γιαούρτι…..Ομολογώ ότι διαβάζω με μεγάλες επιφυλάξεις τη πρόσφατη (8.12.12) δήλωση του Προέδρου του Κ.Σ της ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκη Ομήρου, σχετικά με το Κυπριακό Μνημόνιο : Και τούτο γιατί υπάρχουν πολλές φράσεις στο κείμενό του που μου θυμίζουν αντίστοιχες «δικών μας», εκφωνημένες σε προεκλογική περίοδο…Λαμβανομένου δε υπόψη ότι σε τέτοιες  περιόδους  οι μνημονιακές διεργασίες έχουν  κάτι  από την  ιατρική τεχνική της  αναισθησιολογίας, ουδείς μπορεί να επαναπαύεται σχετικά με όσα πιθανότατα ακολουθήσουν, μετά τις κυπριακές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου….

Όλη η δήλωση του κ. Ομήρου :
"Εκφράζω βαθειά ανησυχία και αγωνία για τις εξελίξεις που αφορούν στην υιοθέτηση Νομοθεσιών εν όψει της συνομολόγησης μνημονίου και δανειακής σύμβασης ύστερα από τη σχετική αίτηση της Κυπριακής Κυβέρνησης.Έχουμε δηλώσει ως Κ.Σ. ΕΔΕΚ ότι θα ενεργήσουμε με σωφροσύνη, πατριωτισμό, σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης για την αποτροπή του κινδύνου μιας πιθανής χρεωκοπίας.
Θέλω όμως να καταστήσω σαφές αυτό που εξ αρχής δηλώσαμε. Θα στηρίξουμε μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών στην Κυπριακή Οικονομία. Θα συναινέσουμε σε οδυνηρά μέτρα περικοπών εισοδημάτων προκειμένου να εξυπηρετηθεί η δανειακή σύμβαση. Ωστόσο δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμφιλιωθούμε με μια λογική εκβιαστικών διλλημάτων, άκριτης και ισοπεδωτικής αποδοχής κάθε μέτρου χωρίς δυνατότητα διατύπωσης άποψης, διαφορετικής εκτίμησης και τοποθέτησης. Πολύ περισσότερο για μέτρα και συμφωνίες της κυβέρνησης με την Τρόικα για τις οποίες ούτε ενημερωθήκαμε, ούτε ρωτηθήκαμε, ούτε συναινέσαμε.

Παραμένουμε σταθεροί στη θέση διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προστασίας των αρχών λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος και αποτροπής διάλυσης του κοινωνικού ιστού.
Δεν θα συναινέσουμε, υπό το κράτος εκβιασμού, σε πολιτικές και μέτρα που θα οδηγούν σε μαζική φτώχεια, ανέχεια, καλπάζουσα ανεργία, βάθεμα της ύφεσης και καθήλωσης κάθε αναπτυξιακής προοπτικής. Εκεί που χρειάζεται θα καταθέσουμε στη βάση κοστολογήσεων υπαλλακτικές προτάσεις αναπλήρωσης των αναγκαίων ποσών προκειμένου να εξασφαλίζεται η αποπληρωμή του χρέους.
Θέματα που σχετίζονται με την πληρότητα και την ποιότητα της παιδείας, της υγείας και της ελάχιστης εξασφάλισης διαβίωσης, ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είναι για μας ύψιστης σημασίας.
Δυστυχώς τα δείγματα γραφής από τα πρώτα νομοσχέδια που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής είναι εξόχως ανησυχητικά. Όπως η εισαγωγή οριζοντίων ρυθμίσεων στις αποκοπές του 12ου και 13ου μισθού, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις.
Περαιτέρω θέλω να προειδοποιήσω.
Εισάγονται ρυθμίσεις, πρόνοιες και διατάξεις που προσομοιάζουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και όζουν αυταρχισμού και παράκαμψης του Κοινοβουλίου, που αποτελεί το κατ’ εξοχήν όργανο λαϊκής κυριαρχίας. Η νομοθετική ρύθμιση για εκχώρηση κατ’ αποκλειστικότητα στον Υπουργό Οικονομικών,
με αποκλεισμό της Βουλής, της εξουσίας αύξησης των φόρων κατανάλωσης συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία. Παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες του πολιτεύματος και ανοίγει το δρόμο για εκτροπές.

Καλούμε το λαό σε επαγρύπνηση για διαφύλαξη της δημοκρατικής τάξης και για υπεράσπιση των στοιχειωδών αρχών και λειτουργίας του πολιτεύματος.

Το θέμα σήμερα δεν είναι η αντιδικία για το πόση ευθύνη έχουν οι τράπεζες και πόση η δημοσιονομική διαχείριση της κυβέρνησης τα τελευταία πέντε χρόνια.

Τα ζητήματα αυτά είναι αυτόδηλα και πασίδηλα.

Αυτό που τώρα έχει σημασία είναι ασφαλώς να διασωθεί η χώρα από μια ανεξέλεγκτη χρεωκοπία με διαφύλαξη των αρχών λειτουργίας της δημοκρατίας, της διάκρισης των συντεταγμένων εξουσιών, της κυριαρχίας του κράτους, της στοιχειώδους προστασίας του κοινωνικού ιστού και της διατήρησης ανοικτής της αναπτυξιακής προοπτικής ώστε να βγει η οικονομία από την κρίση, την ύφεση και την στασιμότητα.

Η ΕΔΕΚ διαβεβαιώνει το λαό μας ότι θα ανταποκριθεί με αίσθημα ευθύνης σε αυτή την υποχρέωση.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

8/12/12
ΥΓ. Γελιογραφία του ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ