ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Φίλοι της Ελλάδας…

 

Το τελευταίο διάστημα είδαμε πολλές φιλελληνικές κινήσεις στην Ευρώπη, δεν είδαμε όμως κάτι σημαντικότερο : Δηλαδή μια σταθερή  φιλελληνική  κίνηση, με επιμονή, με μονιμότητα  που να εμπνέει  και να δημιουργεί υποδείγματα αλληλεγγύης στην ευρύτερη, πλανητική κοινωνία… Και το ερώτημα είναι αν  αυτό που ΔΕΝ είδαμε θα το δούμε τώρα, στη περίπτωση των «Φίλων της Ελλάδας», που δημιουργήθηκαν  με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Η ιδέα , σύμφωνα με την Deutsche Welle,  ξεκίνησε από τον  Ελληνογερμανό ευρωβουλευτή  των Φιλελευθέρων Γιώργο Χατζημαρκάκη,  προκάλεσε δε την θετική ανταπόκριση πολλών συναδέλφων του στο ευρωπαϊκό και στα εθνικά κοινοβούλια….
Τώρα βέβαια το κατά πόσο  η θεμελιακή θέση των «ΦτΕ» υπέρ της «προώθησης των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού της χώρας»  συνιστά φιλική συμπεριφορά προς την Ελλάδα, είναι κάτι άκρως αόριστο  και συζητήσιμο – ας ελπίσουμε έξω από τις γνωστές λογικές των μνημονίων…..Οπωσδήποτε   όμως  δεν είναι κακή η ιδέα του  Γ. Χατζημαρκάκη   για τη προώθηση των διακοπών στην Ελλάδα, που κι αυτή έχει ανάγκη από ένα περιποιημένο   «αστερίσκο»  : Δηλαδή  να πρόκειται για διακοπές έξω από τα τουριστικά γκέτο των all inclusive,  που δεν αφήνουν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες , που  αποκρύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της χώρας και ευτελίζουν την τουριστική εμπειρία….



Μετά την τουριστική σαιζόν θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες  για τις οποίες  ο Ελληνογερμανός ευρωβουλευτής , επιφυλάσσει τον όμορφο όρο «χαμηλή πολιτική» - που υποθέτω ότι τίθεται σε  αντιπαράθεση με την κυρίαρχη, υψιπετή και στομφώδη πολιτική… .

"Το πρώτο θέμα ήταν ο τουρισμός, το δεύτερο θα είναι η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η ΟΥΝΕΣΚΟ διαθέτει λίστα μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς και η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει καταφέρει να προωθήσει πολλά μνημεία, παρ’ όλο που διαθέτει τα περισσότερα.Το επόμενο εγχείρημα λοιπόν θα είναι να προωθήσουμε ένα συγκεκριμένο μνημείο, τη Σπιναλόγκα για παράδειγμα. Εκεί χρειαζόμαστε φίλους και βοήθεια. Εκεί ο κύκλος των "Φίλων της Ελλάδας" θα παίξει μεγάλο ρόλο"…. 



Στα πλαίσια της ίδιας κίνησης, ο Γιο Λάινεν από τη Γερμανία -  σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, πρόεδρος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών -  επισημαίνει  ότι  στη  σημερινή κατάσταση  «τιμωρείται χωρίς να φταίει ο εστιάτορας ή ο ξενοδόχος που εργάζεται σκληρά για τον ελληνικό τουρισμό», ενώ ο  Φρανκ Ένγκελ από το Λουξεμβούργο τονίζει   πως  η πολιτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα επί δεκαετίες ήταν κατώτερη των προσδοκιών..  

Και η Κυπρία ευρωβουλευτής  Ελένη Θεοχάρους  υποστηρίζει :

«…. το να πληγεί ο ελληνικό λαός δεν θα είναι μία τιμωρία του συστήματος, απεναντίας θα είναι ένα κακό που δεν αξίζει να το υποστεί ο ελληνικός λαός. Και δεν μπορεί να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για την ευημερία, για την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των λαών του κόσμου και να παραγνωρίζουμε έναν λαό που, αν μη τί άλλο, έχει κάνει πολλούς αγώνες και για την ελευθερία και για τη δημοκρατία»….