ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ο Αρκτούρος και ένα οικο-λογικό ρομπότ…..



Η βορειοελλαδίτικη οργάνωση  ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, (http://arcturos.wordpress.com/2011/11/16/reforestation/  ) στο πλαίσιο των δράσεων για την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος, υποστηρίζει οικονομικά και ηθικά την ομάδα Reforestation (Βουτυράκου Διαλεχτή-Αθηνά, Βαμβακιά Γαλάτεια, Βουτυράκο Νικόλαο και Βουτυράκο Κωνσταντίνο) που συμμετέχει στην Παγκόσμιο Ολυμπιάδα Ρομποτικής με ένα ρομπότ που θα προσφέρει έργο αναδάσωσης! Η ομάδα αναχώρησε για το Αμπού Ντάμπι για να πάρει μέρος στο διαγωνισμό που διεξάγεται 18-20 Νοεμβρίου .

Το ρομπότ αποτελείται από πληθώρα υλικών. Διαθέτει έναν αισθητήρα φωτός (light sensor) με τον οποίο ανιχνεύει σημάδια που υποδεικνύουν την καταλληλότητα μιας περιοχής για να υλοποιηθεί η φύτευση (υποτίθεται πως μια ομάδα ανθρώπων έχει τοποθετήσει άσπρα σημάδια στις περιοχές που πρέπει να φυτευτούν δενδρύλλια) και χρησιμοποιεί τρυπάνι για να ανοίξει τρύπες στο έδαφος. Το περιστροφικό σύστημα που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ρομπότ, του επιτρέπει να μεταφέρει και να φυτεύει δενδρύλλια στις τρύπες που ανοίγει (στην τωρινή μορφή της κατασκευής το ρομπότ μεταφέρει πέντε δενδρύλλια, ενώ αντίστοιχα στην πρωταρχική του μορφή μετέφερε μόλις τρία). Επιπρόσθετα, το σύστημα περιλαμβάνει έναν αισθητήρα υπερήχων (ultrasonic sensor) με τον οποίο ανιχνεύονται οι γκρεμοί για να αποφευχθεί η πτώση του οχήματος, καθώς και δύο ακόμα (μπροστά και πλάγια) με τους οποίους ανιχνεύονται τα εμπόδια για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις.

Ένα  τέτοιο κατασκεύασμα υπερέχει έναντι του ανθρώπου καθώς είναι ικανό να φυτεύει μεγάλες ποσότητες σε μεγάλες εκτάσεις γης, ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος που χρειάζεται είναι ελάχιστος. Ακόμα περιορίζει την πιθανότητα λάθους (ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις αναδασώσεις από εθελοντές, περίπου το 17% των δενδρυλλίων καταστρέφεται από ανθρώπινη απροσεξία), ενώ η παρουσία του ανθρώπου πλέον δεν είναι απαραίτητη, έτσι ώστε το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην περιποίηση (επιτήρηση, φύλαξη, πότισμα) της αναδασωμένης περιοχής. Το ρομπότ μπορεί να φυτεύει και σε περιοχές δύσβατες και δυσπρόσιτες, ενώ η αντοχή του είναι τεράστια, αφού μπορεί να λειτουργεί ανεξαρτήτως σωματικής εξάντλησης ή καιρικών φαινομένων-   που επηρεάζουν τις ανθρώπινες επιδόσεις.

Η ομάδα Reforestation κατέλαβε την πρώτη θέση στον 3ο πανελλήνιο διαγωνισμό ρομποτικής W.R.O Hellas, προκριματικό για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα (World robot Olympiad) στην open category του διαγωνισμού, κατηγορία χωρίς ηλικιακές βαθμίδες. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού για την open ήταν: «Τα ρομπότ βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων». Κάθε ομάδα κλήθηκε να φτιάξει ένα ρομπότ που θα υπηρετεί αυτόν τον σκοπό και να το παρουσιάσει, εξηγώντας τους λόγους που βελτιώνει την ανθρώπινη ζωή….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου