ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

«Μακεδονικό Ελληνικό Λεξικό»




Τα λεξικά είναι εργαλεία  επικοινωνίας  και γίνονται ιδιαιτέρως απαραίτητα, όταν οι εξελίξεις πολλαπλασιάζουν τις επαφές των λαών. Η επιστημονική κοινότητα των γλωσσικών και φιλολογικών επιστημών, όπως και το γενικότερο μορφωμένο κοινό,   θα μπορούσε να  θεωρήσει το «Μακεδονικό Ελληνικό Λεξικό» ως μια παραπέρα δίοδο για την απευθείας ανάπτυξη μορφωτικών ανταλλαγών και  για την παράκαμψη των «μεσαζόντων γλωσσών» στις επικοινωνίες. Κάποιος   θα μπορούσε να χαιρετήσει  τη παραγωγή του συγκεκριμένου  λεξικού, παίρνοντας υπόψη τη μέλλουσα συμβολή  του  στη χαλάρωση  των εντάσεων και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων αμοιβαίας κατανόησης. Όμως το «Μακεδονικό Ελληνικό Λεξικό» διάλεξε μια συγκεκριμένη συγκυρία και ορισμένες τρόπους  αυτοπροβολής, που κάθε άλλο παρά  υπηρετούν τους  «συνήθεις» σκοπούς μιας  μορφωτικής προσπάθειας..

Καταρχήν  ο τίτλος του συγκεκριμένου λεξικού  τοποθετεί τον «Μακεδονισμό» έναντι του «Ελληνισμού», δηλώνοντας με αυτό τον τρόπο   τη γνωστή προσπάθεια  μονοπώλησης της «Μακεδονικότητας» από τους  ηγετικούς παράγοντες των Σκοπίων -  με τελικό στόχο τις  εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της ελληνικής Μακεδονίας.  Ατυχής επίσης ήταν και η επιλογή του συγκεκριμένου χρόνου  και χώρου για την παρουσίαση του λεξικού : Του χρόνου, γιατί η 28η Οκτωβρίου συνδέεται με ένα μεγάλο (και ανανεωμένο…) επεισόδιο  αμφισβήτησης της Εθνικής Ανεξαρτησίας της χώρας. Του χώρου(Νοσόστρος), γιατί λόγω του μικρού μεγέθους του και της συσχέτισής του με ορισμένα πολιτικά ρεύματα, δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα ευρύτερο κοινό όσο π.χ. ένα πανεπιστημιακό αμφιθέατρο. Εξ άλλου η  διοργάνωση του γεγονότος από την  «Αντιεθνικιστική Κίνηση» και η συμμετοχή του Σλαυομακεδόνα Π.Βοσκόπουλου στο «πάνελ» των ομιλητών, έκαναν εύλογη την υποψία περί χρησιμοποίησης του Λεξικού για την προώθηση «αλλότριων»  σκοπών…,

Τελικά μου φάνηκε ότι η υπόθεση του «Μακεδονικού Ελληνικού Λεξικού» είχε κάτι από την  υπόθεση  του «Δημοψηφίσματος» ! Όπως στην περίπτωση του δεύτερου πολλοί άνθρωποι με αμεσοδημοκρατικούς προσανατολισμούς και με προϊστορία στην προώθηση των δημοψηφισμάτων έχουν ταχθεί εναντίον του συγκεκριμένου δημοψηφίσματος, έτσι και στην περίπτωση του «Λεξικού» πολλοί άνθρωποι, Έλληνες  με οικουμενικές αξίες,  μάλλον θα  ενοχλήθηκαν από τη συσχέτιση  της συγκεκριμένης προσπάθειας με τον Σκοπιανό μεγαλοϊδεατισμό….
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου