ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Κλείνουν ή ευτελίζουν τις διόδους προς τη θάλασσα…






Στη Ρόδο, στην Κρήτη, στην Εύβοια, σε πολλές περιοχές   της Ελλάδας, οι δίοδοι προς τη θάλασσα περιορίζονται, υπονομεύονται,  ευτελίζονται ή  υποβαθμίζονται αισθητικά και εξυπηρετούν συμφέροντα -  κάνοντας εν τέλει απρόσιτες ή δύσχρηστες τις παραλίες……. Αλλού είναι ο απευθείας τσαμπουκάς ιδιοκτητών που αποτρέπει τη πρόσβαση, αλλού οι ξαπλώστρες και τα συμπαρομαρτούντα. …  Αλλού η απαγόρευση, αλλού η «αστικοποίηση» του παραλιακού χώρου -  ως ένα είδος ευθανασίας του παλιού καλού βιώματος της φύσης, του ήλιου, του ανέμου, του παφλασμού. Από την Κω έχω φυλάξει μια φωτογραφία, της προ-ηλεκτρονικής μου περιόδου, που δείχνει την  ακτογραμμή οριοθετημένη από τσουβάλια με άμμο(!!!),προφανώς για να μην ενοχλούνται οι «χρήστες» του χώρου…..
Θέλουν τις παραλίες δικές τους, αλλά δεν παύουν να δημιουργούν πισίνες σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα… Τα θέλουν όλα δικά τους και  μέσα στον παροξυσμό της πλεονεξίας τους, θέλουν ακόμη να έχουν  ασφάλεια. Πρόσφατα, σε ένα ντοκυμαντέρ που έβλεπα στην τηλεόραση, εμφανιζόταν  ένας ιδιοκτήτης βίλας στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο, που παρουσίαζε μια πισίνα  «εσωτερικού χώρου». Ήταν μια ευφυής αρχιτεκτονική ιδέα, καθώς ο πυθμένας της πισίνας ήταν από πλέξι γκλας, έτσι ώστε ο παρατηρητής στον κάτω όροφο να βλέπει  τα σώματα των κολυμβητών να κινούνται , σαν σε ενυδρείο… Λεπτομέρεια : Ο ιδιοκτήτης της πισίνας και της βίλας αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο αναγνώρισης της τοποθεσίας της βίλας ή προσδιοριστικό  της δικής του ταυτότητας, από το φόβο ληστειών, επιθέσεων, απαγωγών…
Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού, αλλά στην Ελλάδα η  ιδιωτική πλεονεξία ανταγωνίζεται πολλές φορές την ευνοιοκρατία δημόσιας ή δημοτικής προέλευσης. Διαβάζω  ανακοίνωση που έβγαλε πρόσφατα  η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ για μια πρόσβαση προς τη θάλασσα , εκεί ακριβώς όπου η θάλασσα έχει μεγάλο ειδικό βάρος για την ποιότητα ζωής των πολιτών….  

«Η   Πλατεία Νερού, ο μεγάλος ανοιχτός χώρος, συνέχεια της Εσπλανάδας, στην απόληξη της πεζογέφυρας, χρησιμοποιείται από εκατοντάδες Καλλιθιώτες και όχι μόνο, ως χώρος περιπάτου και ποδηλασίας. Είναι η τελευταία έξοδος της Καλλιθέας προς τη θάλασσα. Εδώ και μερικές μέρες, έκπληκτοι  επισκέπτες του χώρου είδαν την έξοδο αυτή να αποκλείεται από ένα μεταλλικό φράκτη ύψους περίπου 3 μέτρων, που εμποδίζει τη διάβαση προς τη θάλασσα. Ο αποκλεισμός είναι  περιμετρικός και κλείνει κάθε δίοδο προς την παραλία τόσο από την πλευρά της μαρίνας του Φαλήρου όσο και από το στάδιο του Τάε-Κβο-Ντο.
Η Πλατεία Νερού ανήκει (!!!) στα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. , που πλέον αποτελούν μέρος της  ΕΤΑ ΑΕ. Η εταιρεία προφασιζόμενη οικονομικά προβλήματα για την συντήρηση του χώρου, νοίκιασε την Πλατεία σε ιδιωτική εταιρεία για την διοργάνωση φεστιβάλ μοντέρνας μουσικής (πρόκειται για το Ejekt Festival που φιλοξενεί μεγάλα ονόματα της διεθνούς ροκ σκηνής και το μαθητικό φεστιβάλ Schoolwave). Η εταιρεία αυτή προέβη στον αποκλεισμό του χώρου για να προστατεύσει τα οικονομικά συμφέροντά της: να μην μπορούν να πλησιάσουν στις συναυλίες όσοι δεν  πληρώνουν  εισιτήριο. Όμως έτσι εμποδίζει οποιονδήποτε πολίτη θέλει απλώς να κάνει μόνος ή με την οικογένειά του ένα περίπατο στη θάλασσα, ενέργεια που είναι αντισυνταγματική.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου για μελλοντικούς μακροχρόνιους έως και διαρκείς αποκλεισμούς της διόδου προς τη θάλασσα με πρόσχημα πολιτιστικά γεγονότα στο χώρο. Για άλλη μια φορά το χαλαρό νομικό πλαίσιο και η έλλειψη σεβασμού στον πολίτη και στη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον, φαίνεται σαν να φέρνουν τους πολίτες ενάντια στην τέχνη……..»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου