ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι


Το  χειμώνα  του 1981, ένας  σεισμός αρκετών ρίχτερ – 6,7 αν δεν κάνω λάθος – κράτησε πολλούς  Αθηναίους για αρκετές ημέρες  έξω από τα σπίτια τους. Ιδιαίτερα οι πιο φοβισμένοι συν αυτοί που κατοικούσαν στα πιο επισφαλή σπίτια, παρέτειναν τη παραμονή τους στις πλατείες και στους ανοιχτούς χώρους για 3-4 εβδομάδες, διανυκτερεύοντας συνήθως σε καλοκαιρινές σκηνές. Το 1981  η τηλεόραση είχε ήδη διανύσει ένα πρώτο κύκλο,  αποδομώντας διάφορες πρακτικές κοινωνικής επαφής, αποδυναμώνοντας πεδία κοινωνικών σχέσεων όπως η γειτονιά  και  κλείνοντας κόσμο και κοσμάκη στο σπίτι του. Όμως  η επιστροφή  στις πλατείες και στους ανοιχτούς χώρους λόγω του σεισμού και η αποκοπή από την οθόνη και τον καναπέ, προκάλεσε ένα μεγάλο κύμα κοινωνικών σχέσεων, επαφών, συζητήσεων, γνωριμιών.  Οι άνθρωποι βίωσαν  ξανά μια κατάσταση παραδοσιακή,  ξεχασμένη από τους περισσότερους, οικεία μόνο σε όσους είχαν πρόσφατη εμπειρία από το ελληνικό χωριό : Και μέσα  στη ζημιά και στην αποδιοργάνωση που προκάλεσε ο σεισμός, πολλοί βγήκαν να εγκωμιάσουν αυτή τη «παράπλευρη ωφέλεια»  των ζωντανών επαφών, και να αναζητήσουν τρόπους για τη μετασεισμική συνέχισή της….

Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο  πνεύμα είχε σχέση με τη  επακόλουθη δράση του Αντώνη Τρίτση το 1983 – ιδιαίτερα με το νόμο 1337 – που στόχευε  στην ανασυγκρότηση της αστικής γειτονιάς…Το σίγουρο  όμως είναι ότι  και σ’ αυτή τη περίπτωση του σεισμού του 1981,  το κακό βρέθηκε να εμπεριέχει ψήγματα καλού….

Στην Ελλάδα του μνημονίου, της οικονομικής καταστροφής και της ανεργίας,  μια δραστήρια κίνηση πολιτών του Μοσχάτου που ακούει στο όνομα ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ (ας όψονται οι «ποταμοί» Ιλισσός και Κηφισσός….)οργανώνει ένα  παζάρι τελείως διαφορετικό από το shopping  στα πολυκαταστήματα της αθηναϊκής περιφέρειας…. Ένα παζάρι που μπορεί να μας κάνει να μη παζαρεύουμε, αλλά να εισπράττουμε  τη χαρά του δοσίματος  -  ή τη φιλοφρόνηση και τη χρησιμότητα που έχει για το πρόσωπό μας ένα απρόσμενο «δώρο».  Να μια παράπλευρη ωφέλεια, να ένα καλό εν μέσω του κακού…..

Να πάμε λοιπόν, να δώσουμε ό,τι δε χρειαζόμαστε.Σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από μας. Στις  7 + 8 Απριλίου, μετά τις 6μμ, Πλάτωνος 13, Μοσχάτο…...