ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Β.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ :Για το αγκυροβόλιο στην Πάχη Μεγάρων….






Σε απάντηση ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 13288/17-03-11) του Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με τον καθορισμό αγκυροβολίων στην θαλάσσια περιοχή της Πάχης Μεγάρων, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής απάντησε :

«
στην περιοχή της Πάχης Μεγάρων και στη νήσο Ρεβυθούσα λειτουργούν εγκατάσταση διακίνησης πετρελαιοειδών και εγκατάσταση διακίνησης φυσικού αερίου, αντίστοιχα. Μέχρι σήμερα τα πλοία που πρόκειται να διενεργήσουν εργασίες φορτοεκφόρτωσης στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις, δεν δύνανται να αγκυροβολούν νόμιμα για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου εκτελέσουν την απαιτούμενη εμπορική πράξη. Κατόπιν τούτου η αρμόδια Υπηρεσία του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – ελληνικής Ακτοφυλακής επεξεργάζεται σχέδιο Ειδικού Κανονισμού Λιμένα. Στο Σχέδιο προτείνεται να οριοθετηθεί μικρής έκτασης αγκυροβόλιο στην περιοχή του κόλπου Μεγάρων, με σκοπό τα πλοία που πρόκειται να διενεργήσουν εμπορικές πράξεις στις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου, αλλά και αυτά που διέρχονται το δίαυλο Σαλαμίνας για να ξεφορτώσουν μέρος του φορτίου τους, να αγκυροβολούν νόμιμα και με ασφάλεια. Στον εν λόγω Ειδικό Κανονισμό Λιμένα θα προβλεφθούν διατάξεις με τις οποίες θα διασφαλίζεται η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η απαγόρευση διενέργειας εργασιών επισκευής και συντήρησης στα αγκυροβολημένα πλοία, καθώς και κάθε άλλο απαιτούμενο μέτρο για την ασφαλή αγκυροβολία στο συγκεκριμένο θαλάσσιο χώρο».

Ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, κ Ιωάννης Διαμαντίδης, απάντησε ότι
«σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας ΑΕ, ο θαλάσσιος χώρος που καθορίζεται ως αγκυροβόλιο Πάχης Μεγάρων είναι εκτός των ορίων δικαιοδοσίας και αρμοδιότητάς του »!
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ Νίκος Σηφουνάκης, απάντησε ότι
«στις καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ δεν έχει υποβληθεί αίτημα σχετικό με την εγκατάσταση αγκυροβολίου στην Πάχη Μεγάρων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μελέτης τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου(ΓΠΣ) του Δήμου Μεγάρων που είναι σε εξέλιξη θα προβλεφθούν μέτρα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της περιοχής».




Παρατηρεί ο Β. Οικονόμου :



«Η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση ένα τόσο σημαντικό θέμα για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, την δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος είναι ενδεικτική του πως αντιλαμβάνεται τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας». Ο ανεξάρτητος βουλευτής θεωρεί αδιανόητο, για ένα θέμα θαλάσσιας πολιτικής, το αρμόδιο Υπουργείο να δηλώνει αναρμόδιο, ενώ παράλληλα να μην έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και οι όποιες προστατευτικές για το Περιβάλλον διατάξεις να ανατίθενται στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος! Επίσης θεωρεί αδιανόητο το να μην παρεμβαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και να αναμένει τη μελέτη τροποποίησης του ΓΠΣ του Δήμου Μεγάρων όπου θα προβλέπονται μέτρα για την αναβάθμιση του περιβάλλοντος, μελέτη η οποία είναι σε εξέλιξη και η οποία προφανώς δεν θα περιλαμβάνει δράσεις για το αγκυροβόλιο στην Πάχη Μεγάρων αφού αυτό ακόμα δεν υφίσταται. Μια τόσο σημαντική παρέμβαση στην περιοχή της Πάχης δεν θα έπρεπε να σχεδιάζεται μόνο από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο εκ των αρμοδιοτήτων του μπορεί απλώς να εισηγηθεί τρόπους για την ασφαλή αγκυροβολία διέλευση των πλοίων……

Ο Βασίλης Οικονόμου δηλώνει απογοήτευση για το ότι μια ακόμη φορά οι κάτοικοι των Μεγάρων και ευρύτερα της Δυτικής Αττικής, αντιμετωπίζονται ως πολίτες Β’ κατηγορίας μαθαίνοντας τελευταίοι τα νέα που τους αφορούν….. Και υπογραμμίζει ότι τις προεκλογικές δεσμεύσεις για Πράσινη Ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και απορρύπανση της Δυτικής Αττικής, η κυβέρνηση πέρασε στην εύκολη υιοθέτηση αιτημάτων του επιχειρηματικού κόσμου χωρίς καμία πρόβλεψη για την τήρηση των όρων αειφόρου ανάπτυξης…...








ΥΓ. Εν όψει, έργο του Claude Monet.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου