ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Γιάννης Μπανιάς, 1939-2012




Για το Γιάννη Μπανιά , που έφυγε χθες από τη ζωή, θα μιλήσουν πολλοί και θα πουν πολλά για την πλούσια δράση του. Εγώ θα μιλήσω γι αυτό που θαύμαζα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στο Μπανιά – και που ήταν ο τρόπος με τον οποίο ασκούσε τον   «ηγετικό» του ρόλο στην κλίμακα μιας μικρής, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητης συλλογικότητας  : Στην αρχή του ΚΚΕ εσωτ.Ανανεωτική Αριστερά και στη συνέχεια της ΑΚΟΑ.

Ο «ηγετικός» του ρόλος ,  όπως τον βίωσα «από τα έξω», παρακολουθώντας διάφορες συνδιασκέψεις ή διαβουλεύσεις,  ήταν στην ουσία  ο ρόλος ενός συνετού μαέστρου, αποστασιοποιημένου από οποιαδήποτε έπαρση, καθαρού και ανοιχτού στις απόψεις, ικανού να δημιουργεί μια ήπια επικοινωνιακή ατμόσφαιρα. Χαιρόσουν να τον ακούς να συνοψίζει αντιλήψεις και να δημιουργεί ένα συντροφικό κλίμα, ακόμη και πέραν της στενής πολιτικής «συντροφίας» του…

Εδώ και αρκετά χρόνια όταν τον έβλεπα, αναλογιζόμουν την ατυχία που είχαμε οι πέριξ του περιοδικού ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ, να υποστούμε τη ματαίωση μιας ξενάγησής μας στη Μακρόνησο από τον ίδιο, για λόγους άσχετους με τη δική του και τη δική μας επιθυμία…

Ο Γιάννης Μπανιάς πάσχισε για τη συμπαράταξη και όσμωση Αριστεράς και Οικολογίας.  Πριν λίγα χρόνια, σε μια συνέντευξή του στο ΑΡΔΗΝ(http://red-pep.blogspot.com/2012/03/blog-post_4841.html )     έλεγε :  

«Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οικοδομούν μια κοινωνία που αποθεώνει τη λογική του κέρδους, μια κοινωνία της πλήρους ασυδοσίας της αγοράς, μια κοινωνία της συναλλαγής και του τζόγου, μια κοινωνία της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μια κοινωνία εχθρική προς τον άνθρωπο, αλλά και προς τη φύση, προς το περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία, μια κοινωνία που εμείς θέλουμε να  αλλάξουμε. Από την άλλη μεριά το δικομματικό σύστημα εξασφαλίζει την κατά το δυνατόν αδιατάραχτη συνέχεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών…..»

Με καβαφικούς όρους : «Λαμπρά ταιριάζουν όλες» - οι τοτινές απόψεις του Μπανιά με την τωρινή κατάσταση….