ΟΧΙ

ΟΧΙ
ΟΧΙ και από τους Γερμανούς ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΗ(ΣΗ)…..








Εμείς καταρρέουμε και «πάμε να τρελαθούμε», που λέει το τραγούδι του Παπακωνσταντίνου, με τους ελαφρώς ανισόρροπους στίχους…Και δίπλα μας, στη γειτονική Τουρκία φερ’ ειπείν, σχεδιάζουν μεγάλα έργα, υπηρετώντας τις κυκλοφοριακές ανάγκες αλλά και το διεθνές κύρος της χώρας. Ή στην Αλβανία, βάζουν πλώρη για ένα κοινοβούλιο, που θα είναι αισθητικός θησαυρός για τα Τίρανα, που θα λειτουργεί πιλοτικά για τις κατασκευές μεγάλων κτιρίων, που θα υπηρετεί τις κοινοβουλευτικές και διοικητικές ανάγκες του κράτους. Που θα εξυψώνει την αυτοπεποίθηση των πολιτών μιας χώρας, την οποία «καταφέραμε» να κάνουμε εχθρική ενώ θα μπορούσαμε να την έχουμε σαν την καλύτερη φίλη και σύμμαχο - πραγματικό alter ego της δικής μας χώρας…

Για το Αλβανικό κοινοβούλιο πραγματοποιήθηκε διεθνής διαγωνισμός στον οποίο πρώτευσε το Αυστριακό αρχιτεκτονικό γραφείο
coop himmelb(l)au. Το έργο θα καταλαμβάνει έκταση 28 στρεμμάτων και θα λειτουργεί σαν οπτικό ορόσημο μέσα στην καρδιά της πόλης. Αντιγράφω από κείμενο της Ειρήνης Μαράκη στο http://www.design-district.gr/el/archiects-architecture/η-νέα-βουλή-της-αλβανίας-id340

«Ο Wolf d. Prix, επικεφαλής σχεδιασμού και CEO της coop himmelb(l)au, τονίζει πως με την ενσωμάτωση διάφορων κατασκευαστικών στοιχείων που αντικατοπτρίζουν τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας, όπως η ειλικρίνεια, η διαφάνεια και η συνδιαχείριση, ο σχεδιασμός τους στο νέο κοινοβούλιο λειτουργεί ως «καθρέφτης της δημοκρατίας».
Στην καρδιά του κτιρίου, ένας γυάλινος κώνος στεγάζει την αίθουσα του κοινοβουλίου και υψώνεται μέχρι το επίπεδο των γραφείων, τα οποία περιβάλει μια εξωτερική κουρτίνα από διάτρητα ατσάλινα ελάσματα. Μία φαρδιά σκάλα που ξεκινάει από τη βάση και καταλήγει στην οροφή του πλίθινου κτιρίου, λειτουργεί σαν υπερυψωμένη πλατεία προσφέροντας απεριόριστη θέα στο εσωτερικό του κοινοβουλίου.

Στο τελικό σχέδιο του κτιρίου ενσωματώθηκε ένας αριθμός παθητικών συστημάτων που εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση, μειώνοντας τη χρήση ρυπογόνων ορυκτών στερεών καυσίμων. Το δυναμικό εξωτερικό που περιβάλλει το κτίριο των γραφείων λειτουργεί σε συνάρτηση με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, μεγιστοποιεί τη θέα και βελτιώνει δραστικά την κατανομή του φυσικού φωτός, την θερμομόνωση - ηχομόνωση και το φυσικό εξαερισμό»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου