ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Όλυμπος : Να κι ένα νέο που δεν είναι κακό…





Το να υπάρχει ένα νέο που να μην είναι κακό ή προάγγελος κακών, είναι ολωσδιόλου ασυνήθιστο στη συγκυρία που διανύουμε. Ιδιαίτερα στο τομέα της «διαχείρισης του περιβάλλοντος» - κατά πως λέγεται συμβατικά , αλλά που θα έπρεπε να ονομάζεται «τομέας διαχείρισης της ποιότητας ζωής»….





Το νέο είναι ότι υπάρχει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη θεσμοθέτηση «Εθνικού Πάρκου Ολύμπου» , το οποίο είναι θετικό , σύμφωνα με την αξιολόγηση σειράς περιβαλλοντικών και φυσιολατρικών κινήσεων,. Βέβαια είναι ερευνητέο το κατά πόσο το νεόκοπο «Εθνικό πάρκο» συνιστά αναβάθμιση του προϋπάρχοντος «Εθνικού Δρυμού Ολύμπου» που δημιουργήθηκε το 1938, αλλά ας μην είμαστε μίζεροι : Το ΥΠΕΚΑ το τελευταίο διάστημα έχει συνδεθεί με τόσες αρνητικές διευθετήσεις, ώστε ακόμη και η εκ μέρους του εξωτερίκευση μιας φιλικής προς το περιβάλλον διάθεσης πρέπει να αντιμετωπίζεται με ανακούφιση….





Η ανακοίνωση των οργανώσεων χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ενός νέου «μετώπου» μεταξύ «φτασμένων» ΜΚΟ και ορειβατικών συλλόγων, που συνήθως περιορίζονται σε εκδρομικές δραστηριότητες, παρά το γεγονός ότι τα μέλη τους διακατέχονται από οικολογικές ευαισθησίες. Χαιρετίζοντας το υπό έκδοση προεδρικό διάταγμα, οι οργανώσεις προτείνουν μια άλλη διαχείριση του «Ολύμπιου χώρου», χωρίς εκείνα τα στοιχεία που υποβαθμίζουν την φυσικότητα και αρτιότητα του τοπίου και της φύσης: Και τέτοια στοιχεία, μεταξύ άλλων, είναι η λειτουργία τελεφερίκ και χιονοδρομικών κέντρων, όπως επίσης η υπερβολική οδοποιία : Η οποία οδοποιϊα – ειρήσθω εν παρόδω –είναι η κύρια παράπλευρη απώλεια από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε ορεινούς όγκους….

Οι Οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση :





Αρκτούρος

Διασωστική Ομάδα Πιερίας

Δίκτυο Περραιβία

Εθελοντική Ομάδα Δράσης ν. Πιερίας

Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

ΕΟΣ Βροντούς

ΕΟΣ Καρίτσας

ΕΟΣ Κατερίνης

ΕΟΣ Λιτοχώρου

Επιτροπή Περιβάλλοντος του δικτύου Περραιβία

Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός

Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Σπυρίδωνα

Ορειβατικός Σύλλογος Αιγινίου

ΣΕΟ Κατερίνης

Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008

Φίλοι της Φύσης – Friends of Nature





Περισσότερα στο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου