ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ο κινηματογράφος ΑΣΤΡΟΝ και κάτι νύχτες με φεγγάρι





 

 Στο τραγούδι για τα   «θερινά σινεμά»  ο Λουκιανός Κηλαηδόνης  ψηλαφούσε τη μελαγχολία της διαβατικής ζωής,  για να ανακαλύψει εν τέλει - ως αντιστεκόμενη στο χρόνο αξία -  τη σύμφυση της νύχτας με το αγιόκλημα, τα γιασεμιά, το φεγγάρι, κι όλων αυτών με την   ψευδαίσθηση της κινούμενης εικόνας….Στην αθηναϊκή ζωή  αρκετών  δεκαετιών, τίποτε δεν ήταν αθηναϊκότερο από τη σύνθεση  των  παραπάνω στοιχείων μέσα στο πλαίσιο του θερινού κινηματογράφου. Γι αυτό τα θερινά σινεμά δεν υποκαταστάθηκαν από τον κλιματιζόμενη αίθουσα, γι αυτό εγχαράχθηκαν στη μνήμη και στις αξίες ανθρώπων διαφόρων ηλικιών, γι αυτό αναγορεύθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις και σε διατηρητέα μνημεία.

Σήμερα δύο οργανώσεις, η ΑΜΚΕ  MONUMENTA (Για τη προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς  Ελλάδας και Κύπρου , www.monumenta.org, πληροφορίες: Ειρήνη Γρατσία 697-3308857) και ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων
(popesyka@otenet.gr) κάνουν αγώνα για τη διατήρηση του κινηματογράφου ΑΣΤΡΟΝ. Σε Δελτίο τύπου (13.7.2011) των δυο οργανώσεων γίνεται αναφορά στον αγώνα διαρκείας για την προστασία του κτηρίου και της μνήμης από την κατεδάφιση…….


 «Ο  κινηματογράφος ΑΣΤΡΟΝ στη Λεωφόρο Κηφισίας 37, στους Αμπελόκηπους, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΤ την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011. Τα μέλη του Συμβουλίου μοιράστηκαν στα δύο, οι μεν τέσσερις υπέρ του χαρακτηρισμού του κτηρίου ως διατηρητέου μνημείου, οι δε τέσσερις κατά του χαρακτηρισμού του. Η πλειοψηφία κατά του χαρακτηρισμού επιτεύχθηκε με τη διπλή ψήφο του προέδρου, εκείνη την ημέρα του νομικού συμβούλου που προήδρευε στη θέση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΤ!

Το 2009 η MOnuMENTA ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να προστατευθεί το κτήριο από την επικείμενη κατεδάφισή του και ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων καταθέτει αίτηση χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου μνημείου. Ο ιδιοκτήτης του κινηματογράφου το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών επιθυμεί την κατεδάφισή του και εκδίδει άδεια κατεδάφισης που τελικά δεν υλοποιείται. Το ιστολόγιο http://astroncinema.blogspot.com/  που δημιουργεί ο Σύλλογος Αμπελοκήπων γίνεται αφορμή για να υπογράψουν πάνω από 1000 πολίτες υπέρ της διατήρησής του και πολλοί φορείς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους, όπως το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η ΕΤΕΚΤ, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Ένωση Σεναριογράφων  κ.ά.

Ο χειμερινός κινηματογράφος ΑΣΤΡΟΝ κτίστηκε το 1957 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σόλωνα Κυδωνιάτη και είναι από τα λίγα κτήρια που κτίστηκαν με αποκλειστική χρήση κινηματοθεάτρου. Ήταν υπερπολυτελής, 1300 θέσεων, και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του ήταν επηρεασμένα από το αρ ντεκό  Ο κεκλιμένος εξώστης τον έκανε να ξεχωρίζει. Η λειτουργία του σταμάτησε το 2008. Η εισήγηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, υπέρ του χαρακτηρισμού, μιλά για την αρχιτεκτονική αξία του κτηρίου και κυρίως για την ιστορική του αξία και τη μεγάλη σημασία του ως τοπόσημου των Αμπελοκήπων. Επίσης επισημαίνει ότι είναι ένα από τα τελευταία αυτοτελή κτήρια χειμερινών κινηματογράφων της Αθήνας. Ωστόσο τα χαρακτηριστικά αυτά δεν ελήφθησαν υπόψη στην εισήγηση της Διεύθυνσης Νεώτερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, η οποία έκρινε ότι το κτήριο δεν αξίζει να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο, αφού έχει αλλοιωθεί το αρχικό σχέδιο, είναι ανενεργός ο κινηματογράφος και υπάρχουν στην περιοχή πολλοί κινηματογράφοι. Ο Πολιτιστικός – Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων και η MOnuMENTA τάχθηκαν υπέρ της κήρυξης και της πολιτιστικής χρήσης του τονίζοντας τη μεγάλη του σημασία για τους κατοίκους, την περιοχή, την ιστορία του κινηματογράφου, την αρχιτεκτονική και πολεοδομική του αξία. Η πρόταση του Συλλόγου είναι ο κινηματογράφος να γίνει δημοτική κινηματογραφική αίθουσα, χώρος πολιτισμού και κοινωνικών εκδηλώσεων. Μαζί με τον γειτονικό θερινό κινηματογράφο ΕΛΛΗΝΙΣ, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηριστεί διατηρητέος, μπορούν να αποτελέσουν ένα ενιαίο πολεοδομικό σύνολο πολιτισμού και αναψυχής σε μια ήδη πυκνοκατοικημένη περιοχή. Πολύ σημαντική κρίνεται η παρουσία εκπροσώπου της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία κατέθεσε το ενδιαφέρον για την απόκτηση του κινηματογράφου και νομίζουμε ότι θα πρέπει να υποστηριχτεί από τη επίσημη πολιτεία (ΥΠΠΟΤ, Δήμο Αθηναίων κ.λπ.).

Η απόφαση της μη κήρυξης του ΑΣΤΡΟΝ ως διατηρητέου μνημείου με οριακή πλειοψηφία βασισμένη στη διπλή ψήφο του  προέδρου του Συμβουλίου, κάτι που από το 2008 είχε σταματήσει από τον τότε υπουργό πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, θεωρούμε ότι πρέπει να εξετασθεί από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΤ και να μη γίνει δεκτή, επαναφέροντας το θέμα στο Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων. Ο χαρακτηρισμός του κινηματογράφου ως διατηρητέου μνημείου σημαίνει την προστασία του και αποτελεί την ελάχιστη συμβολή του αρμόδιου φορέα για την προστασία της νεώτερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, του ελληνικού κινηματογράφου και την αναβάθμιση της περιοχής των Αμπελοκήπων».

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι του Π.Παπαπετρόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου