ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΡΙΕΛ ΛΙΒΙ: «Θηλυκές Φαλλοκράτισσες»……



Επίμετρο: Καρλ Γιουνγκ , «Η γυναίκα στην Ευρώπη»,  Μετάφραση: Νίκη Σταυρίδη, Εκδόσεις Κουκκίδα, Σειρά: Η γυναίκα σήμερα
Αθήνα, Μάιος 2011 

Η Άριελ Λίβι, μεγαλωμένη κι η ίδια μέσα στην κουλτούρα του ξέκωλου, όπως την αποκαλεί στο βιβλίο της «Θηλυκές φαλλοκράτισσες» -  Οι γυναίκες και η ανερχόμενη κουλτούρα του ξέκωλου -  αναρωτιέται αν η παρωδία της γυναικείας σεξουαλικής δύναμης που προβάλλεται από όλα τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ έχει καμιά σχέση με την ελευθερία, την αυτοδιάθεση αλλά και την απόλαυση του γυναικείου σώματος.

Μέσα από επιτόπια έρευνα και με δημοσιογραφική αμεσότητα, η συγγραφέας εμβαθύνει την ανάλυσή της αναζητώντας τις ιστορικές καταβολές αυτής της κουλτούρας στο γυναικείο κίνημα της δεκαετίας του ’60 στις ΗΠΑ, για να διαπιστώσει πως όχι μόνο η βιομηχανία του πορνό, όχι μόνο τα κυρίαρχα γυναικεία πρότυπα αλλά και η ίδια η εκπαίδευση της χώρας έχουν διαποτιστεί από αυτήν.

Στο βιβλίο εξετάζονται ζητήματα της κυρίαρχης κουλτούρας – πτυχές της μπορούμε να αναγνωρίσουμε πια και στην Ελλάδα. Εξετάζεται επίσης η στάση των γυναικών σήμερα ως προς κάποιες βασικές αρχές που υπερασπίστηκε ενεργά ο φεμινισμός άλλοτε, ενώ τίθεται υπό συζήτηση κατά πόσο επιτεύχθηκε η γυναικεία απελευθέρωση.

  

  

Το ξέκωλο προσφέρει μια ιδιαίτερη ευκαιρία σε μια γυναίκα που θέλει να αποδείξει το θάρρος της. Είναι στη μόδα και είναι κάτι που παραδοσιακά απευθυνόταν αποκλειστικά στους άντρες και πρόσβαλλε έμπρακτα τις γυναίκες, έτσι το να  συμμετέχει μια γυναίκα σ’ αυτό είναι ένας τρόπος τόσο για να δείξει την άνεσή της  όσο και για να υπογραμμίσει τον εαυτό της  ως διαφορετικό, πιο ανθεκτικό, πιο ακομπλεξάριστο, πιο αστείο – ένα νέο είδος γυναίκας, η οποία «δεν είναι σαν τις άλλες», είναι, αντίθετα, «σαν άντρας». Ή, για την ακρίβεια, σαν μια Θηλυκή Φαλλοκράτισσα.



H Ariel Levy γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη. Γράφει στο περιοδικό The New Yorker. Τα θέματα που την ενδιαφέρουν είναι η χρήση ουσιών, οι ρόλοι των φύλων, η λεσβιακή κουλτούρα και η λαϊκή κουλτούρα στις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα η παρουσίαση του βιβλίου της θα γίνει την Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 7μμ, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου