ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Νίκος Βούτσης : Ιερές μπίζνες

                            

Ο Νίκος Βούτσης, περιφερειακός Σύμβουλος με την παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – Όχι στο Μνημόνιο», αναφέρεται στην υπόθεση της «αξιοποίησης» του ορεινού όγκου της Πεντέλης….

Ο Ν.Β σημειώνει τις  τοποθετήσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Ιερώνυμου ( 04.03.12) ότι τα σχέδια των Γερμανών επενδυτών για το πρόγραμμα ¨΄Ηλιος¨ προτιμώνται έναντι εκείνων της Εκκλησίας, όπως και τις  δηλώσεις (05.03.12) της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, που αφήνουν ορθάνοιχτο το αίτημα της Εκκλησίας για «επενδύσεις» σε δασική έκταση !

Η  Εκκλησία της Ελλάδας επιδιώκει τη  δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 3.500 στρεμμάτων 300 MW σε μεγάλη δασική και διακατεχόμενη έκταση, η οποία  βρίσκεται κοντά στην Ι.Μ.Πεντέλης και κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2009. Υπ’ όψιν ότι το προτεινόμενο έργο  θα καλύπτει έκταση  σχεδόν ίση με τον αστικό ιστό της Νέας Πεντέλης.
Οι τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι «αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και όπου ο επενδυτής αναλαμβάνει το κόστος της αναδάσωσης και της συντήρησης της αναδασωμένης περιοχής κ.λ.π.» δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά και απορίες, για το εάν η εντεταλμένη Πολιτεία και η Κυβέρνηση σέβονται τους Νόμους και το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα εκείνο του Πεντελικού Όρους, που  αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ποιότητα ζωής περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων.  Για το  εάν η Κυβέρνηση σέβεται και εφαρμόζει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα 755/88 που αφορά την Πεντέλη και αποτελεί τον καταστατικό χάρτη προστασίας του βουνού.

Η αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων αποτελεί αρμοδιότητα των αντίστοιχων κατά τόπους Δασαρχείων και Διευθύνσεων Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, εν προκειμένω της Αττικής, όπου μάλιστα υπάρχει και Διεύθυνση Αναδασώσεων ειδική για τον σκοπό αυτό και όχι των όποιων επενδυτών όπως θεωρεί το ΥΠΕΚΑ  - που απλώς ενδιαφέρονται για την απόληψη  εύκολου και γρήγορου κέρδους . 

Ερωτηματικά προκύπτουν  για το εάν η Κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει πράσινο φώς για να κτιστεί αναδασωτέο δημόσιο διακατεχόμενο δάσος από τον οποιονδήποτε επενδυτή, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η Εκκλησία, ερχόμενη σε αντίθεση και παρακάμπτοντας την δασική Νομοθεσία αλλά και τις αποφάσεις του Σ.Τ.Ε.

Καταλήγει ο Βούτσης :
«Ως Περιφερειακή Παράταξη δεν είμαστε αντίθετοι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το αντίθετο μάλιστα, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος και των πολιτών, για να προωθούνται τα ποικιλώνυμα συμφέροντα…..»