Το «απόβλητο», ή «σκουπίδι», ή «σκύβαλο» (Κύπρος) ή «ΠΑΣΟΚ» (σύμφωνα με μια πρόσφατη πολιτική «ανασήμανση» του όρου…) , είναι μια κατεξοχήν ρελατιβιστική έννοια - με τον ίδιο τρόπο, λόγου χάρη, που μια μπανανόφλουδα στην οδό Πανεπιστημίου είναι σκουπίδι, ενώ σε ένα χωράφι αποτελεί εδαφοβελτιωτικό υλικό…Γι αυτή την πολύμορφη και πολυλειτουργική οντότητα, πραγματοποιήθηκε Ημερίδα στις 10.12.11 στην Αθήνα, με διοργανωτή την «Πρωτοβουλία Διαχείρισης Απορριμμάτων»… Μεταξύ των άλλων παρεμβάσεων ήταν και αυτή του Νομικού Γιώργου Μπάλια, που είχε σαν τίτλο : «Η Νέα οδηγία 2098/98 για τα απόβλητα : Μια ευκαιρία για την «Ευρωπαϊκή Κοινωνία Ανακύκλωσης»
Για τα κριτήρια προσδιορισμού της έννοιας «απόβλητο» έγραψε ο Μπάλιας :
Πρώτον, το άρθρο 5(της Νέας Οδηγίας) περιλαμβάνει εξαντλητικά κριτήρια σχετικά με τα υποπροϊόντα και τα οποία (κριτήρια), εάν ικανοποιηθούν, τότε τα υλικά δεν θα θεωρούνται απόβλητα. Π.χ., για να μη θεωρηθεί μια ουσία ή ένα αντικείμενο απόβλητο θα πρέπει, μεταξύ των άλλων, να είναι βέβαιη η περαιτέρω χρήση τους…..
Δεύτερον, το άρθρο 6 ορίζει τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία ένα υλικό παύει να θεωρείται απόβλητο εάν έχει υποστεί εργασία ανάκτησης συμπεριλαμβανομένης της ανακύκλωσης.
Τρίτον, το άρθρο 2 της νέας οδηγίας δεν εντάσσει μερικά υλικά στα συγκεκριμένα απόβλητα τα οποία υπόκεινται στις ρυθμίσεις της. Εδώ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το άρθρο 2(1)(β) το οποίο εξαιρεί από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας τα εδάφη που περιλαμβάνουν μολυσμένες γαίες που δεν έχουν ακόμη εκσκαφτεί…..
Τέταρτον, το εύρος του όρου «απόβλητο» αποσαφηνίζεται με τη βοήθεια των νέων ορισμών της «πρόληψης», της «επαναχρησιμοποίησης» και της «προετοιμασίας προς επαναχρησιμοποίηση» που περιλαμβάνονται στο άρθρο 3 της νέας οδηγίας. Εδώ λοιπόν καθίσταται σαφές ότι η πρόληψη και η επαναχρησιμοποίηση συνδέονται μόνο με υλικά τα οποία δεν έχουν ταξινομηθεί ως απόβλητα.
Και καταλήγει ο Μπάλιας :
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στη νέα οδηγία οι παραπάνω αποσαφηνίσεις της έννοιας του αποβλήτου, εν τούτοις ο όρος παραμένει προβληματικός καθόσον η κεντρική έννοια γύρω από την οποία δομείται, δηλαδή η απόρριψη, παραμένει ασαφής και αόριστη.
Τώρα, στο δικό μας «δια ταύτα" βάσει της οδηγίας :
1. Τα υποπροϊόντα του Μνημονιακού ΠΑΣΟΚ (π.χ. Χρυσοχοϊδης) προφανώς χρήζουν επανεξέτασης υπό το πρίσμα του άρθρου 5 της οδηγίας .
2. Το ΠΑΣΟΚ είναι επί του παρόντος απόβλητο, ως μη επιδεχόμενο επεμβάσεων ανάκτησης και ανακύκλωσης
3. Στοιχεία τινά του ΠΑΣΟΚ εξαιρούνται των όποιων μελλοντικών διαδικασιών ανάκτησης , ως ποινικώς υπόλογα
4. Στην έννοια του απόβλητου δεν υπάγονται Πασόκοι ή Πασοκίζοντες που προληπτικώς αποπασοκίσθηκαν (όπως λέμε αποσχηματίσθηκαν…) ή λόγω βλακείας κρίνονται επαναχρησιμοποιητέοι, κατά παράβασιν γνωμικού ισχύοντος από την εποχή του Βιετνάμ : «Καλός Πασόκος είναι ο νεκρός Πασόκος» (Α. Παπανδρέου, Γενηματάς, Αλευράς κλπ)….
Ολόκληρο το κείμενο του Γιώργου Μπάλια, που είναι «θανάσιμα σοβαρό» (deadly serious),κατά τα «ελληνικά εκ μεταφράσεων» που «σημαδεύει» τον τελευταίο καιρό ο παρών ιστότοπος, καταχωρείται στο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου