ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΑΛΙΕΙΑ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ



Παρακολουθούσα επί χρόνια στα «Αλιευτικά νέα» - μια σοβαρή διμηνιαία επιθεώρηση για τα ζητήματα της αλιείας σε αλμυρά και γλυκά νερά, σε ανοιχτές περιοχές  αλλά και σε ιχθυοκαλλιέργειες – τη διαρκή κραυγή για τα φθίνοντα ιχθυοαποθέματα, στο Αιγαίο και σε «διεθνή» ύδατα. Στο περιοδικό ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Το μέλλον ανήκει στους Fish Boys”, εννοώντας ως Fish Boys κάτι αντίστοιχο με τους Cow boys ( Οι δεύτεροι τσοπάνηδες ζώων, οι πρώτοι τσοπάνηδες ψαριών…),  παρ’ όλη όμως την πρόβλεψή μου  , ευχόμουν κατά βάθος την  αειφορία  της ανοιχτής αλιείας, αντί της αποκλειστικής  κατανάλωσης   ψαριών «εσωτερικού χώρου».
Όλα αυτά τα χρόνια, ειδικοί και μη ειδικοί  φώναζαν για την ελάττωση των ιχθυοαποθεμάτων κι ακόμη τόνιζαν  την αυξανόμενη αλιευτική ικανότητα των αλιευτικών σκαφών,  που εξοπλισμένα με τα πιο τέλεια συστήματα ήταν ικανά να απομυζήσουν όχι απλώς το  Αιγαίο,  αλλά την ολότητα των υδάτων του πλανητικού συστήματος…
Η λύση προφανώς βρισκόταν στην ελεγχόμενη αλιεία, στη συστηματική πολιτική διατήρησης των ιχθυοπληθυσμών. Υποθέτω ότι αυτή  η επιταγή ήταν κατανοητή από την εξουσία, όμως τα μικροσυμφέροντα έπαιζαν πάντα το ρόλο τους . Απόδειξη μια νέα υπουργική απόφαση(ΦΕΚ 776 Β/ 6-5-2011. του τ. υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδη) που καλύπτει την καταστροφική αλιεία και που σε συνδυασμό με την περιορισμένη «αστυνόμευση» των ακτών, θα παίξει ολέθριο ρόλο…

Βασισμένος σε μια μελέτη της οργάνωσης ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ (http://www.archipelago.gr/en/Home/NewsofArchipelagos/tabid/121/xmmid/462/xmid/1657/xmview/2/Default.aspx) ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κατέθεσε ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο  για την παραβίαση από την Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Ε.Κ.1967/2006 που απαγορεύει την αλιεία με μηχανότρατα σε απόσταση μικρότερη του 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ακτές. Με δεδομένο ότι  τα αλιευτικά εργαλεία της μηχανότρατας σύρονται στο βυθό και καταστρέφουν την υποθαλάσσια βλάστηση και τα σημεία αναπαραγωγής των ψαριών, δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων :.
«Οι φυσικοί πόροι της αλιείας είναι απαράδεκτο να θυσιάζονται σε κοντόφθαλμα πελατειακά συμφέροντα….Η επιμονή των κυβερνήσεων, πρώτα της Νέας Δημοκρατίας και τώρα του ΠΑΣΟΚ, να αρνούνται στην πράξη την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων και περιορισμών, οδηγεί να συνεχίζονται οι αλιευτικές πρακτικές από τις μηχανότρατες που καταστρέφουν το βυθό, υποβαθμίζουν τις παράκτιες ζώνες και δεν επιτρέπουν την αναπαραγωγή των ψαριών και την αναγέννηση των ιχθυοαποθεμάτων στις θάλασσές μας. Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ο ευρωπαϊκός κανονισμός για την ελάχιστη απόσταση, θα έπρεπε να θεσπίσουμε εμείς ανάλογη εθνική νομοθεσία. Το μέλλον της αλιείας μπορεί να είναι μόνο η ήπια παράκτια αλιεία, που χρειάζεται αυστηρούς και δίκαιους κανόνες για όλους, προστατευόμενες περιοχές ως καταφύγια των ψαριών για αναπαραγωγή, τερματισμό της σκανδαλώδους και παράνομης εύνοιας των κομμάτων εξουσίας προς τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα …..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου