ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΞΕΡΟΛΙΘΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ


Ο οικονομισμός έχει για τα καλά εδραιωθεί στη κοινωνική σκέψη , έχοντας σαν «παράπλευρη» απώλεια την περιθωριοποίηση διαφόρων «λεπτών» υποθέσεων, όπως είναι η διαχείριση του χερσαίου χώρου των νησιών του Αιγαίου. Οι ξερολιθιές των νησιών, ως μορφή διαχωρισμού του (άγονου) λίθου από το χρήσιμο έδαφος, ήταν μια μεγάλη υπόθεση στην εποχή της εκτατικής καλλιέργειας με σκληρή χειρονακτική εργασία. Σήμερα πλέον οι δομές αυτές επιτελούν ένα άλλο έργο, όπως είναι η συντήρηση των εδαφών και η αποτροπή της διάβρωσης. Θα έλεγα ακόμη ότι οι λιθοδομές , χωρίς να εισάγουν κάποιο παράταιρο στοιχείο στις νησιωτικές επιφάνειες (τσιμέντο, «απόξεση» εδάφους, κλπ), προσδίδουν μια διαφοροποίηση στο χώρο και ξεκουράζουν το μάτι από την άνυδρη ομοιογένεια. Είναι επομένως σημαντικές για την προστασία του νησιωτικού τοπίου – όπου αυτό επιβιώνει…



Υπηρετώντας αυτές τις ανάγκες η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τη συνεργασία των μελών της Τοπικής Επιτροπής Σίφνου και με ντόπιους πρωτομάστορες, οργανώνει ένα 3ήμερο Εκμάθησης Συντήρησης Ξερολιθιάς στη Σίφνο: από την Πέμπτη, 22 έως και το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2011 .

Οι παρεμβάσεις στους πεσμένους τοίχους θα γίνουν υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση μαστόρων της Σίφνου, και θα είναι μια σπάνια ευκαιρία για την οικείωση με την παλιά τεχνική του χτισίματος των ξερολιθιών.



Η όλη δράση αποτελεί πρωτοβουλία του προγράμματος «Αειφόρο Αιγαίο» και του Συμβουλίου Επικοινωνίας της ΕΛΛΕΤ με τη στήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδη. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών για τη σημασία της ξερολιθιάς και τον ευεργετικό της ρόλο στη συντήρηση του εδάφους και την αποφυγή της ερημοποίησης . Πρόκειται για μια πιλοτική δράση, που θα μπορεί από το επόμενο έτος να εφαρμοσθεί και σε άλλα νησιά.



 Για πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής : κ. Κ. Στεμπίλη, τηλ: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 2) ή δικτυακός τόπος http://www.ellet.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου