ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ν. Βαλαβάνη : Περί της «περιστολής» των δημοσίων δαπανών….


 
(Ολομέλεια Βουλής, 19.0.12) : «....Ακόμα περιμένω από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας μια απάντηση για το τι θα γίνει με τις δημόσιες υπηρεσίες, Υπουργεία, Δημαρχεία, δικαστικά μέγαρα, τη ΓΑΔΑ κ.α. που στεγάζονται σήμερα σε ιδιόκτητα κτήρια του Δημόσιου κι έχουν ήδη περάσει ή πρόκειται να περάσουν στο ΤΑΙΠΕΔ(Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).

Θ’  αρχίσουν να πληρώνουν ήδη τώρα, προ πώλησης, νοίκι στο ΤΑΙΠΕΔ με προορισμό τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για την αποπληρωμή του χρέους; Κι εφόσον πουληθούν, θα καταβάλλουν πλέον νοίκι στους νέους αγοραστές; Και τι αύξηση των δαπανών του δημοσίου υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι συνεπάγονται αυτές οι διαδικασίες;

Να υπενθυμίσω ότι αυτό το ερώτημα το έθεσα στον κ. Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών χωρίς να πάρω απάντηση όχι μόνο χθες, αλλά εδώ και 3 βδομάδες σε δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κατά την επεξεργασία του παρόντος νομοσχεδίου……… Εκτός κι αν ο κ.Σταϊκούρας επιφυλάσσεται ν’  απαντήσει σε επόμενο ν/σχ με τίτλο «περί ραγδαίας αύξησης των δαπανών του δημόσιου τομέα λόγω πωλήσεων των δημοσίων κτηρίων του».

Θα ήθελα σήμερα ν΄ αναφερθώ στο άρθρο 7 παρ. 1, που εξαιρεί από την έξωση από το χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού - η διαδικασία πώλησης του οποίου βρίσκεται σ’  εξέλιξη από μεριάς ΤΑΙΠΕΔ, αλλά όχι και των κατοίκων της περιοχής – το Κέντρο Εκπαίδευσης των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών του Ναυτικού. Να υπενθυμίσω ότι η πώληση του χώρου, που ένας από τους ενδιαφερόμενους «επενδυτές» έχει χαρακτηρίσει «το καλύτερο παραθαλάσσιο οικόπεδο της Ευρώπης», προχωρά παρά τις δεσμεύσεις 3 διαδοχικών Πρωθυπουργών – πράγμα απ’  το οποίο καταλαβαίνουμε και την αξία των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων διαχρονικά –  για δημόσιο Μητροπολιτικό Πάρκο στον τελευταίο μεγάλο ελεύθερο χώρο που μπορεί να επιδράσει για αλλαγές του μικροκλίματος στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Να υπενθυμίσω επίσης ότι στη γνωστή μελέτη του ΕΜΠ για Πάρκο Υψηλού Πράσινου με πολύ μικρό κόστος κατασκευής και συντήρησης, συμπεριλαμβάνεται η συμβίωση των δεκάδων χρήσεων ιδρυμάτων και οργανισμών που στεγάζονται μέχρι αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό του, από σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες - το οποίο σημειωτέον διαλύεται αν χάσει την έδρα του, επειδή χάνει την επιχορήγηση του - μέχρι το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά.


Σε όλους αυτούς τους χρήστες, με μοναδικές εξαιρέσεις το FIR Αθηνών και το Κέντρο Εκπαίδευσης του Λιμενικού, έχει επιδοθεί σημείωμα έξωσης, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι αύριο 20 Σεπτεμβρίου. Να σημειώσω ότι οι Σύλλογοι Κρητών και Ποντίων με χθεσινή κινητοποίηση τους επέδωσαν κοινή επιστολή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία επιβεβαιώνουν την άρνηση τους να εγκαταλείψουν το χώρο. Από μεριάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, που βρέθηκε από την αρχή στο πλευρό του Δήμου και της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων των 3 όμορων δήμων στις κινητοποιήσεις τους, διαβεβαιώνουμε όλους τους ανθρώπους που αγωνίζονται ότι θα συνεχίσουν να μας βρίσκουν στο πλευρό τους, στους δρόμους και από το βήμα της Βουλής. Συνέχεια, μέχρι να κατοχυρωθεί ότι το Ελληνικό ανήκει στους εργαζόμενους κατοίκους του Λεκανοπέδιου για την εκπλήρωση βασικών αναγκών ζωής και αναψυχής, κι όχι στις οικονομικές ελίτ της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής προκειμένου ν’ ασκούν τα υπερπολυτελή τους hobbies.   

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρ’  όλο που στο άρθρο 7 του παρόντος ν/σχ κατοχυρωνόταν η παραμονή μόνο του Κέντρου Εκπαίδευσης των Μονάδων Υποβρύχιων Καταστροφών του Λιμενικού στο χώρο του Ελληνικού, ήταν δηλαδή ανεπαρκέστατο, εμείς θα το ψηφίζαμε. Ο Υπουργός Ναυτιλίας, όμως, και η κυβέρνηση δεν μας επιτρέπoυν ν’ «αγιάσουμε», ακόμα κι όταν είμαστε αποφασισμένοι. Ήξεραν ότι θα ήταν αδύνατο να ψηφίσουμε το σχετικό άρθρο, μετά την τροπολογία που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ότι εφόσον πουληθεί το Ελληνικό, το ΤΑΙΠΕΔ θα πετάξει έξω και το Κέντρο Εκπαίδευσης. Αποσύρετε την τροπολογία, κι εμείς θα το ψηφίσουμε.

Θα ήθελα να κλείσω με την επανάληψη μιας επισήμανσης για την άβυσσο που χωρίζει κυβερνητικές διακηρύξεις και πράξεις, που είχα κάνει και στην Επιτροπή. Ακούσαμε όλα τα ωραία λόγια περί περιστολής δαπανών από τα υπάρχοντα μισθώματα. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν: Αποφασίστηκε η συγχώνευση σε μία υπηρεσία των ΔΟΥ Αργυρούπολης και Ηλιούπολης και η μεταφορά αναγκαστικά της μιας απ’  τις δυο στη στέγη της άλλης. Η ΔΟΥ Ηλιούπολης στεγάζεται σε κτήριο ιδιώτη, χωρίς ελεύθερο χώρο για περισσότερους ανθρώπους και γραφεία και χωρίς πάρκινγκ, στο κέντρο της Ηλιούπολης. Η ΔΟΥ Αργυρούπολης στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, διαθέτει κενό χώρο στον οποίο μπορεί να μεταφερθεί η άλλη υπηρεσία, έχει πάρκινγκ και βρίσκεται στα σύνορα των 2 δήμων, άρα σε καλύτερο σημείο εξυπηρέτησης των κατοίκων και των 2 περιοχών. Μαντέψτε ποια υπηρεσία αποφασίστηκε να μεταφερθεί που… Η ΔΟΥ Αργυρούπολης μεταφέρεται στο κτίριο του ιδιώτη, παρ’ όλη την έλλειψη χώρου γραφείων, πάρκινγκ και την ακατάλληλη τοποθεσία για την εξυπηρέτηση 2 Δήμων της ΔΟΥ Ηλιούπολης. Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων είχα ζητήσει από τον κ. Σταϊκούρα να διερευνήσει το ζήτημα. Δεν ξέρω αν εκτός απ’  την απάντηση για τα μισθώματα του ΤΑΙΠΕΔ και μετά τα ωραία λόγια για «νοικοκύρεμα» της εισηγήτριας της ΝΔ, ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός έχει στη συνέχεια να μας πει κάτι και γι΄ αυτό.....