ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Στην Κύπρο συζητούν για το μνημόνιο εκ των προτέρων


 
Κάποιοι έχουν βαλθεί  να εντάξουν  την Κύπρο στο καθεστώς των Μνημονίων, με ένα τρόπο που δεν φαίνεται πολύ διαφορετικός από τον τρόπο που ο Παπανδρέου-Τσολάκογλου μαγείρεψε την ένταξη της δικής μας χώρας….Όμως η ελλαδική πείρα φαίνεται να εμπνέει τους δυο πολιτικούς πυλώνες της νέας προεδρικής υποψηφιότητας – τον  Πρόεδρο της Βουλής και  του Κεντρικού Συμβουλίου της  ΕΔΕΚ  κ.Γιαννάκη Ομήρου, όπως και τον  υποψήφιο  Πρόεδρο της  Κυπριακής Δημοκρατίας  κ.Γιώργο Λιλλήκα . Και οι δυο τους  δηλώνουν , τρεις μήνες περίπου πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές του 2013,  ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συναίνεση σε ένα μνημόνιο, για το οποίο δεν θα έχουν ερωτηθεί εκ των προτέρων τα κόμματα και οι πολίτες και για το οποίο δεν θα έχουν εκφράσει άποψη κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης για τη συνομολόγησή του.
 

"Ένα μνημόνιο, το οποίο θα παραβιάζει κατάφωρα την κρατική κυριαρχία και που θα περιλαμβάνει μόνον μέτρα λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας, με απουσία μέτρων ανάπτυξης", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και αυτό το μήνυμα ας το λάβει σοβαρά υπ` όψη η Κυβέρνηση Χριστόφια". Απαντώντας σε ερώτηση εάν η ΕΔΕΚ και το επιτελείο Λιλλήκα έχουν εξετάσει εναλλακτικό σενάριο, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι "το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι η ενημέρωση" και "να γίνει παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο", διότι "η Τρόικα, κατά τα δύο τρίτα, είναι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" και "θα πρέπει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους συνεργάτες του να απευθυνθούν σε πολιτικό επίπεδο στην ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, για να υποδείξουν ότι αυτές οι πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας και της δημοσιονομικής σιδηράς πειθαρχίας έχουν αποτύχει" όπως τα είπαν οι ίδιοι και "ότι πρέπει να υιοθετηθούν νέες πολιτικές με αναπτυξιακό χαρακτήρα".




Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ κ. Ομήρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των πολιτών στην  υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα και  για τις νέες λαϊκές δυνάμεις  που συστρατεύονται  για τη μεγάλη ανατροπή και αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος μπροστά στα εθνικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα,  που έχουν συσσωρευθεί στον κυπριακό ορίζοντα…. Ο ίδιος χαιρέτισε την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση (14.11.2012)εναντίον των πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας,

«…. που οδηγούν σε φαινόμενα μαζικής φτώχειας, ανέχειας ευρύτατων ομάδων του πληθυσμού, σε καλπάζουσα ανεργία και σε διεύρυνση της κρίσης, της ύφεσης και της στασιμότητας».

"Είναι προφανές", συνέχισε ο κ. Ομήρου, "ότι αυτές οι πολιτικές έχουν αποτύχει και είναι προφανές, επίσης, ότι είναι ανάγκη να εγκαταλειφθούν  και να υιοθετηθούν πολιτικές και μέτρα ανάπτυξης, για να βγουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες, ιδιαιτέρως αυτές του νότου, από την ύφεση και τη στασιμότητα, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που θα οδηγήσουν σε σταδιακή έξοδο από την ύφεση και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης". Ακόμη  εξέφρασε την ελπίδα  ότι "αυτό το μήνυμα να έχει εισπραχθεί και από την Τρόικα, διότι παρουσιάζεται το παράδοξο φαινόμενο να παραδέχονται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι αυτές οι πολιτικές έχουν αποτύχει, αλλά να παρατηρούμε ότι η Τρόικα συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος και να επαναλαμβάνει το ίδιο τροπάριο, δηλαδή μέτρα λιτότητας και μέτρα σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας".

Ο υποψήφιος Πρόεδρος κ. Λιλλήκας υποστήριξε ότι "Δεν κρίνονται τα ποσοστά των κομμάτων σε αυτές τις εκλογές, αλλά κρίνεται το μέλλον του τόπου μας, για αυτό και χαιρόμαστε διότι η ανεξάρτητη υποψηφιότητά μας αποτελεί πόλο συσπείρωσης και έχει επιτύχει ήδη την κοινωνική ενότητα, θέλουμε όμως ταυτόχρονα να στείλουμε το μήνυμα πως οι μέθοδοι και πρακτικές του παρελθόντος έχουν δοκιμασθεί και έχουν αποτύχει τόσο στο Κυπριακό με τις συνεχείς και μονομερείς υποχωρήσεις μας όσο και στα ζητήματα της οικονομίας, όπου οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που εφαρμόσθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990, οδήγησαν σε μεγάλο δημόσιο χρέος, αλλά ταυτόχρονα και σε μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα".


Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι "είναι αναγκαίο να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, αυτές όμως δεν πρέπει και δεν μπορεί να  εστιάζονται μόνον σε περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων", αλλά "να έχουν στόχο τον εκσυγχρονισμό του κράτους μας, των διαδικασιών του Δημοσίου, για να επιτύχουμε την υψηλότερη αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα και την αποτελεσματική του συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο την ανάπτυξη".

 ΠΗΓΗ : Κυπριακή εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ