ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Δημοκρατική Αριστερά, ανεμογεννήτριες, Κιθαιρώνας, Οικολόγοι Πράσινοι






Το ότι οι ανεμογεννήτριες και τα συμπαρομαρτούντα οδικά και άλλα δίκτυα καταρρακώνουν και ασχημαίνουν τη φύση, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από οποιαδήποτε άλλη χωρική παρέμβαση, το καταλαβαίνουν πάντες οι διαθέτοντες στοιχειώδες IQ….Οι μόνοι που καμώνονται πως δεν το καταλαβαίνουν είναι κάποιοι Νεαντερντάλιοι, που επιχειρούν να πασάρουν το τεχνικοφανές λεξιλόγιό τους ως ένδειξη μεγάλης σοφίας.





Στη φύση συμβαίνει ό,τι και στην αρχιτεκτονική , όπου η μορφή διασυνδέεται με τη λειτουργία, ή συμβαίνει ό,τι και στη πολιτική, όπου το ύφος σχετίζεται με το ήθος…Η αισθητική της φύσης και του τοπίου είναι τόσο «περιττά» όσο είναι «περιττή»μια ωραίοντυμένη γυναίκα ή ένας καλαίσθητος ιδιωτικός ή δημόσιος χώρος. Η φύση είναι «πρόσοδος», όχι μόνο σε σχέση με την τουριστική βιομηχανία αλλά και ως εργοτάξιο ονείρων και φαντασιώσεων , ως προσθήκη στη ποικιλότητα που έχουμε ανάγκη, ως πηγή έμπνευσης και στοιχείο συνέχειας της ζωής.

Πρόσφατα, σε μια εκδήλωση του ΣΥΝ όπου μιλούσε μεταξύ άλλων ο Αχιλλέας Πληθάρας του WWF, μου δόθηκε η ευκαιρία να υπενθυμίσω πόσο μεγάλη είναι η Ελλάδα σε σχέση με τον πληθυσμό της – τόσο ως χερσαίος χώρος όσο και ως παράκτιος χώρος, όπου τα 16000 Κμ ακτών πολλαπλασιαζόμενα επί το εύρος των χωρικών μας υδάτων (6 μίλια ή 10 χιλιόμετρα περίπου) μας κάνουν μιάμιση ακόμη Ελλάδα, μέσα στην οποία μπορούν να αναζητηθούν αναρίθμητες θέσεις για ανεμογεννήτριες. Και όμως, οι σκιτζήδες κατασκευαστές, επικουρούμενοι από διάφορους ασχημολάγνους της ανάπτυξης, προωθούν την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε κρίσιμες περιοχές του χερσαίου χώρου. Και επειδή δεν αρκούν οι δικές τους οι δυνάμεις, επιχειρούν να πλευρίσουν τους «Οικολόγους Πράσινους», κατανοώντας οπωσδήποτε τη διαχρονική ελαφρότητα των τελευταίων και την καναπεδοφιλική ψυχοσύνθεση των υποστηρικτών τους. Αποτέλεσμα : Οι μεν «Οικολόγοι Πράσινοι» να συνδιοργανώνουν με τους οπαδούς της κατασκευής ανεμογεννητριών εκδήλωση στην Πελοπόννησο, οι δε της Δημοκρατικής Αριστεράς, λιγότερο οικείοι με την οικολογία αλλά διαθέτοντες περίσσεια πολιτισμού, να απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη, για την καταστροφή του ελατοδάσους του Κιθαιρώνα από τις ανεμογεννήτριες..

Λένε οι τρεις βουλευτές(Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός) της ΔΗΜΑΡ :

«Ο Κιθαιρώνας είναι ένα πανέμορφο βουνό στα βορειοδυτικά της Αττικής με πλούσιες μυθολογικές και ιστορικές αναφορές στα αρχαία και σύγχρονα κείμενα.
Από την κορυφή του, σε ημέρες διαύγειας, μπορεί να αποθαυμάσει κανείς τις κορυφές του Ολύμπου και του Ταϋγέτου, την Άνδρο και την Τήνο και ό,τι βρίσκεται ανάμεσά τους –όλη σχεδόν η Πελοπόννησος, η Στερεά, η Εύβοια. Το ελατόδασος του Κιθαιρώνα είναι το μόνο που έχει διασωθεί ακόμα στην Αττική, παρά τις άοκνες, κάθε καλοκαίρι, προσπάθειες των εμπρηστών και των λογής καταπατητών. Στην προπέρσινη πυρκαγιά, που ξεκίνησε από τον Άγιο Βασίλειο Βοιωτίας και κατέκαυσε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα, μόλις την τελευταία στιγμή και με ηρωικό αγώνα διασώθηκε από τις φλόγες, που σχεδόν έγλειψαν τα πρώτα του έλατα.
Φαίνεται όμως ότι τα έλατα του Κιθαιρώνα επίσης τα επιβουλεύονται, πιο αποτελεσματικά μάλιστα, οι μπουλντόζες. Με αφορμή την άδεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών κατά μήκος όλης της κορυφής του Κιθαιρώνα παρά την κατηγορηματική αντίθεση των συναρμόδιων Δήμων, όπου ανήκει το βουνό, δηλαδή των Δήμων Θηβών-Πλαταιών και Μάνδρας-Ειδυλλίας, οι μπουλντόζες έχουν επιπέσει στο ελατόδασος και ξεριζώνουν τα αιωνόβια έλατα και ισοπεδώνουν τα πάντα προκειμένου να ανοίξουν δρόμους προσπέλασης προς όλες τις γύρω κορυφές.
Είμαστε υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και υπέρ των ανεμογεννητριών, αλλά με την προϋπόθεση η εγκατάστασή τους να μη συνεπάγεται καταστροφή του περιβάλλοντος ή καταστροφή των δασών, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με το πολύτιμο για την Αττική ελατόδασος του Κιθαιρώνα. Εάν δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αυτές τις προϋποθέσεις, τότε καλύτερα να αναζητήσουν αλλού στέγη.
Η Εταιρεία, που εκτελεί το έργο, επικαλείται διάφορες άδειες που έχει εξασφαλίσει, ανάμεσά τους και μία του Δασαρχείου Θηβών που υποστηρίζει ότι θα κοπούν 27 έλατα, από τα οποία θα προκύψουν και 4 κυβικά μέτρα ξυλείας!
Δεν προσεκόμισε καμία σχετική άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία για ένα βουνό, που εκτός των άλλων ιστορικών στοιχείων είναι γεμάτο με δρόμους, μονοπάτια και διάσελα που έχουν χρησιμοποιηθεί από την εποχή του Οιδίποδα και του Ξέρξη έως σήμερα. Η κορυφή του Κιθαιρώνα είναι περιφραγμένη από την εποχή που λειτουργούσε εδώ βάση του ΝΑΤΟ και σήμερα ανήκει ιδιοκτησιακά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, από το οποίο και δεν έχει ζητηθεί καμία σχετική άδεια.
Επειδή ο Κιθαιρώνας είναι ένα ιστορικό βουνό με αμέτρητες ιστορικές αναφορές, πολλές από τις οποίες ακόμη ερευνώνται από τους αρχαιολόγους.
Επειδή είναι το μόνο βουνό της Αττικής, στο οποίο έχει διατηρηθεί, με μύριες προσπάθειες συμπαγές ακόμη το ελατόδασος.
Επειδή έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα, πολλά είδη της οποίας είναι μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Επειδή οι εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών στην κορυφή του με τις συνοδούς εγκαταστάσεις τους επιφέρουν ανυπολόγιστη οικολογική, αισθητική και βιολογική καταστροφή.
Επειδή οι ανεμογεννήτριες και οι άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υποτίθεται ότι στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση των θερμικών πηγών ενέργειας.
Επειδή όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κιθαιρώνα, όπως και στους αρχαίους δρόμους που τον διασχίζουν, η καταστροφή στο περιβάλλον, στο δάσος και τα οικοσυστήματά του είναι ανυπολόγιστη.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
Είναι εν γνώσει τους οι εργασίες που εκτελούνται στον Κιθαιρώνα για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, ο τρόπος που εκτελούνται με τη διάνοιξη των δρόμων μέσα στο ελατόδασος και οι ολέθριες συνέπειές τους για το δάσος, τα οικοσυστήματά του και το περιβάλλον εν γένει;
Θεωρούν ότι για ένα παρόμοιο έργο πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις και έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαιτούμενες άδειες;
Πιστεύουν ότι στην Αττική, όπου μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, τα έλατα είναι σχεδόν μουσειακό είδος, υπάρχουν περιθώρια για να ισοπεδωθεί με τις μπουλντόζες ό,τι έχει απομείνει στο ελατόδασος του Κιθαιρώνα;
Έχουν υπολογίσει πόσες χιλιάδες δέντρα θα κοπούν μέχρις ότου ολοκληρωθεί το έργο και ποιο το οικολογικό και άλλο κόστος από τις καταστροφές, που θα προκαλέσουν όχι μόνον οι δρόμοι προσπέλασης, οι βάσεις για τις ανεμογεννήτριες, αλλά και οι γραμμές μεταφοράς του παραγόμενου ρεύματος, που επίσης θα διέρχονται μέσα από το ελατόδασος;»





Σημείωση Οικονικής : Οι φίλοι της φύσης πρέπει να τιμωρήσουν αλύπητα αυτούς που, με την επίκληση της οικολογίας, επιφυλάσσουν για μάς και τους μεταγενέστερους αλλεπάλληλα μνημόσυνα για τις ελληνικές ομορφιές …..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου