Η αείμνηστη Ρίτα Σακελλαρίου, η οποία συμπλήρωνε τη μόρφωση του Ανδρέα Παπανδρέου, επίσης αείμνηστου (τουλάχιστον όσον αφορά τη διαφορά νοημοσύνης με το γυιόκα του…) προτιμούσε αντί του Μεγάρου Μουσικής μια μεθυστική σχέση, δια του περιφήμου τραγουδιστικού στίχου : «Εγώ δεν πάω μέγαρο – θα μείνω με τον παίδαρο»… Σκεπτόμενος και εγώ κάπως ανάλογα, προτίθεμαι, την ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011, αντί μιας επίσκεψης στο παρακείμενο Ζάππειο Μέγαρο να επισκεφθώ την Αίγλη Ζαππείου όπου θα λάβει χώρα η 1η Έκθεση Αποσταγμάτων Αμπελοοινικής Προέλευσης, με όνομα «Οινοπνεύματα».
Η έκθεση θα υποστηρίξει φυσικά την εγχώρια παραγωγή, που πρέπει πραγματικά να πάρει ταπάνω της και να ανακόψει τη σνομπαρία που μας εκτρέπει σε κάτι τζην ή μπλάντυ μέρυ της συμφοράς. Στη προκειμένη περίπτωση καλό θα ήταν να διδασκόμαστε από τη «Ζιβανία» της Κύπρου, ένα τρομερό τοπικό ποτό που είχε περιθωριοποιηθεί για πολλά χρόνια μέχρι να ανακάμψει και να επαναπροωθηθεί στις αγορές – πολύ πριν το ξέσπασμα της κρίσης…
Διακηρύσσει λοιπόν η έκθεση ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΑ 2011 :
«Για πρώτη φορά τα πατροπαράδοτα ελληνικά αποστάγματα σταφυλιού αλλά και τα ευρωπαϊκά του είδους βρίσκουν την αντιπροσωπευτική τους εκδήλωση και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, στην Αίγλη του Ζαππείου. Ελάτε, λοιπόν, να γευτείτε αγνά και παραδοσιακά σφηνάκια, συνοδευμένα από εξαίρετους μεζέδες!
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα και να γνωρίσουν από κοντά τους ίδιους τους δημιουργούς τους, αλλά και να συνοδέψουν τα αποστάγματα που θα δοκιμάζουν, με παραδοσιακές γεύσεις της ελληνικής επαρχίας όπως αυγοτάραχο, βουβαλίσιο καβουρμά, διάφορα τυριά, σύγκλινο, αρτοποιήματα κ.ά. που θα προσφέρουν επιλεγμένες εταιρείες-χορηγοί γεύσης που επίσης θα συμμετέχουν. Τα «Οινοπνεύματα 2011» απευθύνονται σε καταναλωτές και επαγγελματίες με στόχο την εκπαίδευσή τους στην ιδιαιτερότητα των αποσταγμάτων που προέρχονται από το σταφύλι, ανάλογα με τον τύπο του καθενός.
Ακόμη, στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, οι επισκέπτες θα μάθουν:
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα προϊόντα και να γνωρίσουν από κοντά τους ίδιους τους δημιουργούς τους, αλλά και να συνοδέψουν τα αποστάγματα που θα δοκιμάζουν, με παραδοσιακές γεύσεις της ελληνικής επαρχίας όπως αυγοτάραχο, βουβαλίσιο καβουρμά, διάφορα τυριά, σύγκλινο, αρτοποιήματα κ.ά. που θα προσφέρουν επιλεγμένες εταιρείες-χορηγοί γεύσης που επίσης θα συμμετέχουν. Τα «Οινοπνεύματα 2011» απευθύνονται σε καταναλωτές και επαγγελματίες με στόχο την εκπαίδευσή τους στην ιδιαιτερότητα των αποσταγμάτων που προέρχονται από το σταφύλι, ανάλογα με τον τύπο του καθενός.
Ακόμη, στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, οι επισκέπτες θα μάθουν:
· τον τρόπο παραγωγής των αποσταγμάτων
· τους λόγους για τους οποίους τα εμφιαλωμένα, τυποποιημένα ποτά είναι πιο υψηλής ποιότητας αλλά και περισσότερο ασφαλή για την υγεία από τα ανώνυμα χύμα
· πώς να επιλέγουν τους ιδανικούς συνδυασμούς τους με το φαγητό
* Τα «Οινοπνεύματα» στηρίζουν την υπεύθυνη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και σας προσκαλούν στη διάλεξη «Ασφαλής Οδήγηση και Αλκοόλ» του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Π. Μυλωνάς», που θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου 10.12.11 στο πλαίσιο της Έκθεσης
Το πρόγραμμα
13:00 - 14:00 Συνέντευξη Τύπου
14:30 - 15:30 «Τσίπουρο: τα μυστικά της παραγωγής του», Ευάγγελος Σουφλερός, Καθηγητής ΑΠΘ.
16:00 - 17:00 «Το τσίπουρο στο τραπέζι μας: αναζητώντας την ιδανική αρμονία στη γεύση και το ιδανικό σερβίρισμα», Αντρέας Ματθίδης AIWS, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.
14:30 - 15:30 «Τσίπουρο: τα μυστικά της παραγωγής του», Ευάγγελος Σουφλερός, Καθηγητής ΑΠΘ.
16:00 - 17:00 «Το τσίπουρο στο τραπέζι μας: αναζητώντας την ιδανική αρμονία στη γεύση και το ιδανικό σερβίρισμα», Αντρέας Ματθίδης AIWS, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.
17:30 - 18:30 «Τσίπουρο: εμφιαλωμένο ή χύμα; Oι αλήθειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν», Κωνσταντίνος Στεφανακίδης, Πρόεδρος Ενωσης Barmen Ελλάδας.
Είσοδος: 8 €, Φοιτητές: 5 €
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου