ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Αγωγή εναντίον των «Επικαίρων» του Ηλία Λιβάνη



Τα έχουμε ξαναπεί αρκετές φορές και θα τα ξαναπούμε όσο χρειαστεί - ή έστω όσο «μας πάρει» : Η πρακτική των «αγωγών αποζημίωσης» ως μέσων επιβολής κύρωσης , υποκαθιστά και αποδυναμώνει το Ποινικό Δίκαιο, απειλεί την ελευθερία του Λόγου, κάνει επίφοβη κάθε εξωτερίκευση κριτικής άποψης. Ακόμη και εάν είναι κανείς 100% σίγουρος για την ορθότητα και τεκμηρίωση των ιδεών του, η απειλή μιας αγωγής και ενός παρατεταμένου δικαστικού αγώνα με πιθανή έκβαση την απώλεια της ολότητας της περιουσίας του, αποτρέπει την διατύπωση γνώμης και επαναφέρει τον δημόσιο Λόγο εκεί που τον είχε καταδικάσει , π.χ η δικτατορία της 21ης Απριλίου: Δηλαδή στη κατάσταση των υπαινιγμών ή των μισόλογων – ή ακόμη και στη σιωπή…

Το ερώτημα ήταν και εξακολουθεί να είναι : Όταν υπάρχουν οι διατάξεις του ποινικού κώδικα που τιμωρούν την εξύβριση, τη δυσφήμιση κλπ., τι άλλο εξυπηρετούν οι αγωγές πέρα από την οικονομική εξόντωση των ασθενεστέρων ;

Το νεώτερο επεισόδιο αυτής της θλιβερής ιστορίας που απειλεί τις βάσεις του νομικού πολιτισμού – στη χώρα μας και όχι μόνο - σχετίζεται με την αγωγή που κατέθεσε ο υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Φώτης Παπαγεωργίου, ζητώντας συνολικά από τους συντελεστές του περιοδικού "Επίκαιρα 300.000 ευρώ ως αποζημίωση για δημοσίευμα που αναφερόταν στις σχέσεις ΕΥΠ-παρακράτους . Η αγωγή προκάλεσε την αντίδραση του ΔΣ της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών , που υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του :

"Η βιομηχανία των προσοδοφόρων αγωγών για αστική αποζημίωση, που στην πραγματικότητα αποσκοπεί στην κατάργηση της κριτικής και του ελέγχου , εξακολουθεί να ανθίζει.

Πρόσφατη, και φοβόμαστε όχι τελευταία, είναι η αγωγή με την οποία ο υποδιοικητής της ΕΥΠ κ. Φώτης Παπαγεωργίου ζητεί από τον εκδότη του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ» Ηλία Λιβάνη, τον Διευθυντή Σπύρο Τρίψα και το μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Γιώργο Φιλιππάκη 300.000 ευρώ για αποζημίωση, λόγω ηθικής βλάβης, σχετικά με δημοσίευμα, το οποίο αποκάλυπτε τις σχέσεις ΕΥΠ και παρακράτους.


Είναι προφανές ότι σκοπός της αγωγής είναι η φίμωση όχι μόνο των παραπάνω συναδέλφων, αλλά και όποιου άλλου θα ήθελε να ασχοληθεί ή είχε σχέση με το γεγονός, που αναφερόταν στο ρεπορτάζ.


Το Δ.Σ. της Ένωσης δηλώνει ότι συμπαραστέκεται στους διωκόμενους συναδέλφους, υπέρ των οποίων θα παρέμβει και θα ενεργήσει με κάθε μέσο και τρόπο για την υπεράσπισή τους".




ΥΓ. Η φωτογραφία είναι του ΝΙΚΟΥ ΠΗΛΟΥ, από την έκθεση "Ματιές στο δρόμο", που συνεχίζεται στο ΓΚΑΖΙ Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου