ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ρόδης Ρούφος και το μυθιστόρημα «Η ΧΑΛΚΙΝΗ ΕΠΟΧΗ»





Ο Έλληνας συγγραφέας Ρόδης Ρούφος δημοσίευσε τη Χάλκινη Εποχή, ένα μυθιστόρημα για τον αγώνα ανεξαρτησίας της Κύπρου, το 1960 (Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ). Παρ’ όλο που ο Ρούφος έγραψε το μυθιστόρημα στα αγγλικά και το δημοσίευσε στο Λονδίνο, για να παρουσιάσει στο αγγλικό κοινό την ελληνική άποψη, το βιβλίο του ουσιαστικά αγνοήθηκε από αυτό το κοινό. Αυτή η αδιαφορία είναι ιδιαίτερα προβληματική για τους μελετητές του Ντάρελ, μια και ο Ρούφος έγραψε τη Χάλκινη Εποχή ως απάντηση στο βιβλίο του Λώρενς Ντάρελ για την Κύπρο («Τα πικρολέμονα») ….. Ο Ρούφος το δηλώνει αυτό ρητά στο τέλος του τμήματος που δημοσιεύεται εδώ:

«Χρειαζόταν ακόμα ένα βιβλίο [εκτός από τα Πικρολέμονα] για να συμπληρώσει τα κενά, για να δώσει την ελληνική άποψη»…



Υπάρχουν ίχνη αποικιοκρατικής νοοτροπίας στον τρόπο με τον οποίο μερικοί αναγνώστες του Ντάρελ μιλάνε ακόμα για τα Πικρολέμονα, , σαν ένα έντιμο ή ακόμα και φιλελληνικό βιβλίο, χωρίς να αναφέρουν, και μάλιστα χωρίς καν να έχουν επίγνωση, ότι έχει δημοσιευτεί ελληνική και κυπριακή απάντηση στα Πικρολέμονα. Και η Χάλκινη Εποχή δεν είναι άγνωστη στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό. Η ελληνική έκδοση, μεταφρασμένη από τον συγγραφέα, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και να πωλείται ικανοποιητικά.



Χάρη στη γενναιοδωρία της Αριέττας Ρούφου, χήρας του Ρόδη Ρούφου, ένα κεφάλαιο της Χάλκινης Εποχής, που αναφέρεται στο βιβλίο του Ντάρελ και αφαιρέθηκε από το κείμενο επειδή υπήρχε ο φόβος να θεωρηθεί δυσφημιστικό, δημοσιεύεται εδώ (Στη νέα έκδοση της «Χάλκινης Εποχής») για πρώτη φορά. Ελπίζω ότι όταν ο Ρόδης Ρούφος θα έχει πει ό,τι είχε να πει, οι αναγνώστες θα δουν τα Πικρολέμονα του Ντάρελ με πιο κριτικό μάτι…….



Όπως ο διάσημος Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, ο Ρούφος υπηρέτησε στο ελληνικό διπλωματικό σώμα. Τοποθετήθηκε στη Λευκωσία ως Πρόξενος της Ελλάδας (εφόσον η Κύπρος ήταν αγγλική αποικία δεν μπορούσε να έχει ελληνική Πρεσβεία) από το 1954 ώς το 1956. Παρ’ όλο που η επίσημη θέση της ελληνικής κυβέρνησης δεν υποστήριζε την Ένωση ( της Κύπρου με την Ελλάδα), για να μην έρθει σε αντίθεση με την Αγγλία, Έλληνες αξιωματούχοι ανεπίσημα ενθάρρυναν τις δραστηριότητες των Κυπρίων. Ο Ρούφος υπήρξε σύνδεσμος ανάμεσα στην Αθήνα και την κυπριακή κίνηση υπέρ της Ένωσης.



[Από το επίμετρο του David Roessel]





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου