ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

«Αττική Συνεργασία» και his master’s plan…..


Σε ανακοίνωσή τους  οι τρεις σύμβουλοι της «Αττικής Συνεργασίας-ΟΧΙ στο Μνημόνιο (Γιώργος Βαρεμένος, Νίκος Βούτσης και Δημήτρης  Τσουκαλάς)  εναντιώνονται στον   Master  Βωβό και δηλώνουν ότι καταψηφίζουν  το Master Plan (Στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) της διπλής ανάπλασης των περιοχών Βοτανικού και Λ.Αλεξάνδρας, που ήλθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής στις 3.7.2012.
Επισημαίνουν οι τρείς περιφερειακοί σύμβουλοι :                                                  

«Οι ρυθμίσεις που προτείνονται είναι προδήλως αντισυνταγματικές, αντικοινωνικές και περιβαλλοντοκτόνες.  Θυμίζουμε ότι υπάρχει η απόφαση του Σ.Τ.Ε. 3059/09 (Ολομ.) όπου μεταξύ των άλλων επισημαίνονται «…Στην προκειμένη όμως περίπτωση, εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων με το προβλεπόμενο γι’ αυτές ποσοστό εμπορικών και λοιπών σχετικών με αυτές χρήσεων και τους αναγκαίους χώρους σταθμεύσεως αυτοκινήτων, προβλέπονται και χρήσεις γης που συνεπάγονται την ανέγερση πολυλειτουργικού δημοτικού κτιρίου και εμπορικού κέντρου. Οι χρήσεις όμως αυτές που δεν είναι συμπληρωματικές των αθλητικών εγκαταστάσεων (αλλά θεσπίσθηκαν είτε επ’ ευκαιρία της μεταφοράς στην εν λόγω περιοχή των αθλητικών δραστηριοτήτων είτε προς ελαχιστοποίηση της οικονομικής επιβαρύνσεως του Δήμου από την μεταφορά αυτή), συνεπάγονται μείωση των κοινοχρήστων χώρων σε βαθμό μεγαλύτερο του αναγκαίου και επομένως οι διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 3481/2006 είναι αντίθετες στο άρθρο 24 του Συντάγματος. …»

"Είναι σαφές πως η όλη διαδικασία γίνεται προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα Βωβού, την στιγμή που οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Πάρνηθα και τους γύρω ορεινούς όγκους της Αττικής επιβάλλουν την απόλυτη προστασία των τελευταίων αδόμητων περιοχών της Αττικής και την μετατροπή τους σε πάρκα υψηλού πρασίνου και αναψυχής, τόσο αναγκαία και ζωογόνα για ένα πολεοδομικό συγκρότημα 5.000.000 κατοίκων.

Ουσιαστικά καλούνται οι πολίτες της Αθήνας να συμβάλλουν με χρήματα τους στη διαμόρφωση όλου του περιβάλλοντος χώρου ώστε αναβαθμισμένος πια να δοθεί για τη δημιουργία ενός ακόμη Mall επιβαρύνοντας με δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τσιμέντου την αβίωτη πόλη.

Οι αγώνες των κατοίκων για τη διάσωση της περιοχής του Ελαιώνα και τη μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο όπως ορίζεται με το Π.Δ. του 1995 , δείχνουν τον δρόμο για το τι ανάπλαση χρειάζεται η περιοχή»…….

ΥΓ. Εν όψει, έργο του Μανώλη Ζαχαριουδάκη