ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ Α-ΛΑ-ΠΙΕΡΙΑ




Ο εθελοντισμός  κάνει το κράτος  φθηνότερο : Υπό την έννοια ότι παράγει δωρεάν ένα μέρος μιας δημόσιας υπηρεσίας… Όταν μάλιστα αυτή η υπηρεσία είναι η δασοπροστασία, και μάλιστα υπό συνθήκες Μνημονίου και  μετά από  μια εξαιρετικά βροχερή περίοδο με πάμπολλα  χόρτα ως υποψήφια προσανάμματα για   καλοκαιρινές φωτιές, τότε η  προσφορά του συγκεκριμένου εθελοντισμού είναι τεράστια…..Γι αυτό η δράση των μελών της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, που διεξάγεται  για 4η συνεχόμενη χρονιά με μεγάλη επιτυχία, είναι πραγματικά πολύτιμη και «πιλοτική», διεγερτική και για άλλες  ανάλογες πρωτοβουλίες, έστω και  μέσα σε συνθήκες θλίψης και κοινωνικής αποθάρρυνσης.
«Χαρίζω μια μέρα από το καλοκαίρι μου στο δάσος», είναι το όνομα της δράσης.  Από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 10η Σεπτεμβρίου, περισσότερες από 600 οικογένειες, αναλαμβάνουν μία 5ωρη βάρδια σε ένα από τα τρία παρατηρητήρια εθελοντικής πυροπροστασίας της ομάδας και προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.  

 «Η φωτιά σβήνει στα πρώτα λεπτά με ένα ποτήρι νερό! Αν η πληροφορία φτάσει έγκαιρα στην υπηρεσία μας, τότε περίπου το 85% των πυρκαγιών μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά», λένε οι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Ν. Πιερίας, οι οποίοι είναι ενθουσιασμένοι από  την  προσφορά των μελών της  Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

 

Από τα παρατηρητήρια της Ελάφου (Πιέρια όρη), Πλάκας Λιτοχώρου (κεντρικός Όλυμπος) και Νέων Πόρων (ανατολικός Όλυμπος), σε δύο βάρδιες καθημερινά (10:00-15:00 και 15:00-20:00) τα μέλη της  ομάδας φυλάνε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πιερικού ορεινού όγκου και τροφοδοτούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία με πολύτιμες πληροφορίες. Κάθε χρόνο αναφέρονται περισσότερα από 20 περιστατικά φωτιάς, τα οποία χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής καταστέλλονται εν τη γενέσει τους.


Οι περισσότερες δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσω διαδικτύου και της ιστοσελίδας της ομάδας (http://www.optoposmou.gr/). Μεγάλος αριθμός νέων μελών προέρχεται από τους γονείς μαθητών των δημοτικών σχολείων του νομού, στους οποίους διανέμεται κάθε χρόνο έντυπο υλικό. Οι ενδιαφερόμενοι τοποθετούνται σε ομάδες και οι συντονιστές με τη σειρά τους αναλαμβάνουν να επικοινωνήσουν μαζί τους τηλεφωνικά για να τους τοποθετήσουν στις βάρδιες των παρατηρητηρίων.


Και όλα αυτά, χωρίς την παραμικρή οικονομική στήριξη. Οι εθελόντριες και οι εθελοντές τα βάζουν όλα από την τσέπη τους, διότι αρνούνται να διαχειριστούν χρήματα και να οργανωθούν στη βάση ενός κλασσικού σωματείου ή μιας ΜΚΟ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου