ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ



Το τελευταίο διάστημα ενισχύεται όλο και περισσότερο το ρεύμα των ανθρώπων με παρουσία  στο οικολογικό κίνημα, που ανεξάρτητα από τον γενικότερο πολιτικό τους προσανατολισμό δηλώνουν διατεθειμένοι να στηρίξουν το  εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  κατά των μνημονίων. Αρκετά στελέχη του χώρου των Οικολόγων Πρασίνων   εκφράζουν τη φιλική τους διάθεση απέναντι στη μεγάλη δημοκρατική συσπείρωση με επίκεντρο την  ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά, που μπορεί να δώσει διέξοδο στα εσωτερικά αδιέξοδα και ελπίδες στους λαούς της Ευρώπης. Εκτός από τους Οικοσοσιαλιστές, που αποτελούσαν  αναγνωρισμένη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τις δυνάμεις της οικολογίας  του ΣΥΝ με άτομα όπως ο Κωνσταντάτος, ο Μπιλίνης, η Καφαντάρη και άλλοι, μια νέα συλλογικότητα συμπαρατάσσεται  στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο της Αριστεράς. Είναι η Πολιτική Κίνηση για μια νέα Ελληνική Οικολογική Αριστερά, που σε πρόσφατη διακήρυξή της δηλώνει :

« Επιλέγουμε μια κοινωνία διαφορετική από αυτή που σχεδιάζουν για εμάς οι δυνάμεις της συντήρησης, εγχώριες κι ευρωπαϊκές – και ταυτόχρονα μια κοινωνία ριζικά διαφορετική από αυτήν προ της κρίσης: μια κοινωνία αλληλεγγύης, βιώσιμη και αειφόρο, στα μέτρα του ανθρώπου και όχι του χρήματος….»

Οι εξελίξεις αυτές σκιαγραφούν μια νέα δυναμική στο χώρο της Πολιτικής Οικολογίας, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές ανακατατάξεις μετά τη 17η Ιουνίου. Προς το παρόν πάντως εμείς  οι  «Οικολόγοι Ριζοσπάστες»,   αποφασισμένοι απόλυτα  να συμβάλουμε με όλες τις δυνάμεις μας  στη «λάντζα» της νέας προεκλογικής καμπάνιας, δεν θα συμμετάσχουμε σε καμιά συζήτηση περί προσώπων και περί ιδεολογιών - πέραν αυτών που απαιτεί η συγκυρία.

Η συμμετοχή μας στις εκλογές της 6ης Μαϊου  έγινε με τις πλέον μινιμαλιστικές πολιτικές στοχεύσεις, με πανελλαδική και όχι τοπική και ψηφοσυλλεκτική διάθεση,  με κείμενα στην ΑΥΓΗ, στην ΕΠΟΧΗ, στο διαδίκτυο, με παρουσία στη τηλεόραση και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς – κυρίως όμως και προπάντων με τη ζωντανή παρουσία μας σε συγκεντρώσεις. Οι 5232 ψήφοι που δόθηκαν στον υποφαινόμενο ήταν ενδεικτικοί της οικολογικής ευαισθησίας που ενδημεί στον χώρο της ευρείας Αριστεράς.  

Στη νέα μεγάλη καμπάνια για τις εκλογές , σε αυτό τον «2ο αντιμνημονιακό γύρο»,  θα είμαστε και πάλι παρόντες ολόψυχα και ολόπλευρα,  με υποψήφιο αυτή τη φορά τον Νίκο Ζαχείλα, εκδότη της «Οικολογικής Εφημερίδας». Και εννοείται  πως φυλάμε δυνάμεις για τον τρίτο και αποφασιστικό γύρο, που θα περάσει η χώρα μας μετά τη νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων στις 17 Ιουνίου, όπως επίσης για τις όποιες ιδεολογικές και προγραμματικές ζυμώσεις  ακολουθήσουν. Εξ άλλου,  μια ζωή  αυτό κάνουμε….