ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ο καβουρογαμόσαυρος και η Ορνιθολογική Εταιρεία






Μέχρι προχθές, θεωρούσα ως τελευταίο ανακαλυφθέν εν Ελλάδι είδος τον καβουρογαμόσαυρο  (Cavourogamosaurus  Gavdiensis). To συγκεκριμένο είδος  είχε παρατηρηθεί  το πρώτον εις την νήσον Γαύδον από κομπανίαν Εξαρχιωτών παραθεριστών, οίτινες του απέδωσαν το ως άνω όνομα δεδομένου ότι έμοιαζε με καβούρι και  συνηθέστατα   επέβαινεν σαυρών,  προβαίνων  εις ακατονομάστους πράξεις…

Σημειωτέον ότι η φαντασία των παραθεριστών την συγκεκριμένη περίοδο ετέλει εις κατάστασιν υψηλής εξάψεως και επηρεασμού από τα σκίτσα του Γιάννη Καλαϊτζή, τα οποία αναφέρονταν εις τα προϊόντα της βιοτεχνολογίας : Μακαρονόσαυρος (συνδυασμός DNA μακαρονιού και σαύρας), κατσαριδοπέπονο, ντοματοαγριογούρουνο και ούτω καθεξής…

Όμως τα ρεκόρ υπάρχουν για να καταρρίπτονται και οι τελευταίες ανακαλύψεις για να γίνονται προ-τελευταίες…

Έτσι πριν δύο ημέρες η Ορνιθολογική Εταιρεία κατέγραψε ένα νέο είδος  πουλιού για την Ελλάδα,  στα Αντικύθηρα. Το είδος που αυξάνει τον αριθμό των καταγεγραμμενων πουλιών σε 445 είναι η Καστανοτριτσίδα,  έρχεται δε  σε μικρό χρονικό διάστημα από τον εντοπισμό του Νανοφυλλοσκόπου που παρατηρήθηκε στην Καισαριανή στις αρχές Απριλίου! Η καταγραφή αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Καστανοστριτσίδα σπάνια παρατηρείται εκτός των περιοχών εξάπλωσης και αναπαραγωγής της (Ισπανία και δυτική Βόρεια Αφρική).

Ο Γραμματέας της επιτροπής που καταγράφει τα σπάνια είδη πουλιών της Ελλάδας, Νίκος Προμπονάς, σχολίασε: «Η επιβεβαίωση του νέου είδους δεν ήταν εύκολη καθώς δεν είναι εύκολα διακριτό από τα συγγενικά του είδη και διαφέρει εμφανισιακά μόνο σε μικρές χρωματικές διαφορές και βιομετρικά χαρακτηριστικά».

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Ορνιθολογικής, η Καστανοστριτσίδα (Hippolais opaca) καταγράφηκε στο πλαίσιο της παρακολούθησης της μετανάστευσης με τη μέθοδο των δακτυλιώσεων που γίνεται κάθε χρόνο στον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων (Ο.Σ.Α.). Το νέο είδος για την Ελλάδα προσδιορίστηκε από τον Συντονιστή Προγράμματος Δακτυλίωσης του Ο.Σ.Α. Χρήστο Μπαρμπούτη, που ανέφερε: «Είναι μεγάλη συγκίνηση να εντοπίζεις ένα νέο είδος για τη χώρα σου, κάτι που μάλιστα δεν το περιμένεις καθώς τα πουλιά είναι μια συγκριτικά πολύ καλά μελετημένη ομάδα οργανισμών»….


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου