ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Εκ Ρεθύμνου το φως....


Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος  Ρεθύμνου  κάνει έναν ευφυή παραλληλισμό μεταξύ λεφτών και νερών, ξεκινώντας ένα δελτίο τύπου (25.1.2012) με το ρητορικό ερώτημα :  ΝΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ;

Για να απαντήσει ο ίδιος : 
«Όπως υπήρχαν και λεφτά.  Αυτοί που μεταξύ τους τα διαμοίρασαν κι είχαν το θράσος να μας πουν πως όλοι μαζί τα φάγαμε, αυτοί που παρασταίνουν πως θα σώσουν την πατρίδα που οι ίδιοι κατέστρεψαν, χαρίζουν τώρα, στους  εντολείς τους- κατακτητές της  χώρας- τα νερά της.
 Πώς;  Συνδέοντας  την διαχείριση των υδάτινων πόρων με την ενέργεια.                      Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) δίνει το ελεύθερο  στις εταιρείες ενέργειας που ενέσκηψαν στην χώρα, εκτός από τις ανεμογεννήτριες που εγκαθιστούν ιδιοποιούμενες όλες σχεδόν τις κορυφές και τις πλαγιές των βουνών μας, να κατασκευάζουν αντλησιοταμιευτήρες φαραωνικών διαστάσεων. Υποτίθεται για να αποθηκεύονται τα χιλιάδες μεγαβάτ που θα παράγουν. Πρόκειται για τα λεγόμενα «υβριδικά» που αποτελούνται από δυο γιγάντιες τσιμεντένιες δεξαμενές  νερού με υψομετρική διαφορά μεταξύ τους 500 μέτρων τουλάχιστον.

Οι εταιρείες, εκτός από τις λίμνες ή τα φράγματα, έχουν το ελεύθερο να παίρνουν με γεωτρήσεις και τα υπόγεια νερά.  Εννοείται πως  έτσι αποκτούν και την διαχείριση των νερών.

Τους πραγματικούς στόχους πίσω από αυτά τα υβριδικά θα μπορούσε να αντιληφθεί και ο πλέον αφελής, αν γνώριζε ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως καμιά εμπειρία γύρω από αυτά, ούτε βεβαίως οι εταιρείες που προτίθενται να τα κατασκευάσουν και να τα λειτουργήσουν διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία.

Ολη η Κρήτη, όπου υπάρχει κι η παραμικρή υπόνοια νερού, γεμίζει Υβριδικά. Μόνο στον νομό Ρεθύμνου προβλέπεται να κατασκευαστούν  εκτός από τα Χάρκια, τουλάχιστον άλλοι έξι  αντλησιοταμιευτήρες γιγαντιαίων διαστάσεων. Ο πιο μεγάλος πίσω από το Ροδάκινο στον Κρυονερίτη (που δίνει τα νερά της Αργυρούπολης), επίσης  κάτω από την Ασή Γωνιά, στην περιοχή της Καλής Συκιάς,  στις Καρίνες,  στους Λαμπιώτες,  στην περιοχή ανάμεσα  Φουρφουρά και Αγ. Ιωάννη. 

Οσοι  προωθούν αυτά τα σχέδια υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έργα αναπτυξιακά.  Όπως ακριβώς και για το ΔΝΤ, τα μνημόνια, την «Τρόϊκα» και τους γερμανούς τοποτηρητές, λένε πως όλα γίνονται για το καλό του τόπου και της χώρας.  Δεν μας λένε όμως σε ποιόν ανήκει η χώρα πλέον» 

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ρεθύμνου   εκπέμπει ραδιοφωνικά από το  Studio Ρέθυμνο 9.80 (www.studio980.gr)  με συντονίστρια την Κατερίνα Κορρέ και  παρουσιάζει  στις 25.1.2012 (επανάληψη 28.1.12) ώρα 1μ, την εκπομπή «Γη και ύδωρ για τα Υβριδικά» . Ομιλητής ο Θοδωρής Τσιμπίδης, Διευθυντής του Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α. ( Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» )